e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Είναι η πρώτη φορά που ένας Πάπας δωρίζει λείψανο του Αγίου Πέτρου εκτός Ρώμης


Μια χειρονομία που δεν έχει προηγούμενο: ο Πάπας Φραγκίσκος μετά την καθιερωμένη τελετή που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο μεταξύ του εκπροσώπου του Οικουμενικού Θρόνου και του Πάπα κατά την θρονική γιορτή της Εκκλησίας της Ρώμης, αμφότεροι μετέβησαν να προσκυνήσουν τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Εκεί ο Πάπας ψιθύρισε στον Αρχιεπίσκοπο Τελμησσού Ιώβ ότι θέλει να αποστείλει ένα δώρο στην Κωνσταντινούπολη, στον αδελφό Βαρθολομαίο, ένα δώρο για το οποίο η έμπνευση του ήλθε κατά την βραδινή προσευχή, ανήμερα της Θρονικής Εορτής. 

Επρόκειτο για λείψανα του Αγίου Πέτρου που περιέχονται σε λειψανοθήκη τοποθετημένη στο ποντιφικό παρεκκλήσι των παπικών διαμερισμάτων του λεγομένου Αποστολικού Μεγάρου του Βατικανού. 

Το γεγονός αυτής της δωρεάς έρχεται ακριβώς μια εβδομάδα μετά το συνέδριο που είχε λάβει χώρα στη Νάπολη στις 20 και 21 Ιουνίου, με θέμα τη σημασία, αξία και συνεισφορά της Θεολογίας στον σύγχρονο κόσμο και ιδιαίτερα στον κόσμο της Μεσογείου. Συνέδριο στο οποίο ο Πατριάρχης είχε απευθύνει σημαντικό μήνυμα και ο Πάπας Φραγκίσκος ενώπιον των συνέδρων και δημοσιογράφων δήλωσε ότι «ο αδελφός Βαρθολομαίος είναι πρόδρομος πολλών ιδεών τις οποίες και εμείς ενστερνισθήκαμε». 

Η δήλωση αυτή και το χθεσινό δώρο λαμβάνουν κατά συνέπεια σημαντική και σημαδιακή διάσταση στη κοινή πορεία που έχουν χαράξει οι δυο Εκκλησίες και που αποβλέπει στον συντονισμό των πνευματικών τους δυνάμεων, για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις του οικονομικά και ωφελιμιστικά παγκοσμιοποιημένου κόσμου, που οδηγεί την ανθρώπινη ύπαρξη και το πρόσωπο στο περιθώριο, προς όφελος της κερδοσκοπίας και απληστίας των ολίγων. 

Ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε δηλώσει στο μήνυμα του ότι σκοπός και υποχρέωση των Εκκλησιών είναι να στηρίξουν μια οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στο διάλογο, στην δικαιοσύνη και στην όντως αλήθεια, μακριά από κάθε χειραγώγηση της αλήθειας και προς αποφυγή της εμπορευματοποίησης της ανθρώπινης ύπαρξης. 

Αυτή λοιπόν η τελευταία χειρονομία του Πάπα οδηγεί προς μια περαιτέρω σύσφιγξη των πρωτόθρονων Εκκλησιών, καθώς επίσης στη σύσφιγξη των πολιτισμικών σχέσεων των δυο ιστορικών πρωτευουσών του Χριστιανισμού, της Ρώμης και της Νέας Ρώμης, στην κοινή τους πορεία, ενάντια σε εκείνους που θέλουν να αγνοούν την κοινωνία στο σύνολο της προς όφελος μόνο του ατόμου. 

Σημεία των καιρών θα χαρακτήριζε τις κινήσεις αυτές ο Γαβριήλ Αρνέλλος ένας λόγιος ο οποίος υπήρξε πεπεισμένος, ήδη από το 1978, ότι μόνο με μια οικουμενική κίνηση των δυο αδελφών Εκκλησιών θα μπορούσε η ανθρωπότητα να προσανατολισθεί στο περιεχόμενο και στην αξία της πραγματικής ελευθερίας, που δεν επιδέχεται χωρισμούς και ανισότητες, καθότι η Ευρώπη με την εμπορευματοποίηση του χριστιανικού μηνύματος, όπως και η Ελλάδα, δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης, λόγω των επερχόμενων παγκοσμίων ανακατατάξεων, που οφείλονται και στην ανερχομένη Σινική δύναμη. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ένα κείμενο του το 2000 που αφορούσε σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας τόνιζε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι ένας απλός, οποιοσδήποτε κρατικός θεσμός, μα είναι η ιστορική συνέχεια του Γένους και ως τέτοιο πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη. 

Τέλος πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τα δυο αυτά γεγονότα έλαβαν χώρα παραμονή της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Πούτιν και της Συνόδου των Ελληνορύθμων στο Βατικανό την προσεχή εβδομάδα.  

Και κάτι αξιοσημείωτο: Τα λείψανα αυτά του Αγίου Πέτρου βρίσκονταν στο ιδιαίτερο παρεκκλήσι των παπών στο Αποστολικό Μέγαρο επί αιώνες. Τα υπόλοιπα είναι τοποθετημένα στον τάφο του Αγίου στη Βασιλική του Βατικανού. Μετά την μετακόμιση του Πάπα Φραγκίσκου σε διαμέρισμα του Ξενοδοχείου του Βατικανού Santa Marta, παρέμειναν εκεί. O Πάπας επανειλημμένως δηλώνει ότι η Εκκλησία δεν είναι καταφύγιο καριέρας, αλλά διακονία ενδεδυμένη τη σεμνότητα. 

Νίκος Τζωίτης

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Μεγάλη αδελφική και ιστορική χειρονομία να μας δώσει ο Πάπας Φραγκίσκος αποτμήματα του ιερού λειψάνου του Αποστόλου Πέτρου”

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας
Είναι η πρώτη φορά που προσφέρονται από έναν Πάπα αποτμήματα του ιερού λειψάνου του Αγίου Αποστόλου Πέτρου, Ιδρυτού της Εκκλησίας της Ρώμης

Με ιδιαίτερη συγκίνηση υποδέχθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο τα αποτμήματα του Ιερού λειψάνου του Αγίου Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Πέτρου, Ιδρυτού της Εκκλησίας της Ρώμης και κατά σάρκα αδελφού του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, Ιδρυτού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, τα οποία προσέφερε ο Αγιώτατος Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος, ως αντίδωρο αδελφικής αγάπης, στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

“Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε αυτήν τη μεγάλη αδελφική, ιστορική χειρονομία να μας δώσει από το Παρεκκλήσιον που είχεν ο Παύλος Στ΄, μέσα εις το Αποστολικόν Ανάκτορον, μικρά αποτμήματα του ιερού λειψάνου του Αποστόλου Πέτρου, του ιδρυτού της Εκκλησίας Ρώμης, τα οποία προσεκύνησα προ ολίγου και συγκινήθηκα πολύ. Ήταν μία γενναία και τολμηρή πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου προς την Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, για την οποία του εκφράζουμε την μεγάλη ευγνωμοσύνη μας”, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σήμερα Κυριακή, 30 Ιουνίου 2019, στην ομιλία του στην Κοινοτική Αίθουσα του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού των Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ, μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, και όπου για πρώτη φορά εκτέθηκαν προς προσκύνηση τα αποτμήματα του Ιερού λειψάνου. 

Ο Παναγιώτατος, που εξέφρασε τη χαρά της Μητρός Εκκλησίας για το σημαντικό αυτό δώρο, αναφέρθηκε συνοπτικά στις σχέσεις ανάμεσα στις Εκκλησίες της Ρώμης και της Κωνσταντινουπόλεως, στο διάλογο της αγάπης, που ακολούθησε τη συνάντηση του Πάπα Παύλου Στ΄ και του Πατριάρχη Αθηναγόρα, στα Ιεροσόλυμα, το 1964, και την άρση των  αναθεμάτων, το 1965, καθώς και στον επίσημο θεολογικό διάλογο που διεξάγεται, από το 1980, μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα εννέα αποτμήματα του ιερού λειψάνου, τοποθετημένα σε περίτεχνη λειψανοθήκη, παραδόθηκαν χθες, Σάββατο, 29 Ιουνίου, ημέρα της εορτής των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, από τον Πάπα Φραγκίσκο στον Αρχιεπίσκοπο Τελμησσού Ιώβ, επί κεφαλής της επισήμου Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Θρονική εορτή της Εκκλησίας της Ρώμης. Εκ μέρους του Βατικανού τα συνόδευσε στην Πόλη ο Πανοσ. π. Ανδρέας Παλμιέρι, Υπογραμματεύς του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών.

Κατά τη Θεία Λειτουργία εκκλησιάστηκαν ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, υπό τον Πρόεδρο της Αδελφότητάς των “Παναγία η Παμμακάριστος”, Άρχοντα Ορφανοτρόφο Γεράσιμο Φωκά, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Γεωργία Σουλτανοπούλου και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό. 

Στην Κοινοτική Αίθουσα τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, Επόπτης της Περιφερείας Ταταούλων, ο Άρχων Έξαρχος Κωνσταντίνος Σανταλτζίδης, Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, η κυρία Ελένη Νιότη, εκ μέρους της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Φερίκιοϊ, “Αγία Βαρβάρα”, και ο Χρήστος Δαφνοπατίδης, Πρόεδρος του ΕΡ.Θ.Ο., οι οποίοι αναφέρθηκαν στο πολυδιάστατο  πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησιαστικής Κοινότητας Φερίκιοϊ.

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, εξήρε το έργο του Μητροπολίτου Σασίμων, καθώς και των Κοινοτικών παραγόντων, ενώ με αφορμή την παρουσία του Προεδρείου και μελών της Αδελφότητας των Οφφικιαλίων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, τους συνεχάρη για τη σημαντική και ιδιαιτέρως υποστηρικτική για το Πατριαρχείο δραστηριότητά τους.


Κυριακάτικη Σύναξη των Αγίων Αποστόλων 2019 στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου


Κυριακή, 30 Ιουνίου 2019, με Σύναξη των Αγίων Αποστόλων, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου. Στο μέσο του Ναού δέσποζε εκφραστική Εικόνα των Αγίων Αποστόλων, ιστορηθείσα προ 25ετίας υπό του ζακυνθίου αγιογράφου Ιωάννου Γιατρά, δαπάναις Στέλλας Στουποπούλου (+). 
     Την εκφραστική ομιλία της ημέρας, περί της τιμίας μορφής των Αγίων Αποστόλων, έκαμε ο εκπαιδευτικός κ. Σταμάτιος Ζούλας, Μάστερ Θεολογίας.  Έψαλαν οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Σταμάτιος Ζούλας και Σπυρίδων Σαρατσένος. 
     Κατ' αυτή την ημέρα, μνημονεύτηκε, έξι μήνες  μετά την εκδημία του προς Κύριον, ο επί σειρά δεκαετιών Εκκλησιαστικός Σύμβουλος της Ενορίας μας, μακαριστός Αναστάσιος Διον. Στραβοπόδης. Για την ουσιαστική και αθόρυβη προσφορά του μεταστάντος στην Ενορία ομίλησε δι' ολίγων ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας. 
     Μετά τη θεία Λειτουργία, η Οικογένεια του Μνημονευθέντος Επιτρόπου προσέφερε καφέ και παρέθεσε επιμνημόσυνο γεύμα σε εστιατόριο της Ενορίας.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]
Σύναξη των Αγίων Αποστόλων 2019, με Αρχιερατική Λειτουργία, στο χωριό Κερί Ζακύνθου


Κυριακή, 30.6.2019, στο πανηγυρίζον ενοριακό Παρεκκλήσιο των Αγίων Αποστόλων Κερίου Ζακύνθου, ιδρυθέν υπό του Καθηγουμένου της Μονής Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου, Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Λιβέρη, γόνου του εν λόγω χωρίου. 
     Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος μάλιστα ομίλησε κατάλληλα προς το εκκλησίασμα. 
     Έγινε και Αρτοκλασία. Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας προσφέρθηκαν σε όλους κεράσματα στο αρχονταρίκι του Παρεκκλησίου.