e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Χειροτονία Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου [πλήρες video - photos]


«Η ενότητα της Εκκλησίας είναι πάνω από όλα» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την χειροτονία του Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καστορίας τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ παρέστησαν αρκετοί Αρχιερείς, κλήρος και λαός τηρουμένων, βέβαια, όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας κατά της μετάδοσης του κορονοϊού covid-19.

Στον χειροτονητήριο λόγο του ο Μητροπολίτης Καστορίας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο έργο του Αρχιεπισκόπου και στην αγάπη του προς τον κλήρο και τον λαό και τόνισε πως θα συνδράμει στον αγώνα του για την εύκλεια της Εκκλησίας. Ευχαρίστησε, επίσης, τους Αρχιερείς που τον στήριξαν, αλλά και τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου, από τον οποίο διδάχθηκε το εκκλησιαστικό φρόνημα. Μίλησε, ακόμη, για την γνωριμία του με τον Άγιο Καλλίνικο Εδέσσης του οποίου το όνομα φέρει, αλλά και για τον μακαριστό προκάτοχό του Καστορίας Σεραφείμ, του οποίου το έργο θα συνεχίσει.

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στους μακαριστούς μητροπολίτες Καστορίας Γρηγόριο και Σεραφείμ και στην συνεργασία που είχε μαζί τους και απευθυνόμενος στον νέο μητροπολίτη τόνισε πως «έρχεσαι σήμερα να προστεθείς στην αλυσίδα των Ιεραρχών με την αγάπη του Θεού και την ψήφο των Ιεραρχών». Μίλησε ακόμη για την καλή συνεργασία που έχει με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου σημειώνοντας πως του έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσει σημαντικά στελέχη της Εκκλησίας. «Από αυτήν την συνεργασία γνώρισα την ταπεινοφροσύνη σου, την εργατικότητα σου, τις γνώσεις σου. Πολλά προσόντα που θα δείξει η διακονία σου στη Μητρόπολη Καστορίας. Αυτό μου έδωσε το θάρρος να σε υποδείξω ως κατάλληλο για αυτήν την διαποίμανση».

Παράλληλα, με αφορμή όσα είπε στον χειροτονητήριο λόγο του ο νέος μητροπολίτης για την υπακοή στις Συνοδικές αποφάσεις, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τον κ. Καλλίνικο όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες, που προέρχονται από έξω, αλλά και δυστυχώς μέσα από την Εκκλησία, στον αγώνα του να στραφεί αρχικά στον Θεό και στην συνέχεια στην Ιερά Σύνοδο, όπως ακριβώς υποσχέθηκε, διότι πάνω από όλα είναι η υπακοή στην Εκκλησία και στην Σύνοδό της, αφού αυτή καθοδηγεί αυτό το σκάφος. «Πιθανόν η γνώμη σου να είναι ισχυρή και δυνατή. Σεβόμαστε την ελευθερία σου και την ελευθερία του καθενός, αλλά θα πρέπει να έρθει και να μας πει “εγώ αυτό είμαι” και να αφήσει τα καθήκοντά του, να αποσυρθεί στο σπίτι του, στο κελί του, στο μοναστήρι του και από εκεί να έχει τις δικές του θέσεις. Υπάρχει μία λέξη που πολλοί την ακούν και ανατριχιάζουν, «αποτειχίζομαι». Αυτός που διαφωνεί και δεν θέλει να τηρήσει την γραμμή της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου έρχεται και λέει: «Αυτά που λέω είναι δικά μου πιστεύματα, αλλά οφείλω να κάνω υπακοή στην Εκκλησία. Επομένως σας δίνω ένα χαρτί και σας λέω ότι αποτειχίζομαι». Πιστεύω ότι ποτέ δε θα μας φέρεις σε τέτοια δυσκολία. Πιστεύω, ποτέ δεν θα διαλέξεις έναν τέτοιο δρόμο και με έναν τέτοιο τρόπο θα υποστηρίξεις τις οποιεσδήποτε θέσεις σου. Η ενότητα της Εκκλησίας είναι πάνω από όλα γιατί αυτή η ενότητα στηρίζει την αληθινή πίστη. Αυτές οι σκέψεις πρέπει να επικρατούν και σε αυτούς που ανεβαίνουν σήμερα τα σκαλιά τους θυσιαστηρίου, αλλά και σε αυτούς που υπηρετούμε ήδη. Η αποϊεροποίηση των πάντων δεν αντιμετωπίζεται με κανέναν άλλον τρόπο παρά με αυτά που εσύ υπογράμμισε σήμερα, την πίστη, τις ρίζες, τις βάσεις. Και εμείς υπάκουοι σε αυτά. Μπορούμε να παρεκκλίνουμε μέσα μας. Δεν βιαζόμαστε όμως. Υπακούμε στο θέλημα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας. Αν έτσι πορευτείς μη φοβηθείς. Μπροστά από σένα ανοίγει το δρόμο άλλος και γίνεται βατός. Μας το μαρτυρά η ιστορία, η πείρα της Εκκλησίας: Αγάπη στον Ιησού Χριστό και ενότητα κάτω από τον θεσμό της Εκκλησίας».


 Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης






















Δεν υπάρχουν σχόλια: