e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος στην Πέρθη για Χειροτονία Διακόνου


Στις 10 Οκτωβρίου 2019 έφθασε στην πόλη Πέρθ της Αυστραλίας ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, προκειμένου αύριο Σάββατο, 12/10, να χειροτονήσει στον πρώτο ιερατικό βαθμό, αυτόν του Διακόνου, τον κ. Ελευθέριο Γεροβασίλη, Ελληνοαυστραλό, εγγονό του Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Μποζίκη, επί δεκαετίες ιερατεύσαντος στην Αυστραλία. Η Χειροτονία θα τελεσθεί στον Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
     Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχτηκαν στο Αεροδρόμιο της Πέρθης η Οικογένεια του υποψηφίου κληρικού  και παράγοντες της εκεί Ομογένειας.
     Στο διάστημα της ημέρας πραγματοποιήθηκε, προς τιμήν του οικείου Ποιμενάρχου, μικρή κρουαζιέρα στο λιμάνι της πόλης μέχρι το Φριμάλντ. Όλοι αναθυμόντουσαν -για να μαθαίνουν και οι νεότεροι- ότι εκεί πρωτοέφθαναν κατά τις δεκαετίες του '50, '60 και '70 κατά εκατοντάδες και χιλιάδες οι μετανάστες από την μητέρα πατρίδα!

Το ποίημα "Φανοί θυέλλης", του π. Παν. Καποδίστρια στα αγγλικά | STORM LAMPS. Poem by Fr. Panagiotis Kapodistrias

[Το ποίημα "Φανοί θυέλλης", του π. Παναγιώτη Καποδίστρια, που πρωτοδημοσιεύτηκε ΕΔΩ, μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον Αρχιμανδρίτη Ρωμανό Αναστασιάδη, τον οποίον ευχαριστούμε θερμά.]Poem by Fr. Panagiotis Kapodistrias
Translation: Fr Romanos Anastasiadis

STORM LAMPS

To Bartholomew

It’s so hard to bleed
so as to keep 
what you have.
You should have taken root
in the graves of your ancestors.

From there you get
the tears of patience
the juices of courage
the screaming silence
the sweat of perseverance.

A new sneaker
considers light to be dark
and the matricide
buys your siblings 
to deny you.

We turn on storm lights
all around
we close tight
doors and windows
against the Tramontane.

Keep the light on
keep the dead vigilant
and we will drive away
the rodents of the night


[Banato Zante, 9-30.9.2019]

Εκκλησιαστικές ειδήσεις εκ Φαναρίου της 11ης Οκτωβρίου 2019


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
  • Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Μπουένος Ἄϊρες κ. Ταράσιον.
  • Τόν Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερον κ. Κωνσταντῖνον Πλουσῆν, Κληρικόν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου, ἐπί κεφαλῆς ὁμίλου προσκυνητῶν ἐξ Ἀνωγείων Κρήτης.
  • Τόν Ἐξοχ. κ. Jorge A. Mastropietro, Πρέσβυν τῆς Ἀργεντινῆς ἐν Ἀγκύρᾳ, μετά τοῦ Ἐντιμ. κ. Μartin Esposito, Προξένου τῆς Χώρας ἐνταῦθα.
  • Τόν Ἐξοχ. κ. Goka Gabashvili, πρῴην Βουλευτήν τοῦ Κοινοβουλίου τῆς Γεωργίας, καί τούς Ἐντιμ. κ.κ. George Ugulava, πρῴην Δήμαρχον Τιφλίδος, Γεν. Γραμματέα τοῦ ἐν τῇ Χώρᾳ Πολιτικοῦ Κόμματος «European Georgia», καί Beka Mindiashvili, ἐκ Τιφλίδος.
  • Τόν Ἐλλογ. Δρα Kadir Topbaş, τέως Δήμαρχον τοῦ Μητροπολιτικοῦ Δήμου τῆς Πόλεως, μετά τοῦ Ἐντιμ. κ. Muhsin Doğan, συνεργάτου αὐτοῦ, ἐντεῦθεν.
  • Τόν Ἐλλογ. Δρα Κωνσταντῖνον – Διονύσιον Μπουζάκην, Ὁμότιμον Καθηγητήν τῆς Πολυτεχνικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Ἑλένης, ἐκ Θεσσαλονίκης.
  • Τήν Εὐγεν. κ. Ἥβην Ν. Μαρούση, μετά τῶν οἰκογενῶν αὐτῆς, ἐντεῦθεν.
  • Τόν Ἐντιμ. κ. Σωτήριον Μπότην, Ἰατρόν, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Γιούλης Εὐαγγέλου, Ἱστορικοῦ, καί τῶν τέκνων αὐτῶν Νικηφόρου, Σχεδιαστοῦ Πληροφοριακῶν Συστημάτων, καί Ἀδριανοῦ, Φοιτητοῦ Πανεπιστημίου, ἐξ Ἀθηνῶν. 
  • Τόν Ἐντιμ. κ. Συμεών Σολταρίδην, ἐκ Θεσσαλονίκης.
  • Μέλη τῆς Ἑταιρείας «Redestos-Efthymiadis Agrotechnology Group», ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Ἐντιμ. κ. Εὐθυμίου Εὐθυμιάδου, Προέδρου.

***

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη ὑπό τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Ὀλύμπου κ. Κυρίλλου, κατά τάς ἐργασίας τοῦ «10ου Διεθνοῦς Συνεδρίου Περιφερειακῶν Διεθνῶν Ὀργανισμῶν Ρόδου 2019», μεταξύ 9ης καί 13ης ἰδίου.

Μήνυμα Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου στην 1η επέτειο αποκατάστασης του Ουκρανικού Σχίσματος


Παρατίθεται Μήνυμα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ, το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα, ένα ακριβώς έτος από τις ιστορικές αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου της 11ης Οκτωβρίου 2018, με τις οποίες εξήλθαν από την ακοινωνησία και το σχίσμα εκατομμύρια Ορθοδόξων Ουκρανών και άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία της μοναδικής Τοπικής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Επίσκοπος Ρωγών εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοδωρόπουλος


Επίσκοπος Ρωγών εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοδωρόπουλος

Επίσκοπος Ωρεών εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης


Επίσκοπος Ωρεών εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με 73 κανονικές ψήφους των Μελών της συνεδριαζούσης σήμερα, 11 Οκτωβρίου 2019, Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Εψηφισμένος θα είναι Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Νέος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Καλογερόπουλος


Νέος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου εξελέγη πριν λίγα λεπτά (11 Οκτωβρίου 2019), ο Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Καλογερόπουλος, λαβών 61 κανονικές ψήφους των Μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ανακοινωθέν της πρώην Εξαρχίας των εν Δυτική Ευρώπη Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσικής Παραδόσεως


[ανεπίσημη μετάφραση]

Συνήλθαν σε Συνέλευση στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, το Διοικητικό  Συμβούλιο της πρώην Εξαρχίας υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, Τοποτηρητού διορισθέντος υπό της  Αγίας και Ιερά Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατόπιν αιτήματος της πλειοψηφίας των εκλεγμένων μελών του Συμβουλίου της πρώην Εξαρχίας. Συμμετείχαν στην συνεδρίαση οι Αιδεσιμ. κ. Αλέξανδρος Φιστιρόπουλος, κ. Χριστόφ Ντ‘Αλοΐσιο και κ. Σεργκέι Σολογκούμπ, η κυρία Ελισάβετ Βον Σλίππε και οι κύριοι Αλέξανδρος Βικτορώφ, Αλέξιος Ομπολένσκι και Ντιντιέρ Βιλανόβα. Τα άλλα πέντε εκλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή οι Αιδεσιμ. Jean Gueit και Theodore van der Voort, Αρχιδιάκονος Βσεβολότ Μπορζακόφσκι, κύριοι Nicolas Lopoukhine και Michel Ribault-Menetiere, οι οποίοι επίσης προσκλήθηκαν στη συνεδρίαση, απουσίαζαν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο κατέγραψε επίσημα τη λήξη της θητείας του Αρχιεπισκόπου Ντουμνίσκ κ. Ιωάννη, πρώην επικεφαλής της Εξαρχίας υπό τον τίτλο «Χαριουπόλεως», και υιοθέτησε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εγγυηθεί τη σωστή άσκηση των κοινωνικών καθηκόντων της Διευθύνσεως (ως Νομικό Πρόσωπο)  της πρώην Εξαρχίας των εν Δυτική Ευρώπη Ορθοδόξων Παροικιών  Ρωσικής Παραδόσεως, τη διατήρηση των συμφερόντων τους και τη ρύθμιση της σημερινής ασταθούς καταστάσεως.

Εν τω μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώθηκε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ντουμνίσκ κ. Ιωάννης ασκεί μεγάλη πίεση στους κληρικούς της πρώην Εξαρχίας να ενταχθούν στο Πατριαρχείο Μόσχας. Ο Τοποτηρητής και το Διοικητικό Συμβούλιο αποδοκιμάζουν αυστηρά αυτές τις ενέργειες του πρώην επικεφαλής της διαλυθείσης Εξαρχίας Αρχιεπισκόπου Ιωάννου, και ζητούν από τους κληρικούς και τους προέδρους των ενοριών να παραμείνουν σταθεροί στη θέση τους.

Ένα τέτοιο περιστατικό πιέσεως από τον Αρχιεπίσκοπο Ντουμνίσκ έλαβε χώρα στις 8 Οκτωβρίου στον Ι. Ναό του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι, του οποίου προϊστάμενος είναι ο π. Βλαντισλάβ Τρεμποβέλσκι. Ο συγκεκριμένος ιερέας ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ντουμνίσκ κ. Ιωάννη να σεβαστεί το γεγονός ότι η ενορία μετά από πολλή σκέψη, δεν δέχθηκε να προσχωρήσει στο Πατριαρχείο Μόσχας, σεβόμενη το ισχύον Καταστατικό. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης δεν ήθελε να ακούσει τίποτα και εισέβαλε στον Ναό με φωνές, προσδιορίζοντας τον εαυτό του ως «ποιμένα», και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην οποία παρίστατο ο Κοσμήτωρ του Θεολογικής Σχολής του Αγίου Σεργίου, η οποία δεν σχετίζεται με τον Ναό εδώ και δύο χρόνια.

Ο Τοποτηρητής (Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ) και το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους για άλλη μια φορά προς το πρόσωπο του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Βλαντισλάβ Τρεμποβέλσκι, προϊσταμένου του Ι. Ναού Αγίου Σεργίου Παρισίων, και ζήτησαν ομοφώνως από τον Πανιερ. Αρχιεπίσκοπο Ντουμνίσκ κ. Ιωάννη και τη συνοδεία του, να μην υπερβαίνουν τα όρια.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη θα κοινοποιηθούν στις ενορίες σύντομα από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Νέος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας


Νέος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας εξελέγη πριν λίγα λεπτά (11 Οκτωβρίου 2019), ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας, λαβών 74 κανονικές ψήφους των Μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Νέος Μητροπολίτης Φθιώτιδος εξελέγη ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών


Ο μέχρι τούδε Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών ανεδείχθη πριν λίγο νέος Μητροπολίτης Φθιώτιδος, από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με 62 ψήφους κανονικές.

Το ποίημα "Φανοί θυέλλης", του π. Παν. Καποδίστρια στα ρωσικά | МАЯКИ. Поезия Панайотиса Каподистрии

[Το ποίημα "Φανοί θυέλλης", του π. Παναγιώτη Καποδίστρια, που πρωτοδημοσιεύτηκε ΕΔΩ, μεταφράστηκε στα ρωσικά από τον Αλέξανδρο Ρωμηόπουλο, Ελληνο-ουκρανό, Αρχιτέκτονα και Μάστερ στη Βυζαντινή Αρχαιολογία ΕΚΠΑ, τον οποίον ευχαριστούμε θερμά.]


Поезия 
Панайотиса Каподистрии
Перевод Алэксандроса Ромиопулоса

МАЯКИ

посвящается Вселенскому Патриарху Варфоломею.

Истекаешь кровью,
Труднейшим делом является удержание, того что имеешь, 
определяются корни на могилах праотцев

Оттуда пьешь слезы терпения,
Соки смелости, 
кричащее молчание,
Пот настойчивости

Новый уязвляющий в пяту,[1]
считает тьму светом, 
матереубийца, покупает твоих братьев, 
чтоб они отреклись от тебя

Зажигаем маяки вокруг,
Закрываем хорошо двери и окна перед 
Трамуданом[2]

Держи свет зажженым, 
умерших в 
бодрствовании и мы выгоняем ночных грызунов

(село Банато. остров Закинф. 9-30.9.2019)

-----------------------------
[1] библейская аллюзия на Быт.3.14-15.
[2] Название холодного северного ветра

.

Το ποίημα "Φανοί θυέλλης", του π. Παν. Καποδίστρια στα βουλγαρικά | БУРЕНИ ЛАМПИ. Стихотворение на протопрезвитер: Панайотис Каподистрияс

[Το ποίημα "Φανοί θυέλλης", του π. Παναγιώτη Καποδίστρια, που πρωτοδημοσιεύτηκε ΕΔΩ, μεταφράστηκε στα βουλγαρικά από τον Jordan Georgiev, Μάστερ Νομικής - Διεθνολόγο και Θεολόγο από τη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, τον οποίον ευχαριστούμε θερμά. Стихотворение на протопрезвитер 
Панайотис Каподистрияс
Превод на български: Йордан Георгиев

БУРЕНИ ЛАМПИ

за Вселенския Патриарх Вартоломей

Да кръвотечеш
за да задържиш, което имаш
е много трудно.
Предпоставките се коренят
в гробовете на предците

оттам преглъщам
сълзи на търпение
сокове на смелост
мълчание крещящо
от постоянна пот.

Новият рогат [1]
майцеубиец
смята тъмнината за светлина и
братята τи купува
за да те отхвърлят.

Бурени лампи
запалваме наоколо
затваряме добре
вратопрозорците
на Северняка.

Ти, дръж светлината
запалена, мъртвите
в бдителност,
а ние изпъждаме
гризачите на нощта.

(село Банато, Закинтос, 09-30.09.2019.)

----------
[1] „Рогатият“ е дяволът и означава онзи, който те удря в петата. Произлиза от Ветхия Завет: „ И рече Господ Бог на змията: загдето си сторила това, проклета да си между всички животни и всички полски зверове; ти ще се влачиш по корема си и ще ядеш прах през всички дни на живота си; и ще всея вражда между тебе и жената, и между твоето семе и нейното семе; то ще те поразява в главата, а ти ще го жилиш в петата.“ (Битие 3:14-15)