e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Καμαρώστε τους! [video - photos]

Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 
Καμαρώστε τους!

Πρωτόγνωρα πράγματα… Κομπάρσοι στο φτηνό θέατρο που έστησε η μοσχοβίτικη προπαγάνδα στο Κίεβο, την 25η Ιουνίου 2019, με αφορμή τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη πρώην Κιέβου Ονουφρίου…

Ο Μητροπολίτης Καρθαγένης Μελέτιος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας της Εκκλησίας Κύπρου, υπερβαίνοντας (αφ’ εαυτών ή κατ’ εντολήν των Προκαθημένων τους, δεν γνωρίζω και δεν έχει σημασία…) τις Συνόδους των Εκκλησιών τους, αποφαίνονται ουσιαστικά περί του Ουκρανικού, ενώ αυτό ακόμη εκκρεμεί στις Συνόδους των Τοπικών τους Εκκλησιών…

Το δε φαιδρό της εικόνας είναι αυταπόδεικτο. Με άπασα την αρχιερατική στολή και μίτρα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ!!!… Εικόνα ανοίκεια και προσβλητική για το αξίωμά τους και για την Εκκλησία εν γένει…

Απαράδεκτη και η αποστροφή του Μητροπολίτη Ταμασού, ο οποίος μίλησε για «Κυπριακή Εκκλησία», έχοντας αλλοτριωθεί πλήρως από την στρεβλή μοσχοβίτικη εκκλησιολογία… Δεν υπάρχει, Πανιερώτατε, «Κυπριακή Εκκλησία», αλλά Εκκλησία της Κύπρου! Και εάν έχετε στοιχειώδη θεολογική παιδεία, γνωρίζετε πολύ καλά τη μέγιστη και κρίσιμη διαφοροποίηση των όρων και τις συνέπειές της στην Αγία μας Εκκλησία.

Δυστυχώς, τέτοιες εκπροσωπήσεις δεν περιποιούν τιμή στο Γένος μας… Σίγουρα δεν περιποιούν τιμή ούτε στις Εκκλησίες τους… Όταν θα το καταλάβουν και οι ίδιοι και οι Προκαθήμενοί τους, θα είναι πολύ αργά… Διότι ζει Κύριος ο Θεός και δεν εμπαίζεται ούτε παραπλανάται!
Κληρικοί από 9 Τοπικές Εκκλησίες παραβρέθηκαν στα ονομαστήρια του πρώην Κιέβου Ονουφρίου, όχι από 10 ή 11, όπως γράφτηκε σε διάφορα ΜΜΕ.

Είναι δε αδιευκρίνιστο, εάν σε όλες τις περιπτώσεις οι κληρικοί αυτοί παρέστησαν ως επίσημοι Εκπρόσωποι των Εκκλησιών τους ή αφ' εαυτών, ενώ φυσικά οι περισσότεροι απέφυγαν δημόσιες τοποθετήσεις για το Ουκρανικό, με λίγες θλιβερές εξαιρέσεις, για τις οποίες ήδη έγραψα ανωτέρω...

Να επισημάνουμε, για την Ιστορία, ότι δεν παραβρέθηκε κανένας Κληρικός από τις Εκκλησίες της Αντιόχειας, της Γεωργίας, της Ελλάδος και της Αλβανίας.

Τέλος, η παρουσία των κληρικών αυτών δεν προδικάζει τίποτα για την τελική στάση των Εκκλησιών τους στο Ουκρανικό, τουλάχιστον όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Άλλωστε, ο Ονούφριος δεν έχει καθαιρεθεί ή κηρυχθεί σχισματικός από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αν και αντικανονικά πλέον σφετερίζεται τον τίτλο του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας. Συνεπώς, τυπικά είναι "καλυμμένοι" όσοι συλλειτουργούν μαζί του...


Συνάντηση Ορθοδόξων και Εβραίων στο Παρίσι


Συνεδρίασε σήμερα το πρωί (25.6.2019) στο Παρίσι η Προπαρασκευαστική Επιτροπή του Μικτού Ακαδημαϊκού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου Εκκλησίας και Ιουδαϊσμού. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας. 

Συμμετείχαν από την ορθόδοξη πλευρά ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος και ο κ. Gary Βατσικούρας, ενώ από την εβραϊκή πλευρά συμμετείχαν οι Ραβίνοι κ. Daniel F. Polish, κ. Noam E. Marans και κ. David Fox Sandmel. 

Η Επιτροπή ασχολήθηκε με τα Πρακτικά προηγουμένων συναντήσεων και μελέτησε τα επόμενα βήματα. Αποφασίστηκε να συνέλθει η επόμενη συνάντηση του Μικτού Ακαδημαϊκού Διαλόγου τον προσεχή Δεκέμβριο στην Αθήνα. Οι λεπτομέρειες και τα πρακτικά θέματα θα διευθετηθούν στους επόμενους μήνες.
Συγχαρητήριο Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον νέο Δήμαρχο ΚΠόλεως İmamoğlu


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Ἐπί τῇ ἐκλογικῇ νίκῃ τήν ὁποίαν κατήγαγε κατά τάς ἐκλογάς τῆς Κυριακῆς, 23ης τ.μ. Ἰουνίου, ὁ νεοεκλεγείς Δήμαρχος τῆς Πόλεως Ἐντιμ. κ. Ekrem İmamoğlu, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος ἀπέστειλεν αὐτῷ θερμόν συγχαρητήριον Μήνυμα ἐκ μέρους τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καί τῆς περί αὐτό ἐνταῦθα Ὁμογενείας, ἐκφράσας τήν εὐχήν ὅπως ὁ νέος Δήμαρχος πορευθῇ κατά τήν θητείαν του ἐπί τῇ βάσει τῶν ἀρχῶν τοῦ εἰλικρινοῦς διαλόγου πρός πάσας τάς συνιστώσας τῆς κοινωνίας καί τοῦ ἀδιακρίτου σεβασμοῦ τῶν ἀνθρωπίνων καί τῶν μειονοτικῶν δικαιωμάτων.