e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Γράμμα του Πισιδίας προς τον Ζάμπιας περί ρωσικής προπαγάνδας και Ιλαρίωνος: "Περιάγει γην καί θάλασσαν ποιήσαι ένα προσήλυτον"Παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Μια μακρά και πολυσήμαντη επιστολή απέστειλε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 ο πολυσέβαστος Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Σωτήριος προς τον Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη, αφορμώμενος από την επιστολή του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος προς τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομο, την οποία έλαβε, από λάθος στην αποστολή του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ), ο Μητροπολίτης Ζάμπιας. Θυμίζουμε -έτσι για να μην ξεχνιόμαστε- ότι ο Βολοκολάμσκ ως “Αρχιερεύς Αρχιερέων” απηύθυνε επιστολή (στις 17.6.2019) κατευθείαν στον καλοκάγαθο Επίσκοπο Μοζαμβίκης, ελέγχοντάς τον αφ' υψηλού και θέση ισχύος, διότι συλλειτούργησε στον Λαγκαδά με Ιεράρχη της νεοπαγούς Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο λαβών εκ λάθους την επιστολή Ιλαρίωνος, Μητροπολίτης Ζάμπιας, απάντησε ευθαρσώς και με γενναιότητα στον αποστολέα (στις 22.9.2019), μη δεχόμενος έλεγχο από τον αναρμόδιο “κριτή της οικουμένης”.

Με τα ανωτέρω δεδομένα της εμπύρετης αυτής αλληλογραφίας, ο Σεβ. Πισιδίας απέστειλε επιστολή προς Ιωάννην, μες από την οποία τον συγχαίρει εγκάρδια για τη στάση του έναντι του Ιλαρίωνος και της όλης εκκλησιαστικής πολιτικής του Πατριαρχείου Μόσχας, η οποία προσθέτει προβλήματα και τραύματα στον απανταχού της γης ορθόδοξο κόσμο. Έτσι, κάνοντας focus στην περίπτωση του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, βρίσκει την ευκαιρία να θέσει ρητορικά ερωτήματα, τα οποία αφορούν εκείνον και την τακτική του Βορρά, που με τόση σκληρότητα εκφράζει και υλοποιεί.

Κατ' αρχήν διερωτάται ο Πισιδίας «πώς ένας άνθρωπος που "περιάγει γῆν καί θάλασσαν ποιῆσαι ἕνα προσήλυτον" (όπως κάποτε η φατρία των Φαρισαίων που άκουσε τα φοβερά "οὐαί" του Κυρίου) τολμά να δίνει σε Σας, που ακριβώς επιδιώκετε την επανένωση των Ορθοδόξων της μαρτυρικής Ουκρανίας, μαθήματα ομοφροσύνης!»

Ακολούθως ο Σεβ. κ. Σωτήριος θέτει τα προβλήματα που επιπροσθέτει η ρωσική τακτική στο σώμα της Εκκλησίας, εν είδει ερωτημάτων: «Ποιος προκάλεσε το σχίσμα της Ουκρανικής Εκκλησίας, όταν εκατομμύρια Ορθοδόξων, μετά την έξοδό τους από το "σιδηρούν παραπέτασμα" και την εθνική απελευθέρωσή τους από τήν Σοβιετική δυναστεία, ως ανεξάρτητο Κράτος, ζήτησαν -το αυτονόητο- και την Εκκλησιαστική τους Αυτοκεφαλία, την οποία όλες -μα όλες ανεξαιρέτως ακόμη και η μικρή Αλβανία- είχαν αποκτήσει; Ενώ ο Καλός ποιμήν ενδιαφέρεται και για ένα πρόβατο να το φέρει στην ποίμνη, η Εκκλησιαστική Διοίκηση που εκπροσωπεί ο Σεβ. κ. Ιλαρίων, διέγραψε με μία μονοκονδυλιά περισσοτέρους από 10.000.000 Ορθοδόξους πιστούς, μαζί με τους ιερείς τους και τους Αρχιερείς τους από την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους χαρακτήρισε σχισματικούς.»

Αναφερόμενος στις συστάσεις Ιλαρίωνος περί ενότητος και ομοφροσύνης στην ορθόδοξη οικογένεια, ο κ. Σωτήριος αποκαλύπτει συνοπτικά την αθέμιτη και αντικανονική συμπεριφορά της Ρωσικής Εκκλησίας στην πάλαι ποτέ Μητρόπολή του, αυτήν της μακρινής Κορέας: «Μήπως θεωρεί ενέργειες θετικές για "νά ἀποκαταστήσωμεν την ἑνότητα καί τήν ὁμοφροσύνην εἰς τήν Ὀρθόδοξον οἰκογένειάν μας" την προ καιρού επίσκεψή του στην Ρωσική Πρεσβεία της Σεούλ, στην οποία κάλεσε τους Ορθοδόξους Ρώσσους, που είναι εγκατεστημένοι στην Κορέα, για να τους εξαναγκάσει να παύσουν να εκκλησιάζονται στον Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, της υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας, ο οποίος με πολλές θυσίες είχε ανεγερθεί στη Σεούλ το έτος 1992, ακριβώς για να εξυπηρετεί τους Ρωσσοφώνους Ορθοδόξους της Κορέας;»

Ο γηραιός, αλλά δυναμικότατος, Μητροπολίτης, συνεχίζοντας να διεκτραγωδεί όσα υποφέρει η κανονική Εκκλησία που παροικεί την Κορέα, συμπληρώνει ακολούθως περί Ιλαρίωνος: «Μήπως θεωρεί ότι συμβάλλει στην ενότητα των Ορθοδόξων, ο προβληματισμός που δημιούργησε στους ρωσσοφώνους της Σεούλ, η απόφαση της Διοικούσης Εκκλησίας του, να εγκαταστήση Αρχιεπίσκοπο Κορέας τον από του 2000 υπηρετήσαντα Ιερομόναχο στον Ναό του Αγίου Μαξίμου Σεούλ; Ο εν λόγω Ιερομόναχος, μετά από αίτημά μου τότε, είχε αποσπαστεί από το Πατριαρχείο Μόσχας στη Σεούλ, για να υπηρετεί τους Ρωσσοφώνους της Κορέας, υπό το ωμόφορον του Επισκόπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εργάσθηκε αρμονικά. Προσέφερε με ευσυνειδησία τις υπηρεσίες του στον λαό του Θεού· αγαπήθηκε από όλους τους πιστούς ρωσσοφώνους και Κορεάτες. Και κάποια στιγμή, μετά από απουσία μερικών ετών, που υπηρέτησε ως Επίσκοπος στη Ρωσία, επανεμφανίζεται εφέτος στη Σεούλ ως ...ο Αρχιεπίσκοπος Κορέας, υπό το Πατριαρχείο Μόσχας, "μουτζώνοντας" κατά την λαϊκή έκφραση, τον κανονικό Μητροπολίτη Κορέας, υπό τον οποίον επί έτη είχε υπηρετήσει. Αυτή την ενέργεια την θεωρεί Κανονική, ο επιστολογράφος σας, σύμφωνη με τους ιερούς Κανόνες, για την υπεράσπιση των οποίων εμφανίζεται ότι ..."τον έχει φάει ο καημός"; Αλήθεια, ενώνει τους Ορθοδόξους της Κορέας ή τους διαιρεί, η πρωτοφανής στα εκκλησιαστικά χρονικά αυτή ενέργεια, η οποία ελήφθη, παρά τις διαμαρτυρίες πολλών Ορθοδόξων Ρώσσων, κατά την προαναφερθείσα επίσκεψη του Σεβ. κ. Ιλαρίωνα στη Σεούλ;»

Ο Μητροπολίτης κ. Σωτήριος, μετακινηθείς από την Κορέα στην ιστορική Μητρόπολη Πισιδίας, ξαναβρίσκει ενώπιόν του προβλήματα με τη Ρωσία. Εξηγεί: «Το 2008 ο αοίδιμος Πατριάρχης Μόσχας κυρός Αλέξιος, με επιστολή του παρακαλούσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μεριμνήσει για την διαποίμανση των χιλιάδων Ρώσσων, που είχαν καταφύγει στην Αττάλεια, για καλύτερες συνθήκες ζωής, και σημείωνε: "Ὅπως εἶναι γνωστόν ἡ πόλις Ἀντάλια βρίσκεται εἰς τήν ἀρχαίαν διοίκησιν τῆς Ἀσίας, ἡ ὁποία, ὅπως καί οἱ διοικήσεις τοῦ Πόντου καί τῆς Θράκης ἀποτελοῦν κανονικήν περιοχήν τοῦ Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, σύμφωνα μέ τόν 28ον Κανόνα τῆς Δ' Οἰκουμενικῆς Συνόδου". Ὁ Σεβ. κ. Ιλαρίων θεωρεί ότι συμβάλλει στην ενότητα των Ορθοδόξων Ρώσσων της Ατταλείας "καί τήν ὁμοφροσύνην εἰς τήν Ὀρθόδοξον οἰκογένειάν μας" όταν διορίζει στην Αττάλεια Ρώσσον Ιερέα, εν αγνοία του κανονικού Μητροπολίτη Πισιδίας, Εξάρχου Σίδης και Ατταλείας και προσπαθεί, με την πίεση των Διπλωματικών Αρχών της περιοχής, να αποτρέψει τους Ρώσσους να εκκλησιάζονται στους ναούς της Antalya και Alanya, που έγιναν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ακριβώς για τους ρωσσοφώνους της περιοχής, μετά από το σχετικό αίτημα του αοιδίμου Ρώσσου Πατριάρχη; Και επί πλέον δεν είναι προσβολή στην μνήμη του κοιμηθέντος Ρώσσου Πατριάρχη, η ενέργεια αυτή που βρίσκεται σε αντίθεση με το γράμμα του εκείνο;»

Μετά από όλα τα συνοπτικώς περιγραφόμενα στην επιστολή του, ο Πισιδίας αναφέρεται και στο πρωτοφανές που συνέβη, δηλαδή ότι στην έδρα του Οικουμενικού Θρόνου συνέβη εκ μέρους των Ρώσων ιεροπραξία χωρίς την άδεια του κυριάρχη Οικουμενικού Πατριάρχου. Γράφει χαρακτηριστικά: «Από την εποχή που καθορίστηκαν τα όρια των ανά τον κόσμον Ορθοδόξων Πατριαρχείων, Αρχιεπισκοπών και γενικότερα Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, έχει ο πολυδιαβασμένος, όντως, επιτιμητής σας να μας υπενθυμίσει περίπτωση, που στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως λειτούργησε Ορθόδοξος κανονικός ιερέας άλλης Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας, άνευ της κανονικής αδείας του οικείου Επισκόπου (όπως επιβάλλουν οι Ιεροί Κανόνες) ήτοι του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικού Πατριάρχου; Και θεωρεί επιτυχημένη "πρωτιά" της Διοικούσης Εκκλησίας του, την τοποθέτηση Ρώσσου ιερέα μέσα στην Κωνσταντινούπολη, και το να λειτουργεί άνευ της αδείας του Πατριάρχου και αλήθεια πιστεύει, ότι η ενέργεια αυτή της Διοικούσης Εκκλησίας του φέρνει την "ὁμοφροσύνη στήν ὀρθόδοξη οἰκογένειά μας";”

Ακολούθως ο σοφός Ιεράρχης σημειώνει ότι δεν περιμένει απαντήσεις από τον εν λόγω Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Διότι συνήθως ομιλεί περί των τριών περιπτώσεων Ρώμης. Η “Τρίτη Ρώμη”, κατά τον Ιλαρίωνα, λέγει ο Πισιδίας, «Είναι η έδρα Πατριάρχου σε χριστιανική χώρα, με τον μεγαλύτερο αριθμό ορθοδόξων πιστών. Άλλωστε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έπαυσε πλέον να ανήκει στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, αφού με την μονομερή απόφαση της Μόσχας κηρύχθηκε "Σχισματική" και στα τελούμενα ὑπ' αυτής Μυστήρια οι Ορθόδοξοι Ρώσσοι απαγορεύεται να συμμετέχουν συνεχώς!!! Γι' αυτό, λοιπόν, η Μόσχα έχει δικαίωμα ως «Πρωτόθρονη» πλέον Εκκλησία να ρυθμίζει τα πάντα! Να ιδρύει η Μόσχα, αυτή και μόνη (χωρίς να ερωτά κανέναν) "Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία Αμερικής" (OCA) και "Αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία Ιαπωνίας" (από παλαιότερα αυτά) να εγκαθιστά Ιερείς, Επισκόπους, Αρχιεπισκόπους, Μητροπολίτες και εντός περιοχών, που υπάγονται σε άλλα Πατριαρχεία, σε όλον τον κόσμο, σε Ανατολή και Δύση· να χαρακτηρίζει μόνη της- δεν χρειάζεται να ερωτά άλλη Εκκλησία- σχισματικούς όσους δεν υπακούουν στις προσταγές της· παλαιότερα η Μόσχα χαρακτήριζε Σχισματικούς όλους τους εκτός Ρωσσίας Ορθοδόξους Ρώσσους, γνωστούς ως R.O.C.O.R., με τους οποίους προ ετών, και πάλιν με δική της αποκλειστικά απόφαση, χωρίς να ρωτήσει τις άλλες Εκκλησίες, απήλλαξε από το Σχίσμα. (Μόνον το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως -που η Μόσχα δεν το αποκαλεί πλέον Οικουμενικό- ήταν υποχρεωμένο να αποφασίσει από κοινού με τις άλλες Εκκλησίες, για να άρει το Σχίσμα της Ουκρανικής Εκκλησίας!!!).»

Ο Σεβ. κ. Σωτήριος κλείνει την τετρασέλιδη επιστολή του προς τον Ζάμπιας Ιωάννην, με αμείλικτη απορία, που αφορά στη θετική στάση κάποιων Ελλήνων συνΕπισκόπων, ελληνικών ΜΜΕ και κάποιων συλλειτουργών έναντι της προπαγάνδα της Μόσχας. Καταλήγει εμφατικά: «Σεβασμιώτατε Αδελφέ, την γενναία στάση που τηρήσατε με την απάντησή σας στον κατήγορο του αγίου Μοζαμβίκης, άραγε θα την μιμηθούν οι άλλοι εν Χριστώ Έλληνες Αδελφοί μας! Ομολογώ ότι θλίβομαι βαθύτατα όταν βλέπω ελληνικά δημοσιογραφικά πρακτορεία να προβάλλουν μετ' επαίνων την προπαγάνδα της Μόσχας! Και σ' αυτά συνηγορούν -δυστυχώς- και κάποιοι συλλειτουργοί μας! Δεν καταλαβαίνουν άραγε, το κακό που κάνουν όχι μόνον στο όλον Σώμα της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας, αλλά και ειδικότερα στην Ρωσσική Ορθόδοξη Εκκλησία, και ότι δεν βοηθούν την διοίκησή της να αλλάξει την λανθασμένη τακτική της, να συναισθανθεί τον σκανδαλισμό των πιστών, και τις διαιρέσεις που προξενούν με την απομάκρυνσή της από τις αρχές του Ευαγγελίου και την Ιερά Παράδοση της Μιάς Αγίας του Χριστού Εκκλησίας.»


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΙΣΙΔΙΑΣ κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΟΠΩΣ ΑΠΕΣΤΑΛΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΖΑΜΠΙΑΣ:Δεν υπάρχουν σχόλια: