e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Κυκλοφορήθηκε το "Εορτολόγιον 2023" της Μητροπόλεως Ζακύνθου

Κρατάμε ήδη στα χέρια μας το φρεσκοτυπωμένο εγκόλπιο ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, για την επί θύραις νέα χρονιά, με τίτλο "Εορτολόγιον 2023", εκδοθέν κι εφέτος από το εμπειρότατο Τυπογραφείο της Αποστολικής Διακονίας, σε 8.000 αντίτυπα.

Είναι αφιερωμένο στους νεοφανείς Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, σε ένα πρώτο μέρος. Έτσι, με εικόνα και σύντομο συναξάρι τους, παρουσιάζονται οι: α) Όσιος Νικηφόρος ο λεπρός, β) όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, γ) όσιος Ιωακείμ ο εξ Ιθάκης ο "Παπουλάκης", δ) όσιος Αμφιλόχιος της Πάτμου, ε) όσιος Ιερώνυμος ο Σιμωνοπετρίτης, στ) άγιοι νεομάρτυρες οι αθλήσαντες εν Κρήτη κατά τα έτη 1821-1822, ζ) όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, η) όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής, θ) όσιος Δανιήλ ο Κατουνακιώτης, ι) άγιος οσιομάρτυς Διονύσιος ο Βατοπαιδινός και οι συν αυτώ Νεόφυτος, Αμβρόσιος και Μακάριος, ια) όσιος Ιάκωβος ο εν Ευβοία και ιβ) όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. Η συνέχεια παρουσίασής τους τους θα υπάρξει -συν Θεώ- την επόμενη χρονιά.

Το εξώφυλλο κοσμεί εικόνα της Δεήσεως, αυγοτέμπερα σε ξύλο του 18ου αιώνος, σωζόμενη στο Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης Ι. Μονής Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου.

Το εν λόγω βιβλιαρίδιο άρχεται με χειρόγραφες πρωτοχρονιάτικες ευχές και εκφραστική φωτογραφία του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Γράφει, συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης: "Αγαπητοί μου, ενώ οι χρόνοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον αμείλικτα, εμείς ας τους χρησιμοποιήσουμε ως σκαλιά προς την καλωσύνη, τη Μετάνοια, την Αγάπη και τον μεγάλο παροχέα της, τον Κυρίαρχο της Ιστορίας Άγιο Θεό. Με πατρικές ευχές για όλους +ο Ζακύνθου Διονύσιος".

Στα καθιερωμένα του νέου ημερολογίου περιλαμβάνονται το γενικό εορτολόγιο, οι τοπικές της Ζακύνθου εορτές, όλα τα αναγκαία στοιχεία για την διοίκηση της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, Ναούς, Εφημερίους, Μοναστήρια, Μοναχισμό, πνευματικό έργο κλπ. Συν τοις άλλοις περιλαμβάνεται ατζέντα σημειώσεων για κάθε ημέρα του χρόνου, καθώς επίσης τα κινητά τηλέφωνα όλων των Εφημερίων της Μητροπόλεως, για καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων.

Το "Εορτολόγιον 2023" διατίθεται στην τιμή του 1,80 ευρώ από το εκθετήριο της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου και όλες τις Ενορίες του νησιού. Αξίζει να υπομνησθεί ότι οι πλείστες Ενορίες το διαθέτουν δωρεάν και τιμής ένεκεν στους Ενορίτες τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: