e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Έτοιμος ο Ναός της Παναγούλας για την αυριανή θ. Λειτουργία με εκκλησίασμα και κωδωνοκρουσίες


Έφθασε ο καιρός, μετά από δύο πλήρεις μήνες σκληρής Καραντίνας, λόγω Κορονοϊού, να επιστρέψουν οι πιστοί στους Ναούς μας, έστω και υπό όρους. 

Αύριο το πρωί, 17.5.2020, από τις 8.30 και μετά, θα γίνει η Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Σαμαρείτιδος, με ανοικτές τις θύρες, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν, όχι πια εκ του μακρόθεν, αλλά αυτοπροσώπως, στο μυστήριο των Μυστηρίων, διά της Ευχαριστιακής Συνάξεως.

Ήδη ο Ναός έχει διαρρυθμισθεί κατά τις υποδείξεις της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης και της ανάλογης Εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις και υγειονομικές προφυλάξεις. Το σύνολο των επιτρεπομένων φυσικών προσώπων στο ιερό Βήμα, τον κυρίως Ναό, τον νάρθηκα, το υπερώο (συμπεριλαμβανομένων του ιερέα και των ψαλτών) δεν θα υπερβαίνει τα 35 άτομα.

Μετά την συμπλήρωση 35 ατόμων εντός του Ναού, οι πλεονάζοντες θα μπορούν να σταθούν απέξω ακριβώς από την δυτική θύρα, τηρουμένων πάντα των αποστάσεων, όπου μάλιστα εκείνη την ώρα θα έχει παχύ ίσκιο. Σημειωτέον ότι, εκτός από τις κωδωνοκρουσίες, θα γίνει χρήση και χρήση των μεγαφώνων, ούτως ώστε να ακούν και όσοι δεν προφθάσουν να μουν στην Εκκλησία!

Με το καλό, λοιπόν, αύριο!!! Χριστός Ανέστη!!!

Ο Εσπερινός της Κυριακής της Σαμαρείτιδος 2020 στο Φανάρι [live]


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σήμερα το απόγευμα, 16 Μαΐου 2020, χοροστατεί από του παραθρονίου στον Μέγα Εσπερινό για την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη των Αγίων Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως. Ψάλλουν Κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής. Όλα κεκλεισμένων των θυρών λόγω Κορωνοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Της Σαμαρείτιδος


Ανατρεπτική η παρουσία του Χριστού στα μάτια των ανθρώπων της εποχής Του. Κάθε κίνηση, κάθε λόγος Του, διέλυε τις αγκυλώσεις που προκαλούσε η έχθρα και το μίσος μεταξύ τους. Η επαγγελία της αγάπης ανέτρεπε κάθε κατεστημένο. Δεν ήρθε να διαλύσει τον νόμο αλλά να τον συμπληρώσει.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανοίγει την καρδιά του κι εξηγεί πώς περνά τις ημέρες της απομόνωσης λόγω κορωνοϊού

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανάβει κερί στην αμπαρωμένη Πύλη πάνω στην οποία απαγχονίστηκε ο προκάτοχος του Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄. Διακρίνονται τα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής. Φωτογραφία Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Μαγγίνας

15/5/2020 | ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Του Θεοδώρου Καλμούκου  
   
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε μια πιθανόν χωρίς προηγούμενο Πατριαρχική ενέργεια στην ιστορία, δέχτηκε να «ανοίξει τη καρδιά του» στην Ομογένεια της Αμερικής και τον απανταχού Ελληνισμό και να μοιραστεί με όλους πώς περνάει τούτες τις μέρες που κι εκείνος βρίσκεται σε αποκλεισμό, λόγω του κορωνοϊού.

Ευθύς εξ αρχής δηλώνει ότι «παρακαλώ και Τον ικετεύω (τον Άγιο Θεό) να βοηθήσει την ανθρωπότητα να εξέλθει το γρηγορότερο δυνατόν από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια που σίγουρα θα αλλάξει πολλά πράγματα στην πορεία της προς στο μέλλον».

Η επιδημία του κορωνοϊού όχι απλώς επέφερε, αλλά και επέβαλλε ετσιθελικά ριζικές αλλαγές στη ζωή και σε θεσμούς μεγάλους και υψηλούς και φυσικά και στους ηγέτες τους. Δεν ήταν βέβαια δυνατόν να άφηνε ανέγγιχτο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Πρωτόθρονη και πολυεύθυνη Εκκλησία της Ορθοδοξίας και τον Πρώτον Επίσκοπο τής ανά τον Κόσμο Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.