e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Η ρωσική εισπήδηση στην Αφρική συνετελέσθη και λειτουργικώς

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ψευδοεξάρχου Αφρικής, της Ρωσικής Εκκλησίας, μητροπολίτου Κλιν Λεωνίδου, τελέστηκε χθες, Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022, η πρώτη Θεία Λειτουργία σε ναό της Δυτικής Κένυας από ιερείς που υπήχθησαν στο Πατριαρχείο Μόσχας, ένεκα του Ουκρανικού ζητήματος.

Ο μητροπολίτης Λεωνίδας δεν παραλείπει να αναφέρει ότι η Λειτουργία τελέστηκε στο νέο αντιμήνσιο της Ρωσικής Εκκλησίας, εννοώντας, προφανώς, αυτά τα αντιμήνσια που υπέγραψε μόλις προ ολίγων ημερών ο ίδιος. Είναι δε απορίας άξιον πώς έφτασαν τόσο γρήγορα τα νέα «ρωσικά» αντιμήνσια στην Αφρική.

Ακόμα, ο ψευδοέξαρχος δεν παραλείπει να μας πληροφορήσει ότι κατά την Θ. Λειτουργία μνημονεύθηκε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και ο ίδιος ως «έξαρχος».

Τέλος, μας πληροφορεί ότι χρησιμοποιήθηκε νέα μετάφραση της Λειτουργίας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στα Σουαχίλι, που εκπονήθηκε «σύμφωνα με τη ρωσική λατρευτική παράδοση».

Επομένως, η εισπήδηση συνετελέσθη και λειτουργικώς. Οι Ρώσοι προελαύνουν (και) στην Αφρική.

Ίσως, θα πρέπει πλέον να παρθούν τα ανάλογα και προβλεπόμενα από το Κανονικό Δίκαιο μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: