e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Χωρίς αγάπη


Η αγάπη είναι βασικό συστατικό της φύσης του ανθρώπου. Κάθε κίνηση, κάθε σκέψη, κάθε λόγος, κάθε πράξη του ανθρώπου εμπεριέχουν την αγάπη, διότι η αγάπη υπάρχει μέσα στο «λειτουργικό του σύστημα», έτσι τον έπλασε ο Θεός. Χωρίς την αγάπη αλλοιώνεται η φύση του ανθρώπου, με συνέπεια να υπολειτουργεί.

Χωρίς αγάπη τίποτε δεν είναι φυσιολογικό.
Χωρίς αγάπη η προσπάθεια και ο αγώνας δεν έχει νόημα.
Χωρίς αγάπη δεν υπάρχει διάθεση για αγώνα.
Χωρίς αγάπη δεν υπάρχει ειλικρινής μετάνοια.
Χωρίς αγάπη δεν υπάρχει εξομολόγηση καθαρή.
Χωρίς αγάπη τι ωφελεί ο εκκλησιασμός;
Χωρίς αγάπη τι ωφελεί η νηστεία;
Χωρίς αγάπη δεν υπάρχει προσευχή.
Χωρίς αγάπη δεν υπάρχει χαρά.
Χωρίς αγάπη κυριαρχεί ο πόνος.
Χωρίς αγάπη δεν υπάρχει άνθρωπος!

Ο πόνος και ο θάνατος δεν αντιμετωπίζονται εύκολα. Η αγάπη γεννά την χαρά στον άνθρωπο, ομορφαίνει την ζωή του. Με την αγάπη ο άνθρωπος κατανοεί την αξία της, αγωνίζεται να μην την χάσει. Να, λοιπόν, τρόπος να παρηγορήσεις τον πόνο και την λύπη.

Αυτό είναι το μυστήριο της αγάπης. Να μπορείς να καταπολεμάς τον πόνο με την αγάπη, την λύπη με την χαρά.

Ο πόνος του Χριστού επάνω στον Σταυρό είναι η απόδειξη της αγάπης Του. Πόνεσε εκούσια ο Χριστός, από αγάπη για τον άνθρωπο, για να εξαλείψει τον ανθρώπινο πόνο, που προκλήθηκε από την αμαρτία. Ο πόνος της αμαρτίας δεν εμπεριέχει την αγάπη και θανατώνει, ενώ ο πόνος του Σταυρού εμπεριέχει την αγάπη, γι αυτό λυτρώνει.

Αυτή είναι η πορεία που οφείλει να ακολουθεί ο άνθρωπος. Η πορεία μέσα από την αγάπη. Αυτή η πορεία τον επαναφέρει στην πρώτη κατάσταση, στην οποία ο άνθρωπος λειτουργεί πλέον ως άνθρωπος αγάπης, με οδηγό την εσταυρωμένη αγάπη, τον Χριστό.

+αρχ. Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου

Αναχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Πολωνία για την "Πορεία των Ζώντων"

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις 


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος, ἀνεχώρησε τήν Τετάρτην τῆς Διακαινησίμου, 1ην ἀρξαμένου μηνός Μαΐου, μέσῳ Φραγκφούρτης εἰς Πολωνίαν, προκειμένου ἵνα, κατόπιν προσκλήσεως τῆς ἡγεσίας τοῦ Ἀνθρωπιστικοῦ Ὀργανισμοῦ «AGAPE EUROPE», τιμήσῃ διά τῆς ὑψηλῆς Αὐτοῦ παρουσίας τάς ἐν Ἄουσβιτς καί ἐν Μπίρκεναου διοργανουμένας ἐκδηλώσεις μνήμης τῶν θυμάτων τοῦ Ὁλοκαυτώματος καί νά συμμετάσχῃ δι’ ἐπισήμου ὁμιλίας εἰς τήν «Πορείαν τῶν ζώντων» («International March of the Living»), καθ’ ἥν θά παραστῇ ὡς ὁμιλητής καί ὁ Πρόεδρος τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἐπιτροπῆς Ἐξοχ. κ. Jean – Claude Junker. 

Κατά τήν ἐν Πολωνίᾳ διαμονήν Του, ὁ Παναγιώτατος μέλλει ἵνα τοῦτο μέν παραστῇ κατά τά ὑπό τοῦ Ἐξοχ. κ. Νικολάου Βούτση, Προέδρου τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων, τελεσθησόμενα ἐγκαίνια τοῦ Περιπτέρου τῆς Ἑλλάδος διά τό Ὁλοκαύτωμα, τοῦτο δέ συναντηθῇ καί συνεργασθῇ μετά τῆς Α. Μακαριότητος, τοῦ Μητροπολίτου Βαρσοβίας καί πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα ἐν τῇ ἕδρᾳ αὐτοῦ ἐν Βαρσοβίᾳ, μεταβαίνων ἐκεῖσε ὁδικῶς ἐκ Κρακοβίας. 

Τήν Πατριαρχικήν Συνοδείαν ἀποτελοῦν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ, ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Ἀγαθάγγελος Σῖσκος, Ἀρχειοφύλαξ τῶν Πατριαρχείων, ὁ Ἐντιμολ. κ. Παντελεήμων Βίγκας, Ἄρχων Μ. Χαρτοφύλαξ τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας, καί οἱ Ἐντιμ. κ.κ. Νικόλαος Παπαχρήστου, Διευθυντής τοῦ Γραφείου Τύπου καί Ἐπικοινωνίας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, καί Νικόλαος Μαγγίνας, Δημοσιογράφος – Φωτογράφος. 

Ὁ Παναγιώτατος θά ἐπιστρέψῃ, σύν Θεῷ, εἰς τήν Πόλιν τό ἑσπέρας τῆς Παρασκευῆς τῆς Διακαινησίμου, 3ης ἰδίου. Πατριαρχικός Ἐπίτροπος ὡρίσθη ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Ἀπόστολος. 


Ενημερωτικό Δελτίο από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου


O Οικουμενικός Πατριάρχης στην διεθνή «Πορεία των Ζώντων»

Στην 31η «Πορεία των Ζώντων», πορεία μνήμης για τα έξι εκατομμύρια Εβραίων που εξοντώθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα και ηχηρής καταδίκης του Ολοκαυτώματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, 2 Μαΐου, στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, της Κρακοβίας,  θα συμμετάσχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ύστερα από πρόσκληση της Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής της Πορείας και του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Οργανισμού «AGAPE». Για τον σκοπό αυτό ο Παναγιώτατος αναχωρεί σήμερα, το απόγευμα, από την Πόλη για την Κρακοβία. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τεθεί επί κεφαλής της πορείας, στην οποία θα συμμετάσχουν πολιτικοί ηγέτες και περίπου είκοσι χιλιάδες απλοί πολίτες από όλο τον κόσμο, και η οποία θα διανύσει το ίδιο μονοπάτι των τριών χιλιομέτρων ανάμεσα στο Άουσβιτς και το Μπιρκενάου, το οποίο βάδισαν δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι που θανατώθηκαν από τους Ναζί. 

Στην επίσημη εκδήλωση που θα ακολουθήσει, ο Παναγιώτατος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής. 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραστεί στα εγκαίνια της εκθέσεως για τα θύματα από την Ελλάδα στο Άουσβιτς, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ήταν Εβραίοι. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης, ο οποίος προσκάλεσε επισήμως τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Το πρωί της Παρασκευής, 3 Μαΐου, ο Παναγιώτατος θα αναχωρήσει οδικώς για την πρωτεύουσα της Πολωνίας, Βαρσοβία, όπου το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας, Μητροπολίτη Βαρσοβίας Σάββα. 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι δύο Προκαθήμενοι θα προσκυνήσουν στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, την θεμελίωση του οποίου είχε τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Αργότερα, την ίδια ημέρα, ο Παναγιώτατος και η συνοδεία του θα επιστρέψουν στην Πόλη. 

Στην επίσημη επίσκεψή του στην Πολωνία ο Παναγιώτατος θα συνοδεύεται από τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, τον Αρχιμ. Αγαθάγγελο Σίσκο, Αρχειοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον Άρχοντα Μ.Χαρτοφύλακα Παντελεήμονα Βίγκα, τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του, κ. Νικόλαο Παπαχρήστου, και τον φωτογράφο-δημοσιογράφο κ. Νικόλαο Μαγγίνα.

Νια Τετάρτη 2019, με προεορτασμό των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας στο Αργάσι Ζακύνθου


Πρωτομαγιά 2019 και Τετάρτη της Λαμπρής, με επικρεμάμενη βροχή, στα μισά του βουνού Σκοπός, από την πλευρά του Αργασίου Ζακύνθου, για την Ευχαριστιακή Σύναξη προς τιμήν των Αγίων καλλινίκων Μαρτύρων Τιμοθέου και Μαύρας (προ-εορτάζοντάς τους), δεδομένου ότι εκεί υπάρχει πέτρινο, καλαίσθητο ναΰδριο επ' ονόματί τους, ιδιοκτησία της Οικογενείας Νικολάου Μποτώνη. 
     Η θέα από εκεί ψηλά προς τη Χώρα του Τζάντε και το παραθαλάσσιο Αργάσι είναι σπουδαία και η ομορφιά του τοπίου ιδιαίτερα θελκτική.
     Με τον οικείο Εφημέριο, Οικονόμο Παναγιώτη Πόθο, λειτούργησε ο ευγενώς προσκληθείς από την Οικογένεια Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος μάλιστα ομίλησε περί των δύο τιμωμένων Μαρτύρων Τιμοθέου και Μαύρας ως βιωσάντων τον Σταυρό και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού!
     Εκτός από την καθιερωμένη Αρτοκλασία έγινε Αγιασμός επί τη πρώτη του νέου μηνός, ακολούθως δε προσφέρθηκαν πλούσια κεράσματα σε όσους ανέβηκαν "εις το βουνό ψηλά εκεί"!
[Φωτογραφίες: Δημήτριος Ματθαίου Παπαδάτος]