e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Εόρτια Ευχαριστιακή Σύναξη τιμώντας τον Άγιο Φανούριο στην Παναγούλα Βανάτου [photos]


Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών από την Ενορία και τις γύρω περιοχές, τιμήθηκε η μνήμη του λαοφιλούς Αγίου Φανουρίου, απόψε, 27 Αυγούστου 2021, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, με εσπερινή Ευχαριστιακή Σύναξη, ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενοι. 
     Στο κέντρο δέσποζε καλαίσθητη Εικόνα του Αγίου, πρόσφατη δεητική προσφορά της Οικογενείας Λάμπρου Μούσουρα και Ρουμβίνης Αβούρη μετά των τέκνων τους Παναγιώτη και Διονυσίου. Παράλληλα, όσοι είχαν σχετικό τάμα, προσκόμισαν ευλαβικά τις Φανουρόπιτές τους. 
     Συλλειτούργησαν ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο φίλος της Ενορίας μας π. Ιωάννης Ρένεσης, Εφημέριος Φαγιά και Δράκα, ενώ το ψαλτήρι τίμησαν δεόντως οι κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας και Σπυρίδων Σαρατσένος. 
     Σημειωτέον ότι ο κ. Ζούλας, όντας και καλός θεολόγος, ομίλησε προς το εκκλησίασμα περί του πώς προέκυψε στη ζωή της Εκκλησίας η τιμή προς τον νεοφανή Άγιο Φανούριο. 
     Πριν την απόλυση έγινε Αρτοκλασία και ευλογήθηκαν οι Φανουρόπιτες. Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι με την αποψινή Ευχαριστιακή Σύναξη. 

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε ενημερωτική εκδήλωση για το ιστορικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου [photos-video]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση ελπίδας, απόψε (27-8-2021), στους χώρους του ιστορικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν Αρχιερείς του Θρόνου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Αhmed Misbah Demircan, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος κ. Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου, ο Έλληνας Πρεσβης στο Λονδίνο Γιάννης Ραπτάκης, ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ο Δήμαρχος της Πριγκήπου, οι εκπρόσωποι του Δήμου της Πόλης, ο δημοσιογράφος Hakan Çelik, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα, αλλά και ο τελευταίος Δάσκαλος του Ορφανοτροφείου, ο κ. Γιαννης Καλαμάρης, η ζωντανή ιστορία του Ορφανοτροφείου και Πριγκηπιανοί.

Χαρά, έμπνευση και ευλογία: Τι άφησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Α.Θ. Παναγιότητος Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α’ στην Ουκρανία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών των 30 ετών της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. 

Αυτή η επίσκεψη καθίσταται ιστορική όχι μόνον επειδή τα 30 χρόνια ανεξαρτησίας της Ουκρανίας συμπίπτουν χρονικά με τα 30 χρόνια της Πατριαρχικής διακονίας του Παναγιώτατου αλλά και το γεγονός ότι είναι η πρώτη επίσκεψη του Πρωθιεράρχη στην Ουκρανία μετά την ένωση των ορθοδόξων της Ουκρανίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Αγρυπνία για την Κοίμηση της Θεοτόκου στην καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας [video-photos]

Στις 28 Αυγούστου 2021, ο ορθόδοξος κόσμος, που ακολουθεί το ιουλιανό ημερολόγιο, γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Την παραμονή, 27 Αυγούστου 2021, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάάσης Ουκρανίας Επιφάνιος χοροστάτησε στην Ολονύκτια Αγρυπνία στον Καθεδρικό Ναό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας- του Αγίου Μιχαήλ με τους Χρυσούς Τρούλους.

Ο Μακαριώτατος επικουρήθηκε από τον Μητροπολίτη Συμφερούπολης και Κριμαίας Κλήμεντα, τον Αρχιεπίσκοπο Βισχόροντ Αγάπιο, τους αδελφούς της Μονής των Χρυσών Τρούλων και τον προσκεκλημένο κλήρο.

Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της αγρυπνίας ήταν η λιτάνευση και η εναπόθεση στη μέση του ναού, διακοσμημένου με λουλούδια, του Επιταφίου της Μητέρας του Θεού, όπου εψάλησαν τα Εγκώμια: «Σε δοξάζουμε, Αμόλυντε, Μητέρα του Χριστού Θεού μας, και δοξάζουμε την Κοίμησή σου».

Αύριο, 28 Αυγούστου, στις 9:00, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Pirogoshcha) στο Κίεβο.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Η Πατριαρχική Επίσκεψη στο Κίεβο απέδειξε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι πλέον πραγματικότητα

Фото: Духовний Фронт України

Έχει επισημανθεί ήδη ότι αυτή η επίσκεψη είναι ένα εξαιρετικό γεγονός, ιστορικής σημασίας για την Ουκρανία. Για πρώτη φορά η Κεφαλή του Οικουμενικού Θρόνου επισκέφθηκε την Τοπική Ανεξάρτητη Εκκλησία της Ουκρανίας. Όποιος και αν προσπαθούσε να αρνηθεί την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, αυτή η επίσκεψη την επιβεβαίωσε ολοκληρωτικά. 

Αρχή Ινδίκτου στο Φανάρι, 1.9.2021. Άρχων θα χειροθετηθεί ο Σωτήρης Τσιόδρας


ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ 

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ 

Ἀνακοινοῦται, ὅτι τήν 1ην Σεπτεμβρίου, ἡμέραν Τετάρτην, τελεῖται ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ ἡ Ἑορτή τῆς Ἰνδίκτου καί ἡ Ἱ. Σύναξις πρός τιμήν καί μνήμην τῆς Παναγίας τῆς Παμμακαρίστου, ἧς ἡ ἀρχαία Ἱ. Εἰκών τεθησαύρισται ἐν αὐτῷ. 

Κάθοδος των Αγιοταφιτών στο Θεομητορικό Μνήμα και τα Εγκώμια στην Κοίμηση της Θεοτόκου

Τήν Παρασκευήν, 14ην / 27ην μηνός Αὐγούστου 2021, παραμονήν τῆς ἑορτῆς τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, ἔλαβε χώραν ἡ τελετή τῶν Ἐγκωμίων τῆς Θεοτόκου εἰς τόν χῶρον τοῦ Πανσέπτου Μνήματος αὐτῆς ἐν Γεθσημανῇ.
Διά τήν τελετήν ταύτην ἐξεκίνησεν ἡ Ἁγιοταφιτική Ἀδελφότης ἀπό τοῦ Πατριαρχείου ὑπό τόν ἡγούμενον αὐτῆς Μακαριώτατον Πατριάρχην Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλον καί ἐπορεύθη διά τῆς Ὁδοῦ τοῦ Μαρτυρίου, γενομένη δεκτή ὑπό τῶν ἡγουμένων τῶν Μονῶν Ἁγίου Χαραλάμπους, Πραιτωρίου, Ἁγίων Θεοπατόρων Ἰωακείμ καί Ἄννης καί Ἁγίου Στεφάνου, πρός τήν Γεθσημανῆν.
Ἐνταῦθα, μετά μικράν στάσιν εἰς τό ἡγουμενεῖον, ἔλαβε χώραν ἡ πρό τῆς εἰσόδου τοῦ Ναοῦ τοῦ Θεομητορικοῦ Μνήματος ὑποδοχή τοῦ Πατριάρχου καί ἡ εἴσοδος εἰς τόν Ναόν ἐν τῇ ψαλμῳδίᾳ τοῦ  Ἐν τῇ Γεννήσει τήν Παρθενίαν ἐφύλαξας…
Μετά τήν ἔνδυσιν τοῦ Πατριάρχου, τῶν Ἀρχιερέων καί τῶν Ἱερέων, ἤρχισεν ἡ τελετή τῶν Ἐγκωμίων, τοῦ Ἐπιταφίου μετενεχθέντος ἐκ τοῦ χώρου τῆς Πλατυτέρας εἰς τό μέσον τοῦ Ναοῦ, διά τριῶν Στάσεων:  Α) “Ἡ ἁγνή ἐν τάφῳ κατετέθης βαβαί”, Β) “Ἄξιόν Ἐστιν μεγαλύνειν σε τήν Θεοτόκον”, Γ) “Αἱ γενεαί πᾶσαι ὕμνον τῇ ταφῇ σου…”. 

Πανέτοιμοι για τη «Ζωγραφική σε πέτρα και πηλό» της Σοφίας Τσιάρα στο "Αληθώς" (27-31.8.2021)

Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου «Αληθώς», ύστερα από τις δύο μεγάλες εκθέσεις εικαστικών που οργάνωσε για φέτος, αποχαιρετά το καλοκαίρι με μια μικρής διάρκειας έκθεση της καλλιτέχνιδος Σοφίας Τσιάρα, η οποία έχει τίτλο:


«Ζωγραφική σε πέτρα και πηλό»


Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Βιβλιοθήκη της Ενορίας Μπανάτου, αρχίζοντας από την Παρασκευή 27 Αυγούστου στις 20:00 και με διάρκεια έως τις 31 Αυγούστου 2021.

Πέτρα και πηλός, βότσαλα καλοσχηματισμένα από τη θάλασσα, βασικά στοιχεία της γης, γίνονται ένας καμβάς για πρωτότυπες συνθέσεις εμπνευσμένες από την φύση και έργα γνωστών ζωγράφων. Στη νέα τους μορφή γίνονται μικρά έργα τέχνης, όπως κοσμήματα, διακοσμητικά αντικείμενα κ.ά.

          Η παρουσία των φίλων του «Αληθώς» θα είναι τιμή για το Κέντρο Λόγου!

Πανδημία ιεροεξεταστών [video]


Σε μια εποχή στην οποία η ανταλλαγή πληροφοριών δίνει και την δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων, εύκολα πολλαπλασιάζονται και εύκολα συμπεράσματα και εικασίες μέσα από την ανταλλαγή αυτή, περισσότερο βλάπτοντας την προσπάθεια ευσεβών ανθρώπων να μετέχουν στην Βασιλεία του Θεού παρά αποσκοπώντας σε αυτή.
Οφείλουμε ως κοινότητα ανθρώπων που στρέφονται στην Εκκλησία για την σωτηρία τους μέσω της Κοινωνίας, να τηρούμε αυτή την κοινωνία, τηρόντας την κατεύθυνσητης Βασιλεία του Θεού μέσω της Εκκλησίας.

Με τον Ιερομόναχο Αντίπα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: