e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Ο Α΄ Νυμφίος 2019 κατέφθασε στο Μπανάτο Ζακύνθου


Εσπέρας της Κυριακής των Βαΐων, 21ης Απριλίου 2019, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, για την κατανυκτική Ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας, με δέος και αυτομεμψία ενώπιον του πάσχοντος Νυμφίου της Εκκλησίας, αναβοώντες εκ βαθέων συντετριμμένης καρδίας: 
"Tον νυμφώνα σου βλέπω, Σωτήρ μου, κεκοσμημένον και ένδυμα ουκ έχω, ίνα εισέλθω εν αυτώ˙ λάμπρυνόν μου την στολήν της ψυχής, φωτοδότα, και σώσον με."


[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Η Ακολουθία του Α΄ Νυμφίου 2019 στον Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου


Εσπέρας Κυριακής των Βαΐων, 21ης Απριλίου 2019, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου για την Ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας (Α΄ Νυμφίου), χοροστατήσαντος και ομιλήσαντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. 
[Φωτογραφίες: Γιάννης Δεμέτης]


Η Ακολουθία του Α΄ Νυμφίου 2019 στο Παρίσι


Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης ετελέσθη η Ακολουθία του Νυμφίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων, 21η Απριλίου 2019. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο εφημέριος του Ι. Ναού Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Ξενιτέλης και ο Διάκονος π. Αντώνιος Gelyasov.


Ιδού ο Νυμφίος έρχεται!

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται!
Μακάριος όποιος βρεθεί σε εγρήγορση.

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται!
Η εγρήγορση σημαίνει ότι ποθείς τον Νυμφίο και τον περιμένεις.

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται!
Η αναμονή του Νυμφίου χρειάζεται υπομονή, κανείς δεν γνωρίζει την ώρα που θα έρθει.

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται!
Ακούγεται ξαφνικά και γεμίζει χαρά αυτόν που υπομονετικά Τον περίμενε.

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται!
Έφτασε πλέον η στιγμή που θα αντικρίσει τον αγαπημένο Νυμφίο.

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται!
Ο Νυμφίος είναι η εκπλήρωση της υποσχέσεως του Θεού για την σωτηρία μου.

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται!
Έρχεται επιτέλους, γεμάτος αγάπη, να πονέσει και να θυσιασθεί για 'μένα.

Ο ύπνος της ραθυμίας είναι ο εχθρός μου, από τον οποίο κινδυνεύω να χάσω τον Νυμφίο μου. Εγρήγορση και ετοιμότητα χρειάζεται για να βρεθώ έτοιμος στο άκουσμα: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται!», για να εισέλθω μαζί Του στην βασιλεία την ουράνια. Γένοιτο!

Καλή Ανάσταση!

+αρχ. Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου

Η Ακολουθία του Νυμφίου - Όρθρου Μ. Δευτέρας 2019 στο Φανάρι [video]


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, κατά τήν Ἱεράν Ἀκολουθίαν τοῦ Νυμφίου, τό ἑσπέρας τῆς Κυριακῆς τῶν Βαΐων, 21ης τ.μ.


Κυριακή του Βαγιώνε 2019 στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου


Πρωί Κυριακής του Βαγιώνε, 21ης Απριλίου 2019, στον βαγιοστόλιστο Ναό της Παναγούλας Μπανάτου και με τη συμμετοχή ικανού εκκλησιάσματος πραγματοποιήθηκε η εορταστική λατρευτική ανάμνηση της θριαμβικής εισόδου του Κυρίου Ιησού στην Αγία Πόλη των Ιεροσολύμων. 
     Ο Ναός ήταν κατάσπαρτος από βαΐα των φοινίκων και τις εξ αυτών λεπταίσθητες χειροτεχνίες, όπως επιβάλλει η τοπική μακραίωνη παράδοση, για τις οποίες μόχθησαν ευλαβείς οικογένειες της Ενορίας, αλλά και μας έφεραν ευγενώς φίλοι από τη Βαρκελώνη, την Τυνησία και το Μαρόκο. 
     Ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ομιλώντας προς το εκκλησίασμα, αναφέρθηκε στην ανάγκη "υποστήριξης" του επειγομένου προς το εκούσιον Πάθος Κυρίου Ιησού, την ανάγκη να μην γοητευθούμε από τα ουρανομήκη "Ωσαννά", ενώ καραδοκούν τα"Σταυρωθήτω", από το στόμα των ιδίων ανθρώπων, οι οποίοι έδρασαν ως όχλος και φερέφωνα άνομων συμφερόντων.
     Στο ψαλτήρι διακρίθηκαν για την μελωδικότητά τους οι Ιεροψάλτες της Ενορίας κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας και Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και άλλοι φιλοξενούμενοι βοηθοί τους, αποδίδοντας τα αρμόδια της εορτής ψάλματα κατά το ζακύνθιο (κυρίως) μουσικό ύφος. 
[Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας]