e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Βαπτίσεις Κατηχουμένων στο Γιαουντέ του Καμερούν


Σάββατο, 24.12.2022, παραμονή των Χριστουγέννων, πραγματοποιήθηκαν βαπτίσεις κατηχουμένων στην Εκκλησιαστική Κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. στην πρωτεύουσα του Καμερούν Γιαουντέ από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγόριο.

Μήνυμα Χριστουγέννων 2022 του Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος

† ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

ἐλέῳ Θεοῦ Ἐπίσκοπος καὶ Μητροπολίτης τῆς Ἱερᾶς καὶ Ἀποστολικῆς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης καὶ Καμπανίας

ΠΡΟΣ

τὸν ἱερὸν κλῆρον καὶ τὸν εὐσεβῆ λαὸν τῆς καθ’ ἡμᾶς θεοσώστου Ἐπαρχίας.

 

Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά, 

«Ὅπου Θεός δέ βούλεται, νικᾶται φύσεως τάξις, ὡς γέγραπται· Χριστός ἐτέχθη ἐκ τῆς Παρθένου, ἐν Βηθλεέμ τῆς Ἰουδαίας».

Συγχαρητήρια Επιφανίου Κιέβου προς τον Γεώργιο Κύπρου

Ο Προκαθήμενος της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, εξέφρασε τις ευχές του για την εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου ως νέου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου από την Ιερά Σύνοδο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Κύπρου.

Χριστουγεννιάτικες ευχές του "Νυχθημερόν" προς τους φίλους αναγνώστες του


Με την ευκαιρία της κοσμοχαρμόσυνης γιορτής των Γενεθλίων του Κυρίου Ιησού, οι συντελεστές του "Νυχθημερόν", με μια φωτό από το σπίτι τους και λίγο πριν από το κόψιμο της πατροπαράδοτης χριστοπαραμονιάτικης Κουλούρας, εύχονται στους φίλους αναγνώστες -συνοδίτες για περισσότερα από 15 χρόνια- να έχουμε όλοι αλληλο-αγάπη, καθώς μάς δίδαξε ο της Αγάπης μέγας Χορηγός. Ή, αν δεν είναι εύκολο να κατορθωθεί προς κάθε κατεύθυνση η άνωθεν Αγάπη, ας ασκηθούμε τουλάχιστον προς Αυτήν, ας προσπαθήσουμε να ειρηνεύουμε, ρίχνοντας ανακουφιστικά αισθήματα προς κάθε αναστάτωση εντός μας ή τριγύρω μας! 

Φανερωμένη Βανάτου: Απαστράπτων ο Ναός μας για τη Λειτουργία των Χριστουγέννων


Όλα είναι έτοιμα στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, για την αυριανή Χριστουγεννιάτικη Ευχαριστιακή Σύναξη της Ενορίας μας! Όλα απαστράπτοντα για τον λειτουργικό - λατρευτικό εορτασμό της Σάρκωσης του Θείου Λόγου.
Ο Όρθρος άρχεται στις 8 το πρωί και ακολούθως -περί τις 9- η Θεία Λειτουργία!
Όσοι πιστοί και φιλέορτοι, καλοδεχούμενοι!

Μήνυμα Χριστουγέννων 2022 Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών

ΣΥΜΕΩΝ

ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

ΠΡΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΙΕΡΟΝ ΚΛΗΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΗΣ ΘΕΟΣΩΣΤΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

 Πολυσέβαστοι Συλλειτουργοί μου Ἅγιοι Πατέρες

Ὁσιώτατοι Μοναχοὶ καὶ Ὁσιώτατες Μοναχὲς

Ἀγαπητοὶ μου ἀδελφοὶ ἐν Χριστῷ

Πολυαγαπημένα μου πνευματικὰ παιδιά

Φανάρι, 24.12.2022: Πατριαρχικός Μέγας Εσπερινός των Χριστουγέννων [video]

Εσπέρας παραμονής των Χριστουγέννων 2022 στον πάνσεπτο πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Εγκύκλιος Χριστουγέννων 2022 Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΟΥ
ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΟΥ ΚΑΤΩ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2022


Ἀγαπητοί μου ἐν Χριστῷ,

«Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνῃ ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία».

Μήνυμα Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ για τα Χριστούγεννα 2022

Ποιμαντορική ἐγκύκλιος Χριστουγέννων 2022

Δαβίδ ἐλέῳ Θεοῦ Ἐπίσκοπος καί Μητροπολίτης Γρεβενῶν

Πρός τό εὐσεβές πλήρωμα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Γρεβενῶν

“Καί ἐπί γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία“

          Ἀδελφοί μου ἀγαπητοί,

Ο κατά παράδοσιν αφ' εσπέρας Αρχιερατικός Όρθρος των Χριστουγέννων στον Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου


Απόψε, παραμονή των Χριστουγέννων 2022, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, εψάλη κατά παράδοσιν αφ' εσπέρας ο αυριανός Όρθρος της μεγάλης εορτής της Ενανθρωπήσεως του Θείου Λόγου. Χοροστάτησε ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Στο τέλος ευλόγησε κι έκοψε την πατροπαράδοτη Κουλούρα, ευχόμενος τα δέοντα στους εκκλησιασθέντες.
[Φωτογραφίες:Ιωάννης Γιαννόπουλος - Κωνσταντίνος Γιατράς]

Ο Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Μάξιμος για τα Χριστούγεννα 2022

Τέκνα ἐν Χριστῷ ἀγαπητά,

Αὐτήν τήν περίοδο, κατά τήν ὁποία ὁ ρωσο-ουκρανικός πόλεμος ὁδηγεῖ σέ φρικαλεότητες, σκοτώνοντας ὄχι μόνο στρατιῶτες, ἀλλά καί ἀθώους πολίτες, καί ἀποτελεῖ μία ἀπό τίς χειρότερες πληγές πού γνώρισε ἡ ἀνθρωπότητα, ἔκρινα ἀπαραίτητο νά σᾶς ἀπευθύνω αὐτό τό μήνυμα μέ τήν εὐκαιρία τῆς ἑορτῆς τῆς Γεννήσεως τοῦ Σωτῆρος μας Ἰησοῦ Χριστοῦ.

Ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος για τα Χριστούγεννα 2022

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2022

ΚΥΡΙΛΛΟΣ
Μητροπολίτης τῆς ἁγιωτάτης Μητροπόλεως Ρόδου, πρός τόν ἱερόν κλῆρον καί τόν χριστώνυμον λαόν τῆς καθ̉  ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.

«Τὰ σύμπαντα σήμερον, χαρᾶς πληροῦνται. Χριστὸς ἐτέχθη ἐκ τῆς Παρθένου». Γι’ αὐτό, σήμερα, «αἱ δυνάμεις τῶν οὐρανῶν ἀγάλλονται, καὶ ἡ γῆ σὺν τοῖς ἀνθρώποις εὐφραίνεται. Οἱ Μάγοι τὰ δῶρα προσφέρουσιν, οἱ Ποιμένες τὸ θαῦμα κηρύττουσιν, ἡμεῖς δὲ ἀκαταπαύστως βοῶμεν· Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ, καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία».

"Λαθών ἐτέχθης ὑπό τό Σπήλαιον"


"Λαθών ἐτέχθης ὑπό τό Σπήλαιον, ἀλλ' οὐρανός σε πᾶσιν ἐκήρυξεν, ὥσπερ στόμα τόν Ἀστέρα προβαλλόμενος Σωτήρ. Καί Μάγους σοι προσήνεγκεν, ἐν πίστει προσκυνοῦντας σε μεθ' ὧν ἐλέησον ἡμᾶς" (Τροπάριον τῆς Προφητείας τοῦ Ἑσπερινοῦ τῆς ἑορτῆς τῶν Χριστουγέννων σέ ἦχο πλάγιο β΄)

"Κρυφά γεννήθηκες κάτω από τον ουρανό (της οροφής) του Σπηλαίου, αλλά ο Ουρανός κήρυξε τον ερχομό σου, Σωτήρα μας, προβάλλοντας αντί για αισθητό στόμα τον Αστέρα! Και σου πρόσφερε τους Μάγους, να σε προσκυνήσουν με πίστη. Μαζί τους ελέησε κι εμάς". 

Χριστούγεννα 2022

«Δεύτε ίδωμεν πιστοί πού εγεννήθη ο Χριστός»!

 Ακούγεται πάλι και φέτος η πρόσκληση του μελωδού, να τον ακολουθήσουμε μέχρι το ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ, για να δούμε τον νεογέννητο Χριστό.

Ένα κάλεσμα το οποίο περιέχει φως, χαρά και ελπίδα για εμάς τους χριστιανούς.

ΩιΔΗ ΕΠΙ ΤΟΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΟΙΣ

ὑπό

Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

Τό νά γράψῃ τις διά πνευματώδεις ἀνθρώπους, ἀναμφιβόλως εἶναι ἐντυπωσιακώτερον ἀπό τό δι’ ἀντιθέτους γενόμενον. Goethe (Faust)

Μόνον τό ὅτι διά τούτου λαμψικῶς “ἡλιάζεταί” πως καί ὁ “δείξας”!

Συγχαρητήρια Πατριάρχου Αλεξανδρείας προς τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Ἀφρικῆς κ.κ. Θεόδωρος Β΄, πληροφορηθείς μετά χαράς την εκλογή του Μακαριωτάτου κ. Γεωργίου, τέως Μητροπολίτου Πάφου, εις Αρχιεπίσκοπον Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, απέστειλε προς Αυτόν το ακόλουθο συγχαρητήριον Πατριαρχικό Γράμμα:

Τηλεφωνική επικοινωνία του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον νεοκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Τις θερμές συγχαρητήριες ευχές εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ιδίου προσωπικώς, εξέφρασε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προς τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Ν. Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Μακαριώτατο κ. Γεώργιο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το μεσημέρι.

Οι δύο Προκαθήμενοι συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Κύπρου, ιδιαιτέρως πάνω σε θέματα διορθοδόξου και διαχριστιανικού ενδιαφέροντος.


Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος για τα Χριστούγεννα 2022

«Ο Θεός επιστρέφει στη ζωή της ανθρωπότητας με τρόπο αιφνιδιαστικό και παράδοξο, διότι είναι γεγονός ότι εμείς οι άνθρωποι Τον είχαμε διώξει, Τον είχαμε εξορίσει από τη ζωή μας», σημειώνει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος στο Μήνυμά του για τα εφετινά Χριστούγεννα. Ο Αρχιεπίσκοπος σπεύδει να απευθύνει πατρική παράκληση προς τους πιστούς να δεχθούν την επιστροφή του Χριστού στον κόσμο και στη ζωή τους, και να Του επιτρέψουν να κατοικήσει στην καρδιά τους.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ολόκληρο το Μήνυμα:

Metropolitan Georgios of Paphos elected new Archbishop of Cyprus

The Holy Synod of the Church of Cyprus has elected Metropolitan Georgios of Paphos as the new Archbishop of Cyprus.

Ευχετήρια επιστολή του Προέδρου της Ουκρανίας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Τις θερμές ευχές του ιδίου και του “ανίκητου Ουκρανικού λαού” για την επικείμενη εορτή των Χριστουγέννων, “που για αιώνες ενσαρκώνει τη νίκη της ειρήνης, της αγάπης και της ενότητας”, εκφράζει με επιστολή του προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Εξοχ. Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Volodymyr Zelenskyy.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ο Πάφου Γεώργιος [video]


ΕΚΤΑΚΤΟ: Νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εξελέγη προ ολίγων λεπτών ο μέχρι τούδε Μητροπολίτης  Πάφου Γεώργιος, με 11 κανονικές ψήφους έναντι 4 του Μητροπολίτου Λεμεσού. Μία ψήφος ήταν λευκή. ΑΞΙΟΣ ο Κύπρου Γεώργιος!!!

Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος για τα Χριστούγεννα 2022

Χριστούγεννα 2022

«Πολλά δέν θέλει ὁ ἄνθρωπος /να’ ν’ ήρεμος, να 'ναι άκακος

/λίγο φαΐ, λίγο κρασί / Χριστούγεννα κι Ανάσταση» (Οδυσσέας Ἐλύτης)

Μήνυμα Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου για τα Χριστούγεννα 2022

Μήνυμα
τοῦ Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων Ἀποστόλου
ἐπί τοῖς Χριστουγέννοις
πρός τό ἁπανταχοῦ τῆς γῆς ποίμνιον τῆς
Ἱερᾶς Μητροπόλεως Δέρκων
Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί καί τέκνα ἐν Κυρίῳ,
    «Ὁ Πατήρ εὐδόκησεν, ὁ Λόγος σάρξ ἐγένετο, καί ἡ Παρθένος ἔτεκε, Θεόν ἐνανθρωπήσαντα» (Στιχηρά Ἰδιόμελα τῶν Αἴνων τῆς Ἑορτῆς τῶν Χριστουγέννων, ἦχος δ΄).

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης μιλά για την Ομογένεια της Αυστραλίας

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» για την πρόσφατη εμπειρία του από την επίσκεψή του στην Αρχιεπισκοπή και Ομογένεια της Αυστραλίας, όπου ήταν ένας εκ των ομιλητών στην Πρώτη Παναυστραλιανή Ιερατική Σύναξη. Ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος είναι εκ των ιεραρχών της νέας γενιάς της Εκκλησίας της Ελλάδος με ευρυμάθεια καθότι έχει σπουδάσει και Νομική και μάλιστα εργάσθηκε και ως δικηγόρος. Είναι εκ των πλέον λογίων ιεραρχών με μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά και με άπταιστη γνώση πέντε γλωσσών, ήτοι: Ελληνικής φυσικά, Αγγλικής, Γερμανικής, Ολλανδικής και Τουρκικής.