e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Μητρόπολη Ζάμπιας: Εκδηλώσεις για τον Διονύσιο Σολωμό και την Ελληνική Γλώσσα

Με αναφορές στη σχέση της Αφρικής με την ελληνική γλώσσα και τον ρόλο της γλώσσας ως γέφυρας με κάθε γωνιά ελληνισμού στον κόσμο, γιορτάστηκε στη Μητρόπολη Ζάμπιας η μνήμη του Εθνικού Ποιητή της Ελλάδας Διονύσιου Σολωμού και η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που τελούν υπό την αιγίδα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β’ και γίνονται σε συνεργασία με το Επίτιμο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Λουσάκα, πραγματοποιήθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης στην Λουσάκα της Ζάμπια, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τον Εθνικό Ποιητή της Ελλάδας, ενώ οι προξενικές και οι κοινοτικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου κατέθεσαν στεφάνια στον ανδριάντα του Διονύσιου Σολωμού στον περίβολο της Μητροπολιτικής κατοικίας.

Πρόκειται για τη μοναδική προτομή του ποιητή σε όλη την αφρικανική ήπειρο και αποτελεί αντίγραφο της προτομής που βρίσκεται στον κήπο των Ηρώων της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

Ως το όχημα για να γίνει κατανοητή η αλήθεια της χριστιανικής πίστης περιγράφει την ελληνική γλώσσα ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’, σε μήνυμά του που αναγνώστηκε σε ημερίδα με θέμα «η Ελληνική Γλώσσα ως εργαλείο εξάπλωσης του Ελληνικού και Χριστιανικού Πολιτισμού στην Αφρική».

Ο Πατριάρχης επισημαίνει ότι η σχέση της Αφρικής με την ελληνική γλώσσα είναι μάλλον αυτονόητη και τονίζει ότι με εργαλείο αυτή τη γλώσσα, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζονται οι τοπικές γλώσσες και διάλεκτοι, οι σύγχρονοι ιεραπόστολοι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προσπαθούν να μεταφέρουν το ευαγγελικό μήνυμα στα μήκη και τα πλάτη της αφρικανικής ηπείρου αλλά και να διαδώσουν τον ελληνικό πολιτισμό.

Χαιρετισμός του πρωθυπουργού στην ημερίδα

Χαιρετισμό, ο οποίος αναγνώστηκε στην ημερίδα, απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τα χιλιάδες χιλιόμετρα που μας χωρίζουν, τα καταργεί αυτός ο μοναδικός δεσμός της γλώσσας. Η ζωντανή γέφυρα του Ελληνισμού σε κάθε γωνία του κόσμου. Αλλά και μία πηγή που διαρκώς ανατροφοδοτεί και αναζωογονεί τις αξίες μας. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να αφήσουμε να στερέψει ποτέ, καθώς ταυτίζεται με τον εθνικό κορμό. Ο Διονύσιος Σολωμός, άλλωστε, το διατύπωσε πρώτος και με τον καλύτερο τρόπο: “Μήγαρις έχω άλλο στο νου, πάρεξ Ελευθερία και Γλώσσα". Για να προσθέσει: “Και έπειτα αγκαλιασμένες και οι δυο. Διότι είναι όμοιοι και οι δύο”», αναφέρει ο πρωθυπουργός.Eδρα Ελληνικών Σπουδών θα λειτουργήσει στο Πανεπιστήμιο της Ζάμπιας

Χαιρετισμούς απηύθυναν στο κοινό εκπρόσωποι των αρχών, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος του Τμήματος Λογοτεχνίας και Γλωσσών του Πανεπιστημίου της Ζάμπιας Καθηγητής Φιλοσοφίας Cheela Chilala, εξήγγειλε την ίδρυση Eδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο, η οποία πρόκειται να λειτουργήσει σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας και άλλους ελληνικούς φορείς. Ακολούθησε ομιλία για την επίδραση της ελληνικής γλώσσας στην Αφρική, ενώ η νεολαία της παροικίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας απήγγειλε τον Εθνικό Yμνο σε διάφορες γλώσσες.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης ανέφερε ότι η «ελληνική γλώσσα είναι η αρχαιότερη καταγεγραμμένη ζωντανή γλώσσα της Οικουμένης καθώς μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 σχεδόν αιώνες, γράφεται με την ίδια γραφή και το ίδιο αλφάβητο επί 28 αιώνες και με την ίδια ορθογραφία επί 24 αιώνες». Σημείωσε, επίσης, ότι «υπήρξε η “σωσίβια λέμβος” που διέσωσε και διέδωσε στο διάβα των αιώνων την έννοια της Δημοκρατίας και τα Ευαγγελικά διδάγματα της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, απόψε θα προβληθεί το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ «ο Ύμνος εις την Ελευθερία» σε σκηνοθεσία Τώνη Λυκουρέση και παραγωγή ΕΡΤ και αύριο θα προβληθεί η ταινία «Καναρινί Ποδήλατο» του Δημητρίου Σταύρακα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: