e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Η κατάστασή μας και οι άλλοι

«Ο καθένας μας ωφελείται ή βλάπτεται από την ίδια την κατάστασή του. Κανένας δεν βλάπτει τον άλλον» (Αββάς Δωρόθεος)

          Η πιο εύκολη λύση στα προβλήματα της ζωής μας είναι να φταίνε οι άλλοι. Δεν μας καταλαβαίνουν, δεν συμφωνούν μαζί μας, οι φιλοδοξίες τους συγκρούονται με τα χαρίσματά μας και τις προοπτικές μας, τα συμφέροντά τους δεν τους επιτρέπουν να δούνε την ζωή όπως εμείς (που συνήθως... έχουμε πάντα δίκιο), κάποτε και η μικρόνοια και η κακία τους μάς δυσκολεύουν φοβερά.

Σύντομη ιστορία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος (Εκκλησίας Β. Μακεδονίας) από τον Nicolas Gurgenidze στα γεωργιανά

Γράφει και παρουσιάζει ο Nicolas Gurgenidze

Σήμερα ολοκλήρωσα το άρθρο μου, όπου παρουσιάζω (στα γεωργιανά) τη σύντομη ιστορία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, ήτοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βορείου Μακεδονίας. Ο λόγος της συγγραφής αυτού του άρθρου είναι να διευκολύνω στους Γεωργιανούς αναγνώστες, και πρώτα τους Αρχιερείς του Πατριαρχείου Γεωργίας, να έχουν μια σωστή εικόνα για αυτήν την Εκκλησία, με την οποία προ ημερών αποκατέστησαν οι Ορθόδοξες τοπικές Εκκλησίες την ευχαριστιακή κοινωνία. Αυτό έγινε κατόπιν αποφάσεως του Οικουμενικού Θρόνου να δεχτεί την έφεση κατά της αποφάσεως της Σερβικής Εκκλησίας και να δικάσει ξανά τη συγκεκριμένη υπόθεση. Αυτήν την απόφαση αποδέχθηκε και η Εκκλησία της Σερβίας, η οποία στη συνοδική της απόφαση δεν έκανε λόγο για την επαναφορά της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Αχρίδος στην κανονικότητα, αλλά απλά ως αποκατάσταση της κοινωνίας με αυτήν, αφού ήδη είχε αποκατασταθεί στην κανονικότητα. Κατά την άποψή μου οι φιλορώσοι Σέρβοι θα ήθελαν να βγάλουν μια διαφορετική απόφαση, αλλά δεν πέτυχαν και απλά αποδέχθηκαν την απόφαση.

84η μέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο σχολιάζει [video-photos]

18 Μαΐου 2022, δηλαδή 84η μέρα της άναδρης και λυσσαλέας εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο σχολιάζει τα συμβαίνοντα με τον δικό του χαρακτηριστικό κι ευθύτατο τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Αυτοκεφαλία ζητά η Εκκλησία των Σκοπίων - Επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη από τον Πρόεδρο της Β. Μακεδονίας

Γιώργος Νόκος | parapolitika.gr

Τι αναφέρει στο γράμμα του ο Σκοπιανός πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι

Την επίδοση Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Αχρίδας ζητά με επιστολή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι.

«Έχοντας υπόψη το ιστορικό και κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μαζί με τους συμπολίτες μου από την ορθόδοξη ομολογία ειλικρινά ελπίζω και αναμένω την σύντομη τελική επίλυση του διοικητικού καθεστώτος της Εκκλησίας μας με την χορήγηση του Τόμου αυτοκεφαλίας εκ μέρους Σας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του Σκοπιανού πολιτικού προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σε μία κίνηση που έρχεται σε συνέχεια της απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου την προπερασμένη Δευτέρα.

Letter from President Pendarovski to Ecumenical Patriarch Bartholomew

 Πηγή: Προεδρία Δημοκρατίας Β. Μακεδονίας


President Stevo Pendarovski sent a letter to His All Holiness Bartholomew, Archbishop of Constantinople – New Rome and Ecumenical Patriarch, on the occasion of the recognition of the canonicity of our Church by the Ecumenical Patriarchate.

Писмо од претседателот Пендаровски до Вселенскиот Патријарх Вартоломеј

 Πηγή: Προεδρία Δημοκρατίας Β. Μακεδονίας


Претседателот Стево Пендаровски упати писмо до Неговата Сесветост Вартоломеј, Архиепископ Цариградски – Нов Рим и Вселенски Патријарх, по повод признавањето на каноничноста на нашата Црква од страна на Вселенската патријаршија.

Εορτή Μεσοπεντηκοστής και επίσκεψη Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Μαυροβουνίου στην Θεολογική Σχολή Χάλκης

Επί τη εορτή της Μεσοπεντηκοστής τελέστηκε σήμερα, Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, στο ναΰδριο της Σχολής ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Καθηγουμένου, Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. Εκκλησιάστηκε όμιλος Καθηγητών και σπουδαστών της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Μαυροβουνίου, καθώς και πιστοί από τα Πριγκηπόννησα.

Σιδηροκάστρου Μακάριος: Διαμαρτύρομαι στον Μητροπολίτη Μπάτσκας Ειρηναίο, αρχιτέκτονα των μηχανών του πονηρού κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ἀνοικτή Ἐπιστολή τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου πρός τήν Ἐκκλησίαν τῆς Σερβίας καί τῆς Β. Μακεδονίας

Ἀγαπητοί συνεπίσκοποι καί συμπρεσβύτεροι Ἅγιοι Ἀδελφοί,

Χριστός Ἀνέστη!

Τό ἀπό 16ης Μαΐου ἐ.ἔ. ἀνακοινωθέν τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τοῦ Πατριαρχείου τῆς Σερβίας φάνηκε στούς ἀναγνῶστες του καί στούς παροικοῦντες τήν Ἱερουσαλήμ ὡς κεραυνός ἐν αἰθρίᾳ στό στερέωμα τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας.

Κι αὐτό γιατί εἶναι πιό ἐπικίνδυνα αὐτά πού ὑπονοεῖ καί κρύβονται πίσω ἀπό τίς γραμμές του παρά αὐτά πού ἀναφέρει.

Συνάντηση του Προέδρου της Αιγύπτου με τους Προκαθημένους της Μέσης Ανατολής

Ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ.Abdel Fattah El-Sisi δέχθηκε την 17η Μαΐου 2022 στο Προεδρικό Μέγαρο του Καΐρου τους επικεφαλής των Χριστιανικών Εκκλησιών που συμμετέχουν στη 12η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής. 

Ο κ. Πρόεδρος χαιρέτισε ενθουσιωδώς τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής αφού για πρώτη φορά συνέρχεται στην Αίγυπτο από την ίδρυση του το 1968, τονίζοντας ότι οι χριστιανοί αδελφοί σε όλες τις αραβικές χώρες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ιστού ολόκληρης της αραβικής κοινωνίας. 

Ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ για τα 15χρονα του "Νυχθημερόν"

Ο αγαπητός αδελφός και συλλειτουργός π. Παναγιώτης Καποδίστριας διακονεί και στα ψηφιακά ερτζιανά με την ιστοσελίδα ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ.

Κλείνοντας ήδη 15 έτη προσφοράς, μόχθου και υψηλής αισθητικής, μας δίνει ένα αέρα διαφορετικό από τα Επτάνησα. Ένα πολιτισμό που ξέρει να κτίζει, να οικοδομεί, να θεραπεύει.

Ας ευχηθώ η ποιητική του πνοή να φτιάχνει οχυρά ομορφιάς και φωτός, τόσο αναγκαία στις ημέρες μας.

Mε ευχαριστίες και ευχές για δημιουργία εν χαρά

+ ο Γρεβενών Δαβίδ

Απάντηση σε δυο επιχειρήματα των καταληψιών της Μονής Εσφιγμένου

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

Πολλές φορές ο αρχηγός της κατάληψης του κεντρικού κτηρίου της Μονής μας, Ματθαίος Παπαλαμπρακόπουλος, μέσω συνεντεύξεών του μας καλεί δημοσίως σε θεολογικό διάλογο «με βάση τους πατέρες».

Ρωσία: Ο κόσμος κερδίζεται με το κήρυγμα και με το σπαθί από την Ουκρανία ώς την Αφρική

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Από την πρώτη στιγμή χαρακτηρίσαμε ως εισβολή – και όχι απλώς ως εισπήδηση – την ίδρυση ρωσικής «Εξαρχίας» στην Αφρική, στο πλαίσιο των αντιποίνων της Μόσχας για την αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας με τον Πρωθυπουργό της Βικτώριας


Συνάντηση του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 16 Μαΐου, στη Μελβούρνη, και συγκεκριμένα στο κτίριο του τοπικού Κοινοβουλίου της Βικτώριας, με τον πολιτειακό Πρωθυπουργό (Premier) κ. Daniel Andrews. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα αλληλοεκτιμήσεως και συνεργασίας των δύο ανδρών και στην ατζέντα των συζητήσεων υπήρχαν ζητήματα που απασχολούν τον Ελληνισμό των δύο Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών της Πολιτείας της Βικτώριας, Μελβούρνης και Νορθ-Κόουτ.