e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Το επίσημο Πρόγραμμα για το Μεγαλοβδόμαδο και τη Λαμπρή 2019 της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
 Ι Ε Ρ Α    Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Σ    Ζ Α Κ Υ Ν Θ Ο Υ



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΤΕΛΕΤΩΝ
ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Την Κυριακή των Βαΐων, ώρα 8 π.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

- Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 μ.μ., στον ίδιο Ναό θα τελεσθεί η Ακολουθία του Νυμφίου.

Τη Μεγάλη Τρίτη, ώρα 7.30 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό η Ακολουθία του Νυμφίου.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, ώρα 4 μ.μ., θα τελεσθεί το Μυστήριο του Ευχελαίου στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου και ώρα 6.30 μ.μ. θα τελεσθεί το Ιερό Ευχέλαιο στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, ώρα 8 π.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

- Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου η Ακολουθία του Όρθρου της Mεγάλης Παρασκευής (Άγια Πάθη).

Τη Μεγάλη Παρασκευή, ώρα 8 π.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και στη συνέχεια, ώρα 10.15 π.μ., η Ακολουθία του Εσπερινού (Αποκαθήλωση).

- Την ίδια ημέρα, ώρα 2 μ.μ., θα γίνει με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Μώλου (Πλατεία Σολωμού), η επίσημη Λιτάνευση του Εσταυρωμένου στην πόλη, κατά το ζακυνθινό Τυπικό.

- Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου η Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου (Επιτάφιος Θρήνος).

Το Μέγα Σάββατο, ώρα 2 μετά τα μεσάνυχτα, θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου η Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου (Επιτάφιος Θρήνος), και στη συνέχεια στις 4 θα γίνει η επίσημη Λιτάνευση του Επιταφίου στην πόλη. Με την επιστροφή της πομπής στο Ναό θα ακολουθήσει ο Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου, η πρώτη Ανάσταση (Γκλόρια) και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

- Την ίδια ημέρα, ώρα 11 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου η Ακολουθία του Όρθρου, στις 11.45 θα γίνει η εκκίνηση της Ιεράς Πομπής από τον Ιερό Ναό για την Ακολουθία της Αναστάσεως στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Στη συνέχεια στον παραπάνω Ναό θα τελεσθεί η Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία θα περατωθεί, ώρα 1.30 το πρωί.

Την Κυριακή του Πάσχα, από ώρα 10.30 π.μ. έως 12.30 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, αφού ευλογήσει τα πασχαλινά αυγά, θα δεχθεί ευχές στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου.

- Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγ. Λαζάρου πόλεως, ο Εσπερινός του Πάσχα (Αγάπη) και στη συνέχεια θα γίνει η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων της Αναστάσεως και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γαλανούσας.

Την Δευτέρα του Πάσχα, ώρα 8 μ.μ. θα γίνει από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ψηλώματος στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων της Αναστάσεως και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Λαουρένταινας.

Σε όλες τις ανωτέρω ιερές Ακολουθίες και Τελετές θα προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄. Σε αυτές καλούνται να παραστούν ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ, κατά την καθιερωμένη τάξη.

Τις έξω του Ιερού Ναού παρατάξεις, προς απόδοση των κανονισμένων τιμών, θα αποτελέσουν Τμήματα: Προσκόπων, Οδηγών, αντιπροσωπείες Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων, Επαγγελματικών Σχολών, η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων και οι Φιλαρμονικές Κατασταρίου και Μαχαιράδου. Το γενικό πρόσταγμα των παρατάξεων θα έχει το Γραφείο Φυσικής Αγωγής Ζακύνθου.

Εκκλησιαστικοί Τελετάρχες ορίζονται ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μ. Ζ. και ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος πόλεως Ζακύνθου.

Θερμή παράκληση: Οι κ.κ. προσκεκλημένοι κατά τις Λιτανείες του Εσταυρωμένου και του Επιταφίου παρακαλούνται να φέρουν σκούρο ένδυμα και μαύρη γραβάτα. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: