e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Η σύναξη των Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Παιδείας, στην Παναγούλα Βανάτου


Πρωί Κυριακής, 30ής Ιανουαρίου 2022, εορτής των Τριών Ιεραρχών -πανεπιστημόνων αγίων και προστατών των Γραμμάτων- Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου, έγινε η κυριακάτικη Ευχαριστιακή Σύναξη εν πληθούση Εκκλησία. 
    Κατ' αυτή την ημέρα η Ζάκυνθος τιμά εξαιρέτως και καθηκόντως τον Άγιο Τροπαιοφόρο Γεώργιο, αναθυμούμενη το θαύμα της απαλλαγής της νήσου από την Πανούκλα, το 1688. Υπάρχει μάλιστα, για την τοπική αυτή εορτή, σχετική Ακολουθία, γραμμένη από τον λόγιο ιερέα Νικόλαο Γαβριηλόπουλο, εκδοθείσα στη Βενετία το 1710.
    Σήμερα, κατά την θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Εφημέριος, π. Παναγιώτης Καποδίστρια, έψαλαν δε οι κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας και Σπυρίδων Σαρατσένος. Ο κ. Ζούλας μάλιστα ομίλησε απ' άμβωνος για την γενικότερη συμβολή των τιμωμένων Τριών Ιεραρχών σε πολλούς τομείς του κοινοτικού βίου, τόσο της εποχής τους, όσο και της δικής μας.
    Σημειωτέον, εξάλλου, ότι μνημονεύτηκαν δεόντως και δύο μακαριστοί Ενορίτες μας: α) ο Νικόλαος Διον. Κοντονής, 40 ημέρες μετά την αιφνίδια κοίμησή του και β) ο Παναγιώτης-Διονύσιος Λάμπρου Αβούρης, έξη μήνες μετά την εκδημία του.
































Δεν υπάρχουν σχόλια: