e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, πληροφορηθείς την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β´, τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, ενώ με δήλωσή του εκφράζει τις θερμές συλλυπητήριες ευχές του ιδίου προσωπικώς και σύνολης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας προς την Αγιωτάτη Εκκλησία της Κύπρου, την Πολιτεία και τον Λαό της Μεγαλονήσου, τους οικείους του, καθώς και προς τους 100.000 περίπου Κυπρίους Ομογενείς της πέμπτης ηπείρου.

Στη συλλυπητήρια δήλωσή του, ο Σεβ. κ. Μακάριος αναφέρει:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση και αισθήματα βαθυτάτης κατ’ άνθρωπον θλίψεως πληροφορήθηκα την εις Κύριον εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου, για το πρόσωπο του οποίου έτρεφα απεριόριστο σεβασμό, αγάπη και εκτίμηση.

Αναμφίβολα, η Αγιοτόκος Κύπρος έγινε από χθες πιο φτωχή δίχως τον χαρισματικό και δυναμικό Πρωθιεράρχη της, ο οποίος διακρίθηκε για το ορθόδοξο φρόνημά του, την εκκλησιαστική ευθυκρισία του, τη διορατικότητα και τη μαχητικότητά του υπέρ των δικαίων της Εκκλησίας και του ευλογημένου Κυπριακού λαού, κυρίως δε για την εκκλησιολογικό του ήθος, όπως αυτό αναδείχθηκε στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας το 2016 στην Κρήτη.

Η θυσιαστική αγάπη του για το ποίμνιό του, η έμπονη αγωνία και οι άοκνοι αγώνες του για τη θεραπεία των ανοιχτών πληγών και για την πρόοδο του τόπου του, ο αδιαπραγμάτευτος σεβασμός του προς το σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και η αφοσίωσή του στους Ιερούς Κανόνες και στην ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον καθιστούν, για όλους μας, πρότυπο εμπνεύσεως και παράδειγμα προς μίμηση. Πρόκειται για ένα αληθινό κεφάλαιο για την Εκκλησία και για τον Κυπριακό Ελληνισμό, η αξία του οποίου, είμαι βέβαιος, θα αποτιμηθεί με πληρότητα και θα αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό από τους συνεχιστές του πολυσχιδούς έργου του.

Εκ μέρους των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων, του Ιερού Κλήρου και του φιλοχρίστου λαού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, εύχομαι ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του μακαριστού Πρωθιεράρχου και να τον κατατάξει στο χορό των Αγίων και Δικαίων».

Επιπροσθέτως, ενημερώνεται το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας ότι την ερχόμενη Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2022, θα κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλες τις Ενορίες-Κοινότητες όπου εκκλησιάζονται και δραστηριοποιούνται οι Κύπριοι αδελφοί μας, ενώ θα τελεστεί και Τρισάγιο από τους ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής κατά το τέλος της Θείας Λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: