e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Κυριακή προ Υψώσεως Σταυρού 2021 εν Βανάτω Ζακύνθου. Μνήμη Μαρτύρων Μικρασιατικής Καταστροφής 1922


Πρωί Κυριακής προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και ισχυούσης ακόμη της εορτής του Γενεθλίου της Θεομήτορος, 12 Σεπτεμβρίου 2021, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, επιτελώντας συνάμα και την ιερή μνήμη των Αγίων Ιερομαρτύρων της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, με πρώτο τον Άγιο Χρυσόστομο, Μητροπολίτη Σμύρνης. 
     Έτσι, λοιπόν, ο εκπαιδευτικός και μάστερ Θεολογίας κ. Σταμάτιος Ζούλας, ομιλώντας προς τους εκκλησιασθέντες, εκτός από την εκτενή αναφορά του στη σχέση του ανθρώπου με τον Σταυρό του Χριστού και την εκ του Τιμίου Ξύλου απορρέουσα δυνατότητα σωτηρίας, αναφέρθηκε στη θυσία των Μικρασιατών Ιεραρχών, Κληρικών και του αθώου Λαού της αιμοσταζούσης και μαρτυρικής Σμύρνης του 1922, προτείνοντας την αυταπάρνησή τους ως φωτεινό παράδειγμα θυσιαστικής συμπεριφοράς έναντι όσων απειλούν την Πίστη και το Γένος μας.
     Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν ιεροψαλτικώς οι κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας, Σπυρίδων Σαρατσένος και Σπυρίδων Δρογγίτης.


































































Απολυτίκιον Αγίων Μικρασιατών Ιερομαρτύρων 
Ήχος δ΄ 
Η πενταυγής Αρχιερέων χορεία, τη των αγώνων νοητή δαδουχία, την Μικρασίαν άπασαν αυγάζει νοητώς, ο σοφός Χρυσόστομος, Γρηγορίω τω θείω, Αμβρόσιος, Προκόπιος και Ευθύμιος άμα, ούς ευφημούντες είπωμεν πιστοί, χαίροις Μαρτύρων, πεντάριθμε σύλλογε.

Απολυτίκιον Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης 
Ήχος γ΄ 
Μέγαν μάρτυρα η Εκκλησία, μέγαν ήρωα το έθνος σύμπαν, τον της Σμύρνης υμνούμεν Χρυσόστομον. Και γαρ γενναίως αθλήσας υπέμεινεν υπέρ πατρίδος και πίστεως θάνατον, Ιεράρχου τε υπόδειγμα εαυτόν ανέδειξε τον στέφανον λαβών τον αμαράντινον.










Δεν υπάρχουν σχόλια: