e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Από γενεά άπιστη και διεστραμμένη, πολίτες της Βασιλείας των Ουρανών

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Ι΄ Ματθαίου 
25 Αυγούστου 2019
(Ματθ. ιζ΄ 14-23 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Άπειρη η θεία αγάπη και ανεξάντλητο το θείο έλεος και η μακροθυμία του Θεού. Η ευσπλαχνία Του πολλές φορές τον κάνει να παραβλέπει την απιστία μας, την ασέβεια και τη βλασφημία μας.
     Ο ίδιος, πολλές φορές, μες από τα ιερά κείμενα διακηρύσσει ότι δεν θέλει τον θάνατο του αμαρτωλού, αλλά την διόρθωση και τη μεταστροφή του. Όταν όμως ο άνθρωπος σκληρυνθεί και εμμένει στην εωσφορική αμετανοησία του, τότε πολλές φορές πέφτει ως πέλεκυς η θεία δικαιοσύνη. Αυτό αντικατοπτρίζουν και τα οργισμένα λόγια του Κυρίου: «ω γενεά άπιστη και διεστραμμένη, έως πότε θα σε ανέχομαι». 
     Αναρίθμητα ήταν τα ευεργετήματα, τα οποία χορήγησε πλουσίως και αφειδώς ο Κύριός μας στους συμπατριώτες του και σε όλους τους ανθρώπους. Τους παρηγόρησε, τους θεράπευσε, τους καθοδήγησε και τους φώτισε. Ανέστησε ακόμη και νεκρούς ανατρέποντας έτσι τη φυσική τάξη. Αλλά και μετά το πέρας της επίγειας ζωής Του και την θεία Ανάληψη, έστειλε τους Αποστόλους και τους μαθητές Του να συνεχίσουν το έργο Του, ευεργετώντας και φωτίζοντας τον κόσμο.
     Ο Τριαδικός Θεός εργάζεται αδιάκοπα για το καλό των ανθρώπων και την θέωσή τους. Μας δίδει πνευματικές και υλικές δωρεές, μας προστατεύει από κινδύνους και πειρασμούς και μάς φωτίζει, οδηγώντας μας στον δρόμο της Σωτηρίας. Αντιμετωπίζει με στοργή και επιείκεια τις παρεκκλίσεις, την αδιαφορία και την απιστία μας. Και όταν εμείς τον εγκαταλείπουμε, Εκείνος παραμένει δίπλα μας με αγάπη και μας ακολουθεί. Το έλεός Του μας καταδιώκει όλες τις ημέρες της ζωής μας, κατά τον ιερό ψαλμωδό.
     Πρέπει όμως να προσέξουμε, να μην αρνηθούμε αδιαφορώντας γι’ αυτήν τη θεία μακροθυμία και θεωρήσουμε την ατιμωρησία Του, δεδομένη. Κανείς δεν πρόκειται να ξεφύγει από την δίκαιη κρίση Του. Και κάθε γενεά «άπιστος και διεστραμμένη» θα λάβει τα επίχειρα της ασέβειάς της.
     Οι ταπεινοί και αληθινά ευσεβείς όμως, θα αντλήσουν τέτοια δύναμη από τον Θεό, που τίποτα δεν θα τους εμποδίσει από το να πράξουν μεγάλα και θαυμάσια, όπως έγινε με τους Άγιους Αποστόλους. Αυτοί, παρότι ανώριμοι και ολιγόπιστοι στην αρχή, μετά εμφορούμενοι από πνεύμα Άγιο δίδαξαν και θαυματούργησαν στα πέρατα της γης, αφήνοντας έκθαμβους και άναυδους χιλιάδες ανθρώπους. Αυτών ας γίνουμε μιμητές, ώστε να καταστούμε ισάξιοι πολίτες της Βασιλείας των Ουρανών. Γένοιτο! 
                                             

Κατανυκτική και μεγαλοπρεπής η Λιτανεία του Αγίου Διονυσίου στην πόλη της Ζακύνθου [photos + video]


Εσπέρας Σαββάτου, 24ης Αυγούστου 2019, από το Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου στους δρόμους της αγιοτόκου πόλεως Ζακύνθου. Το "Άγιο Κορμάκι" λιτανεύτηκε δόξη και τιμή και κατανύξει βαθεία!
[Οπτικοακουστικό υλικό: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας και ZanteTimes]