e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Ιστορική επίσκεψη Αγιορειτών στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος


Στις 21.5.2022 ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους αρχιμ. Βαρθολομαίος, συνοδεία πατέρων της Μονής, και του ηγουμένου της Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων Τσερνογκόρσκι αρχιμ. Νικάνορος από την Εκκλησία της Βουλγαρίας, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μπίγκορσκι στα εδάφη της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος. Εκεί έγινε επίσημη υποδοχή της αγιορείτικης συνοδείας από τον επίσκοπο Αντανίας κ. Παρθένιο. Μέσα σε συγκινητικό κλίμα εκφωνήθηκαν ομιλίες από τους δύο ηγουμένους των Ιερών Μονών, φιλοξενούντα και επισκέπτη.
 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ακολουθώντας τα χνάρια των προκατόχων του Αγίων Πατέρων, όπως του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, θεράπευσε ένα ακόμα άδικο σχίσμα που δημιουργήθηκε από τρίτους μέσα στους κόλπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, για λόγους εθνοφυλετιστικού καισαροπαπισμού.
 
Μετά την επαναφορά της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος στους κόλπους της Εκκλησίας του Χριστού και την αποκατάσταση της ευχαριστιακής ενότητας, ακολούθησε συλλείτουργο συμφιλίωσης των ιεραρχών αυτής με τους ιεράρχες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βελιγράδι. 
 
Σήμερα έγινε η πρώτη επίσκεψη αγιορειτών στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος. Η χαρά και η συγκίνηση ήταν μεγάλη για όλους και αισθητή ήταν η παρουσία της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, διότι όπου ενότητα και αγάπη εκεί είναι και ο Χριστός! 
 
Τη στιγμή που κάποιοι χρησιμοποιούν στρεβλώς μια καρικατούρα δήθεν ορθόδοξης πίστης για το «διαίρει και βασίλευε» και για να οδηγήσουν την γη σε πυρηνικό ολοκαύτωμα, η Αγία Εκκλησία μας ενώνει τους λαούς, αντιστέκεται στον όλεθρο που κάποιοι σχεδιάζουν και φέρνει ειρήνη.
 
Αρχιμ. Βαρθολομαίος
Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους

Φωτογραφίες: ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: