e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν του Μυροβλύτου στο χωριό Άγιος Δημήτριος Ζακύνθου


Βράδυ 25ης Οκτωβρίου 2018, στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Δημητρίου του χωριού Άγιος Δημήτριος Ζακύνθου. Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο δε Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας ομίλησε επίκαιρα απ' άμβωνος.


[Φωτογραφίες: Σπύρος Νέγκας]

Εόρτιος Εσπερινός προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου στην Ενορία Δράκα Ζακύνθου


Βράδυ 25ης Οκτωβρίου 2018, στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Δημητρίου της μικρής Ενορίας Δράκα Ζακύνθου. Μετά τον Εσπερινό έγινε λιτάνευση της Εικόνας του Μυροβλύτου και αποτμήματος του ιερού Λειψάνου Του στους δρόμους του συνοικισμού. Ομίλησε κατάλληλα ο προεστός Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης.
Τιμώντας τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλύτη στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας


Βράδυ 25ης Οκτωβρίου 2018, κατά τον εόρτιο Εσπερινό του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, το πολυπεριοδικό μας βρέθηκε εκτάκτως στην κωμόπολη Φιλιάτες της Θεσπρωτίας, όπου πανηγυρίζει ο κεντρικός Ναός, φερώνυμος του Μεγαλομάρτυρος. 
     Μετά τα κατανυκτικά Εσπέρια έγινε λιτάνευση της Εικόνας του τιμωμένου Αγίου στο κέντρο των Φιλιατών, με τη συμμετοχή Ιερέων της περιοχής, ευσεβών προσκυνητών και τη Φιλαρμονική του Δήμου. Στο τέλος έγινε Δέηση στα προπύλαια του μεγαλοπρεπούς Ναού. 

Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας 
Τι δώρο προσέφερε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων στον Πάπα Φραγκίσκο


Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, μετέβη προ ημερών στο Βατικανό, όπου συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο (19.10.2018), παρέστη ως παρατηρητής στην ΙΕ΄ Σύνοδο των Επισκόπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όπου και ομίλησε (18.10.2018). Σε όλες τις ευκαιρίες παρουσίασε και ανέλυσε προς τον Ποντίφικα και τους εκ περάτων Συνέδρους του Βατικανού την ακραία πλέον φιλονικία της Ρωσικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το ζήτημα της Ουκρανίας, ιεροκατηγορώντας εν πολλοίς τη Μητέρα Εκκλησία και τους αδελφούς του... Το κατά πόσον έγνοιαζε τους Δυτικούς, είναι άλλο ζήτημα...

Βεβαίως, στο πλαίσιο της αβροφροσύνης, κατά την συνάντηση με τον Πάπα, ο υψηλόβαθμος κι ευγενέστατος Ιεράρχης της Ρωσίας προσέφερε εθιμοτυπικώς κάποια δώρα προς τον ηγέτη των Ρωμαιοκαθολικών. Τι ακριβώς; Αφενός μεν ένα βιβλίο, που δεν μας προκύπτει ποιο ήταν, αφετέρου δε ένα πακέτο με μουσικές για χορωδία και ορχήστρα, ήτοι κουτί με μουσικά cds ενός μεγάλου δημιουργού του 20ού και 21ου αιώνος, του Ιλαρίωνος Αλφέγιεφ, τουτέστιν του εαυτού του!!!

Έτσι, από εδώ και πέρα, ο Ποντίφιξ, όταν θα θέλει να ξεκουράζεται από τις μέριμνες στο τιμόνι της Δυτικής ευσέβειας, αναζητώντας μάλιστα αισθητική ανακούφιση στην κλασική μουσική, δεν θα καταφεύγει στους γνωστούς και πολυπαιγμένους Κλασικούς, αλλά στον κατεξοχήν νεο-Κλασικό Μουσικό της σύγχρονης Ρωσίας (και πασών των Ρωσιών), τον διαπρεπή και πολυταλαντούχο Μητροπολίτη Ιλαρίωνα και συγκεκριμένα στο κουτί "Metropolitan Hilarion Alfeyev: Music for Orchestra and Choir"!

Οποία ικανοποίησις και τέρψις!!!