e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Συναντώντας τη Χαρακτική στο Μορφωτικό Κέντρο Λόγου Ενορίας Μπανάτου ΑΛΗΘΩΣ


Γράφει η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΕΜΕΤΗ 
Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων 
[πηγή: Από το Inlook στο Outlook, 27.6.2020]

Είναι γεγονός ότι η παρουσίαση της Σύγχρονης Eλληνικής Τέχνης στο νησί μας απουσιάζει πανηγυρικά και όσες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει, αφορούν σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες, στις οποίες οι ρέκτες της παλεύουν να καλύψουν ένα δυσθεώρητο κενό.

Εψάλη 1η Παράκληση στον τάφο του νεοανακηρυχθέντος Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης


Τό Σάββατο 27 Ἰουνίου ἐ.ἔ. ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ἱερόθεος ἐπισκέφθηκε αὐθημερόν τήν Ἔδεσσα, προκειμένου νά συγχαρῆ μέ τόν οἰκεῖο Μητροπολίτη Σεβ. κ. Ἰωήλ γιά τό χαρμόσυνο γεγονός τῆς ἁγιοκατατάξεως τοῦ Μητροπολίτου Ἐδέσσης Καλλινίκου στό ἁγιολόγιο τῆς Ἐκκλησίας μας.

Η Εορτή του Προφήτου Ελισσαίου στη Μονή του εν Ιεριχώ, παρά την συκομορέα του Ζακχαίου [video - photos]


Τό Σάββατον, 14ην / 27ην Ἰουνίου 2020, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ἡ μνήμη τοῦ Ἁγίου Προφήτου Ἐλισσαίου εἰς τήν ἐπ’ ὀνόματι αὐτοῦ Ἱεράν Μονήν, τήν κειμένην εἰς τό μέσον τῆς πόλεως τῆς Ἱεριχοῦς παρά τήν  συκομορέαν τοῦ Ζακχαίου.

Αγγειοπλαστική επέμβαση με τοποθέτηση δύο «στεντ» στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο


ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ 

Την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος εισήλθε στο θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ των Τιράνων, ύστερα από καρδιακή ενόχληση. Διεπιστώθη στένωση στεφανιαίας αρτηρίας και αυθημερόν πραγματοποιήθηκε αγγειοπλαστική επέμβαση με τοποθέτηση δύο «στεντ», με πολλή επιτυχία. Σήμερα Σάββατο, δόξα τω Θεώ, η υγεία του είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητική. Οι θεράποντες ιατροί τον πληροφόρησαν ότι εντός 2 ημερών μπορεί να επανέλθει στην Αρχιεπισκοπή. 

Από την Γραμματεία της Αρχιεπισκοπής 
 27 Ιουνίου 2020

Η μέριμνα για την ύλη χωρίς Θεό οδηγεί στον όλεθρο και την δυστυχία

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Γ΄ Ματθαίου 
28 Ιουνίου 2020 
(Μαρκ. στ΄ 22-33)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης


Μεγάλος και ατελείωτος είναι ο ανθρώπινος μόχθος για τα καθημερινά υλικά αγαθά. Συχνά-πυκνά ο άνθρωπος αναλώνεται στις βιοτικές μέριμνες και ο νους του σκοτίζεται, ώστε να μην διακρίνει την θεία αλήθεια και τον αληθινό σκοπό της ζωής. Η συνείδησή του είναι μειωμένη, ώστε να μην διακρίνει το καλό από το κακό, το δίκαιο από το άδικο, το αιώνιο από το πρόσκαιρο. Όπως ο άρρωστος σωματικός οφθαλμός οδηγεί στη συσκότιση και τον αποπροσανατολισμό όλου του σώματος, το ίδιο και χειρότερα ισχύει για τα μάτια της ψυχής. Οι σκοτισμένοι ψυχικοί οφθαλμοί, λόγω ασέβειας, αλαζονείας, ματαιότητας και υλισμού, οδηγούν στο πνευματικό και ηθικό σκοτάδι και εν τέλει στην απώλεια.

Οι έγχρωμες ξυλογραφίες της Άριας Κομιανού με θέματα από την Καινή Διαθήκη


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Η Άρια Κομιανού (1938-30.7.2015) υπήρξε πρώτα απ' όλα ένας αγνός, ειλικρινής κι ευαίσθητος άνθρωπος. Εξ αυτού και η αυθεντικότητα, η οποία διακρίνει το χαρακτικό έργο της, αναγνωρισμένο τόσο εντός των ελλαδικών ορίων, όσο και πολύ πέρα από αυτά.