e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Βανάτο Ζακύνθου: Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδας και Πάσχα 2023

[Χαρακτικό: ΑΡΙΑ ΚΟΜΙΑΝΟΥ]

Αγαπητοί μου, 

Ενώ φθάσαμε, ο καθείς μες από τον προσωπικό αγώνα του, στις σταυροαναστάσιμες Μεγάλες Ημέρες, στην ατμόσφαιρα δηλαδή των φρικτών Οδυνών και της εκ νεκρών Εγέρσεως του Κυρίου Ιησού, Σας απευθύνω θερμές ευχές από καρδίας για αδιάπτωτη την παρουσία του Αναστημένου στο κέντρο της προσωπικής και κοινωνικής ζωής μας. 

Ας επιτρέψουμε, αγαπητοί, στην ιαματική λάμψη, την απορρέουσα από τον Κενό Μνημείο, να επουλώσει και αποκαταστήσει παρηγορητικά τις φθορές και κακώσεις τού συχνάκις αβίωτου βίου μας! Η ύπαρξή μας δεν δύναται ν' ανθέξει άλλο τις μικρές-μεγάλες σταυρώσεις της καθημερινότητάς μας... Ενώπιον του αναστάσιμου θαύματος αποκτάμε παρηγοριά, ελάφρυνση των φορτίων, ανακούφιση επί των τραυμάτων μας! Αρκεί να θελήσουμε ειλικρινά την διασώζουσα συνάντηση με τον μεγάλο Χορηγό της όντως Ζωής, τον Πατάξαντα “τω τιμίω αυτού αίματι” το κεντρί του θανάτου!

Ο Εφημέριός Σας
π. Παναγιώτης Καποδίστριας 
εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

  • Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου 2023, ώρα 8 το πρωί: Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της Εορτής. Ναός Φανερωμένης.
  • Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου 2023, ώρα 7 το βράδυ: Ο Πρώτος Νυμφίος (Όρθρος Μεγάλης Δευτέρας). Ναός Παναγούλας.
  • Μεγάλη Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023, ώρα 7 το βράδυ: Ο Δεύτερος Νυμφίος (Όρθρος Μεγάλης Τρίτης). Ναός Παναγούλας.
  • Μεγάλη Τρίτη, 11 Απριλίου 2023, ώρα 7 το βράδυ: Ο Τρίτος Νυμφίος (Όρθρος Μεγάλης Τετάρτης), με το Δοξαστικό της Κασσιανής. Ναός Παναγούλας.
  • Μεγάλη Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023, ώρα 4.30-6.30 το απόγευμα: Το Μυστήριο της Εξομολογήσεως. Ναός Φανερωμένης.
  • Μεγάλη Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023, ώρα 7 το βράδυ: Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου. Ναός Φανερωμένης.
  • Μεγάλη Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023, ώρα 8.15 το πρωί: Ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Ναός Φανερωμένης.
  • Μεγάλη Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023, ώρα 7 το βράδυ: Τα Δώδεκα Ευαγγέλια (Όρθρος Μεγάλης Παρασκευής). Ναός Φανερωμένης.
  • Μεγάλη Παρασκευή, 14 Απριλίου 2023, ώρα 8.30 το πρωί: Οι Μεγάλες Βασιλικές Ώρες και στη συνέχεια ο Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου με την Τελετή της Αποκαθηλώσεως. Ναός Παναγούλας.
  • Μεγάλη Παρασκευή, 14 Απριλίου 2023, ώρα 9 το βράδυ: Ο Επιτάφιος Θρήνος (Όρθρος Μεγάλου Σαββάτου) και η Λιτανεία του Επιταφίου στην κωμόπολη. Ναός Παναγούλας.
  • Μεγάλο Σάββατο, 15 Απριλίου 2023, ώρα 00.05 (πρώτα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα): Ο Εσπερινός και Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, κατά την οποία θα τελεσθεί η Πρώτη Ανάσταση (Gloria ή «Κομμάτι»), σύμφωνα με το πατροπαράδοτο έθιμο της περιοχής. Ναός Παναγούλας.
  • Μεγάλο Σάββατο, 15 Απριλίου 2023, ώρα 11.15 πριν τα μεσάνυχτα: Η Ακολουθία της Παννυχίδος και ακολούθως η μεγαλοπρεπής Τελετή της Αναστάσεως. Ναός και Πλατεία Φανερωμένης.
  • Κυριακή του Πάσχα, 16 Απριλίου 2023, ώρα 00.15 (λίγο μετά τα μεσάνυχτα): Αμέσως μετά την Τελετή της Αναστάσεως, ο Αναστάσιμος Όρθρος και η επίσημη Θεία Λειτουργία της Λαμπρής. Ναός Φανερωμένης. Απόλυση: 1.20 π.μ. το αργότερο.
  • Κυριακή του Πάσχα, 16 Απριλίου 2023, ώρα 7 το απόγευμα: Ο Εσπερινός της Αγάπης και ακολούθως η Λιτανεία των ιερών Εικόνων της Αναστάσεως και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παναγούλας στην κωμόπολη. Ναός Παναγούλας.
  • Δευτέρα του Πάσχα, 17 Απριλίου 2023, ώρα 8.30 το πρωί: Η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Ναός Φανερωμένης
  • Τρίτη του Πάσχα, 18 Απριλίου 2023, ώρα 8.30 το πρωί: Η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία, τιμώντας τους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη. Ναός Φανερωμένης.
  • Πέμπτη του Πάσχα, 20 Απριλίου 2023, ώρα 8.30 το πρωί: Η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία. Παρεκκλήσιο Ευαγγελιστρίας, Οικογενείας Αβούρη στον συνοικισμό Μαριναίϊκα Βανάτου. Ακολουθεί πασχάλιο πρόγευμα στο ανοιξιάτικο φυσικό περιβάλλον του Παρεκκλησίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: