e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Με στεφανάκι και φέτος η πατροπαράδοτη "Κολόννα" του Άι Νικόλα στο Μπανάτο


Τι κι αν πέρασαν κιόλας οι πανηγυρισμοί για τον Άγιο Νικόλαο, τι κι αν βρέχει σήμερα ολημερίς, ο δε χειμώνας εντείνει την αγριότητά του... Η "κολόννα" (τουτέστιν: προσκυνητάρι) του Άι Νικόλα στη Λουρίδα Μπανάτου στέκει αγέρωχη και ανθοστεφανωμένη -κατά παράδοσιν- από τους ευσεβείς γείτονες που την συντηρούν, διαιωνίζοντας έτσι τη μνήμη των προαπελθόντων περιοίκων, οι οποίοι σεβαστικά την έχτισαν ή των παλαιότερων, οι οποίοι είχαν εκεί στη δημοσιά του Μπανάτου προς Γαϊτάνι και Ψήλωμα, εξωκλήσι που δεν υπάρχει σήμερα.

Την "κολόννα" αυτήν πολύ ευλαβούνται οι περαστικοί, αποδίδοντας μεγάλη σημασία στην πρεσβευτική χάρη Του, μες από το συχνό άναμμα του καντηλιού του και διάφορα τάματα προς Αυτόν. Κάθε που γιορτάζει, όπως -καλή ώρα- και τούτο τον Δεκέμβριο, με τα λουλούδια της εποχής, ένεκα τιμής και προσκυνήσεως!


Δεν υπάρχουν σχόλια: