e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Βανάτο Ζακύνθου: Ο δίσκος του Σταυρού με τις βιολέτες και τα "ματζέτα" για την αυριανή Σταυροπροσκύνηση

Μ' ευωδιαστές βιολέτες, από τις αυλές του Βανάτου, διακοσμήθηκε καλαίσθητα ο δίσκος του Ναού της Παναγούλας μας (το παραδοσιακό "βατσέλι"), στο μέσο του οποίου τέθηκε ο Τίμιος Σταυρός, για την αυριανή πανσεβάσμια Κυριακή και Τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως. 

Ευαίσθητοι περί την Παράδοση Ενορίτες και Ενορίτισσες βοήθησαν στην εθιμική αυτή διακόσμηση, το δε αποτέλεσμα είναι όμορφο, όπως αποδίδεται στις δημοσιευόμενες φωτο-αποτυπώσεις!  Συντοπίτες, όλων των ηλικιών, έφεραν ή έστειλαν ό,τι βιολέτα βρέθηκε στις γλάστρες των σπιτικών τους, ούτως ώστε, να κατασκευσθούν "ματζέτα", τα οποία -κατά την ισχύουσα ζακυνθινή παράδοση- θα διανεμηθούν σε όσους εκκλησιασθούν αύριο το πρωί. Έτσι, το έθιμο τηρήθηκε κι εφέτος δεόντως!!!

Με το καλό, λοιπόν, και του χρόνου με υγεία και κάθε ευλογία, να ξαναπροσκυνήσουμε -τηρώντας τις πατρώες συνήθειές μας- τον τίμιο Σταυρό του Κυρίου!















Δεν υπάρχουν σχόλια: