e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Εορτάζουμε αύριο την Αγία Βαρβάρα, Ιατρό της Ζακύνθου (Μπανάτο, 4.12.2019)


Θυμίζουμε στους αναγνώστες και ευλαβείς ενορίτες μας ότι αύριο Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 8 - 10.15 π.μ., στον Ναό της Παναγούλας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, θα λάβει χώραν η πατροπαράδοτη Ευχαριστιακή Σύναξη προς τιμήν της Αγίας Αθληφόρου Μάρτυρος Βαρβάρας, της θαυματουργής, δεδομένου ότι στον Ναό μας αυτόν φυλάσσεται από αιώνος εκφραστική Εικόνα της Παρθενομάρτυρος, εντός αγιογραφημένης παλαιάς ξυλόγλυπτης Καθέδρας. 

Κατά την επίσημη αυριανή Σύναξη θα λάβει χώραν Ιερατικό Συλλείτουργο, Αρτοκλασία και επίκαιρη Ομιλία.

Ως γνωστόν, την Αγία Βαρβάρα σέβονται υπερβαλλόντως οι διαχρονικοί Ζακυνθινοί, την θεωρούν Ιατρό τους εν ασθενείαις και πάθεσι, ενθυμούμενοι μάλιστα ότι το 1628 η Αγία διέσωσε το νησί από την θανατηφόρο μάστιγα της Βλογιάς (ευφλογίας), που αποδεκάτιζε το Τζάντε. 

Όσοι σέβονται και αγαπούν, λοιπόν, την Αγία, είναι ευπρόσδεκτοι!


Εόρτιος Εσπερινός προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας στην Ενορία Δράκα Ζακύνθου


Εσπέρας Τρίτης, 3ης Δεκεμβρίου 2019, στο ενοριακό παρεκκλήσιο της Αγίας Βαρβάρας Δράκα Ζακύνθου εψάλη εόρτιος Εσπερινός με Αρτοκλασία, τιμώντας της Αγία Αθληφόρο Μάρτυρα. Τον οικείο Εφημέριο π. Ιωάννη Ρένεση πλαισίωσαν οι Μεγάλοι Οικονόμοι Νικόλαος Κονίδης και Ιωάννης Βλαχιώτης.Πανηγυρικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Βαρβάρας Πηγαδακίων Ζακύνθου


Εσπέρας 3ης Δεκεμβρίου 2019, στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ναό της Αγίας Βαρβάρας του χωρίου των Πηγαδακίων Ζακύνθου. 

Ο Αλεξανδρείας έδειξε το δρόμο και τον τρόπο

Θρονική Γιορτή Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως.
Φωτογραφία Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Μαγγίνας.

Του Θεοδώρου Καλμούκου, 3 Δεκεμβρίου, 2019 
Ανάλυση 
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος έδειξε το δρόμο και τον τρόπο πραγμάτωσης της ορατής ενότητας της Εκκλησίας με τη μετάβασή του στη Θρονική Γιορτή της Πρωτόθρονης Κωνσταντινουπολίτιδας Εκκλησίας, όπου συλλειτούργησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και εκπροσώπους άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών συμπεριλαμβανομένης και της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Προεόρτια Χριστουγέννων


Όλοι μιλούν για το άρωμα και το πνεύμα των Χριστουγέννων. Ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν μέσα από τα πολύχρωμα στολίδια και τις φωτεινές βιτρίνες την χαρά των Χριστουγέννων.

Όλα μάταια, όμως. Χριστούγεννα χωρίς την αιτία της εορτής, χωρίς Χριστό, δεν είναι εορτή. Ανάβουν τόσα φώτα, γιατί λείπει το αληθινό Φως.

Με τον Χριστό στην ζωή μας ευωδιάζει και φωτίζεται η ψυχή μας, γεμίζει αληθινή χαρά, όλα πλέον γίνονται γιορτή και πανηγύρι.

Πλησιάζουν Χριστούγεννα. Έχουμε χρόνο να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Ας εορτάσουμε αληθινά τα Χριστούγεννα μαζί με τον Χριστό. Ας γευθούμε την αληθινή χαρά, που πηγάζει από το σπήλαιο της Βηθλεέμ.

Η Γέννηση του Χριστού φέρνει πάλι την ελπίδα στον κόσμο, διαλύοντας το σκοτάδι, που τον είχε δεσμευμένο, πλημμυρίζοντάς τον με το ουράνιο Φως, δείχνοντάς του καθαρά την οδό της σωτηρίας του.

Καλά Χριστούγεννα!

+αρχιμ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος της Ι. Μονής του Εσφιγμένου

Άγγελμα για τα Νικολοβάρβαρα 2019 στο Μπανάτο της Ζακύνθου


Οι πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου συμπεριλαμβάνουν δύο γιορτές, τις οποίες τιμάμε εξαιρέτως και στην Ενορία μας. Αυτήν της Αγίας Βαρβάρας και αυτήν του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για τα λεγόμενα Νικολοβάρβαρα

Έτσι, λοιπόν, την Τετάρτη (4/12), στον Ναό της Παναγούλας θα πραγματοποιήσουμε την εόρτια Ευχαριστιακή Σύναξή μας, δεδομένου ότι εκεί υπάρχει από αιώνος και πλέον καλλιτεχνημένη ξυλόγλυπτη Καθέδρα με περίπυστη Εικόνα της Αθληφόρου Βαρβάρας, την οποία Εικόνα σέβονται ιδιαιτέρως οι Ενορίτες μας, θεωρώντας την Γιάτρισσα κατά των πολλαπλών ασθενειών της καθημερινότητάς μας, αναθυμούμενοι το ιστορικό γεγονός ότι το 1628 εκδίωξε η Αγία την πανδημία της Βλογιάς (ευφλογίας) από τη Ζάκυνθο. 

Δυο μέρες αργότερα, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή (6/12), η εόρτια θεία Λειτουργία για τον Άγιο "τση γης και του πελάου" θα γίνει στο γραφικό Εξωκλήσι του Άι Νικόλα, ιδιοκτησίας Οικογενείας Γεωργίας χήρας Ιωάννου Καποδίστρια, στην περιοχή Καρκαναίικα Μπανάτου

Για τις ώρες των εν λόγω λειτουργικών ευκαιριών, δείτε την ανωτέρω αφίσα, την οποία φιλοτέχνησε ο μόνιμος συνεργάτης του πολυπεριοδικού μας Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας.

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου, 1-2 Δεκεμβρίου 2019


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί Eἰδήσεις

Ἡ. Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος, παρέστη συμπροσευχόμενος ἐκ τοῦ ἱ. Βήματος τοῦ Ἱ. Ναοῦ Ἁγίου Δημητρίου Ταταούλων, κατά τήν Θ. Λειτουργίαν τῆς Κυριακῆς, 1ης ἀρξαμένου μηνός Δεκεμβρίου, χοροστατούσης τῆς Α. Θ. Μακαριότητος, τοῦ Πάπα καί Πατριάρχου Ἀλεξανδρείας καί πάσης Ἀφρικῆς κ.κ. Θεοδώρου.
Ἀκολούθως, ὁ Παναγιώτατος ηὐλόγησε τό πρός τιμήν τοῦ παρε-πιδημοῦντος Προκαθημένου τῆς Ἀλεξανδρινῆς Ἐκκλησίας παρατεθέν ὑπό τῆς Κοινότητος Ταταούλων γεῦμα ἐν τῷ Ξενοδοχείῳ «Hilton Bomonti», εὐχαριστήσας καί αὔθις τόν Μακαριώτατον διά τήν διαχρονικήν συμπόρευσιν καί συναντίληψιν τοῦ Θρόνου τοῦ Ἀποστόλου Μάρκου πρός τήν Ἐκκλησίαν Κωνσταντινουπόλεως ἐπί διορθοδόξων ζητημάτων καί εὐχηθείς τῷ ὑψηλῷ ἐπισκέπτῃ κατευόδιον.