e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη Ελπιδοφόρου προς ιερείς και πρεσβυτέρες για τις θυσίες εν μέσω Covid-19


ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, 3.6.2020

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Σύνδεσμο του Ιερού Κλήρου της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, εξέφρασε τις ευχαριστίες, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους ιερείς και τις συζύγους τους πρεσβυτέρες. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «πριν πω οτιδήποτε άλλο, θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη εκτίμησή μου σε όλους εσάς, στις πρεσβυτέρες σας και στις οικογένειές σας για τις θυσίες, στις οποίες υποβληθήκατε αυτούς τους τελευταίους λίγους μήνες χάριν της πίστης μας και χάριν των πιστών μας».

Ξενάγηση στην Έκθεση των Robert McCabe και Κατερίνας Λυμπεροπούλου "Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων"Στο Μουσείο Μπενάκη πραγματοποιείται αυτό τον καιρό η Έκθεση των Robert McCabe και Κατερίνας Λυμπεροπούλου "Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων", κατ' αρχήν διαδικτυακά. Από το άνοιγμα των Μουσείων όμως έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2020, η Έκθεση θα περιμένει το κοινό της στην Αίθουσα Σ. και Ε. Κωστοπούλου του Μουσείου Μπενάκη. Εννοείται ότι αναφέρεται στην ιστορία του κορυφαίου αυτού στροφαδινού μοναστικού συγκροτήματος (Καστρομονάστηρου), που έχει τις ρίζες του στον ΙΓ΄ αιώνα.

Σήμερα, την προετοιμασία του ανοίγματος της Έκθεσης επέβλεψε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος από την εποχή που αρχιεράτευσε στη Ζάκυνθο μέχρι και σήμερα πασχίζει νυχθημερόν για την αποκατάσταση του εν λόγω μνημείου, μάλιστα δε μετά τους τελευταίους σεισμούς του 1997 και 2018, που το καταπλήγωσαν.

Την ξενάγηση έκανε η επιμελήτρια της Έκθεσης κ. Ελένη Αθανασίου. Τα κειμήλια που θα συμπληρώσουν την όλη προσπάθεια, προερχόμενα από το Εκκλησιαστικό Μουσείο της εν τη πόλει Ζακύνθου σημερινής Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, θα μεταφερθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς ήδη εγκρίθηκε η μεταφορά τους από την αρμόδια αρχή.

Οπτικο-ακουστικό υλικό: π. Σεραφείμ Κονίδης

Συνέντευξη με τον νέο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο στο ΘΑΡΡΙ TV [video]


Ο νέος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος ομιλεί ζωντανά (2.6.2020) με τον π. Νεκτάριο Πόκια, υπεύθυνο της ροδιακής εκκλησιαστικής τηλεόρασης ΘΑΡΡΙ, στην εκπομπή "Πρόσωπο προς πρόσωπο", για την μέχρι τώρα νέα διακονία, που του ανέθεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα -συν Θεώ- σχέδιά του.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ Η ΕΚΠΟΜΠΗ:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, λόγω εκτάκτων συνθηκών, δεν θα εορτάσει Ονομαστήρια


Ἀνακοινοῦται ὅτι ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, λόγῳ τῶν ἐκτάκτων συνθηκῶν, ἐφέτος δέν θά ἑορτάσῃ ὡς κατ΄ ἔτος τά ὀνομαστήρια Του (11 Ἰουνίου), ἀλλά θά τελέσῃ τήν Θείαν Λειτουργίαν ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ, συμπαραστατούμενος ὑπό κληρικῶν τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 1ῃ Ἰουνίου 2020.

Ἐκ τῆς Μεγάλης Πρωτοσυγκελλίας.

Πατριαρχική Λειτουργία για τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη στα Ιεροσόλυμα [live]


Η μνήμη των Αγίων θεοστέπτων βασιλέων και ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης τιμάται σήμερα (21.5/3.6.2020), με το ιουλιανό ημερολόγιο, στα Ιεροσόλυμα και δη στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Πατριαρχικό Ναό εντός των Πατριαρχείων. Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προεξάρχει ο Μακ. Πατριάρχης της Σιωνίτιδος Εκκλησίας κ. Θεόφιλος Γ΄. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: