e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Χειροτονία Πρεσβυτέρου και χειροθεσία Πρωτοπρεσβυτέρου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

«Αν καταφέρεις να ενδυναμώσεις την πίστη των ανθρώπων, τότε πραγματικά εξεπλήρωσες το ιερατικό σου χρέος ενώπιον του Θεού. Αν καταφέρεις να επαναφέρεις στον δρόμο του Χριστού τούς σύγχρονους άπιστους Θωμάδες, αυτούς που δεν πιστεύουν πουθενά ή αυτούς τους χλιαρούς, που είναι μεταξύ πίστεως και απιστίας, τότε εξεπλήρωσες την ιερατική σου αποστολή».

Τα παραπάνω λόγια συνοψίζουν το περιεχόμενο του νουθετηρίου λόγου που εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, απευθυνόμενος στον Διάκονο κ. Νικόλαο Carmonas, κατά την εις Πρεσβύτερον χειροτονία αυτού, η οποία τελέστηκε το πρωί της Κυριακής του Θωμά, 1ης Μαΐου, στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης, στο προάστιο Mascot του Σύδνεϋ.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κυανέων κ. Ελπίδιο και από πολλούς ιερείς της πόλεως του Σύδνεϋ. Προ της χειροτονίας του νέου Πρεσβυτέρου, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε το πασχάλιο μήνυμά του, ότι «η Ανάσταση καθίσταται γεγονός πίστεως που μας καλεί σε μια υπαρξιακή υπέρβαση», ενώ παρατήρησε πως η υπέρβαση αυτή φάνηκε ότι δεν κατέστη, εν πρώτοις, εφικτή από τον Απόστολο Θωμά, ο οποίος εκ φύσεως ήταν άνθρωπος απαισιόδοξος. Αφού περιέγραψε την αρχική δυσπιστία του Αποστόλου και το γεγονός της ψηλαφήσεως των πληγών του Σταυρού στα χέρια και την πλευρά του Χριστού, στη συνέχεια επικέντρωσε στην ομολογία του Θωμά, η οποία αποτυπώνεται στη φράση του: «Ὁ Κύριός μου καί ὁ Θεός μου». «Είναι μεγάλη ευλογία το ότι χειροτονείσαι σήμερα, διότι θα έχεις καθημερινά ενώπιόν σου τη δύναμη της πίστεως», σημείωσε απευθυνόμενος στον χειροτονούμενο Διάκονο, προτρέποντάς τον να κρατήσει και να ομολογεί συνεχώς τον λόγο του Θωμά, που είναι νικητήριος και θριαμβευτικός.

Περαιτέρω, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα πολλά χαρίσματα που διαθέτει ο π. Νικόλαος, τα οποία τον βοήθησαν να εκπληρώσει το παιδικό του όνειρο να γίνει κληρικός και πλέον προδιαγράφουν μια ευλογημένη ιερατική διακονία. «Να συνεχίσεις να διακονείς την Εκκλησία μας και την Αρχιεπισκοπή μας με τον ίδιο ζήλο, την ίδια αγάπη, την ίδια πίστη, την ίδια αφοσίωση και υπακοή που έχεις επιδείξει μέχρι καί σήμερα», τον παρότρυνε ολοκληρώνοντας τον νουθετήριο λόγο του και, ακολούθως, τον κάλεσε να ανέλθει τα σκαλοπάτια της Ωραίας Πύλης για να λάβει τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης.

Στο τέλος της χειροτονίας, μέσα σε κλίμα αναστάσιμης χαράς και πνευματικής ευφροσύνης, κλήρος και πιστοί βροντοφώναξαν «Άξιος» στον νέο Πρεσβύτερο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Όμως η ιαχή «Άξιος» ακούστηκε για δεύτερη φορά στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, καθώς στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας του Mascot, π. Σταύρο Ιβανό. Ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε την πολυετή και καρποφόρα ιερατική διαδρομή του π. Σταύρου, ενώ τον επαίνεσε για τα χαρίσματα και τις αρετές που διαθέτει, καθώς επίσης για την αγάπη και την αφοσίωσή του προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή και την Εκκλησία. Ακολούθησε επίσημο κέρασμα στην αίθουσα της Ενορίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: