e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Basilica di San Lorenzo a Firenze: Επίσημη Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχου


ΤΕΤΑΡΤΗ, 3 ΜΑΙΟΥ 2023

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΥ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ

Την ιστορική Βασιλική του Αγίου Λαυρεντίου επισκέφτηκε, το απόγευμα της 3ης Μαΐου 2023, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με την Συνοδεία του. Η Βασιλική του Αγίου Λαυρεντίου είναι ο πρώτος καθεδρικός ναός της πόλης, ο πρώτος χώρος της χριστιανικής λατρείας που ανεγέρθηκε στην πόλη των Μεδίκων. Ήταν η πρώτη έδρα των επισκόπων της πόλης, από όπου ξεκίνησε ο ευαγγελισμός της ευρύτερης περιοχής της Τοσκάνης. Ο Ναός εγκαινιάστηκε από τον Άγιο Αμβρόσιο, επίσκοπο Μεδιολάνων, που τον αφιέρωσε στον Άγιο Αρχιδιάκονο και Μάρτυρα Λαυρέντιο.

Ανάσταση ή μηδενισμός;

Το τελευταίο διάστημα γίνεται έντονη συζήτηση, κυρίως στο Διαδίκτυο, σχετικά με το ζήτημα της καύσης των νεκρών. Επώνυμοι επιλέγουν την καύση, παρότι η διδασκαλία της Εκκλησίας είναι σαφής. Δεν είναι μόνο το ότι ο Χριστός ετάφη και ανέστη. Δεν είναι μόνο η τιμή στα λείψανα των αγίων, που κάνουν την Εκκλησία να μην δέχεται την επιλογή της καύσης. Είναι η πίστη ότι και τα δικά μας σώματα θα αναστηθούν και ότι δεν πορευόμαστε στον μηδενισμό και την ανυπαρξία.

Σουηδίας Κλεόπας: “Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι…”

Την περασμένη χρονιά, μέσα στην πασχάλιο περίοδο, μου τηλεφώνησαν από ένα γηροκομείο “ξεχασμένων ψυχών”, για να επισκεφθώ και να κοινωνήσω μια ηλικιωμένη τρόφιμο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων θα συμμετάσχει στη Στέψη του Βασιλέως Καρόλου Γ΄ | Archbishop Nikitas to Offer Blessing at Coronation

Με μεγάλη χαρά η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας ανακοινώνει ότι ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Νικήτας θα συμμετάσχει στην Τελετή Στέψης της Αυτού Μεγαλειότητος, του Βασιλέως Καρόλου Γ΄.

Μαχαιράδο Ζακύνθου: Αρχιερατική Λειτουργία και Λιτανεία τιμώντας τους Αγ. Τιμόθεο και Μαύρα [photos]


Πρωί 3ης Μαΐου 2023, στον πανηγυρίζοντα τους Αγίους Μάρτυρες Τιμόθεο  και Μαύρα φερώνυμο Ναό Τους στο Μαχαιράδο Ζακύνθου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, επί παρουσία των τοπικών Αρχών, με επικεφαλής τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Διονύσιο Ακτύπη. 
        Μετά την θεία Λειτουργία έγινε η καθιερωμένη Λιτάνευση της Αγίας Μαύρας.
[Φωτογραφίες: Σελίδες Βουλευτή και Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Εφημερίδα "Ημέρα Ζακύνθου", Πέτρος Παράσχης και Μαρία Πλέσσα]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανακηρύχτηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Κεντρικής Ιταλίας

Τελετή απονομής Διδακτορικού “τιμής ένεκεν» στην Α. Θ. Π. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο «για τη δέσμευσή Του στον οικουμενικό τομέα, για τις πολυάριθμες εκκλήσεις Του για την προστασία της δημιουργίας και για το ότι προσέφερε ένα ανθρωπολογικό όραμα βασισμένο σε μια σαφή χριστολογική και τριαδική αναφορά» εκ μέρους της Ποντιφικικής Θεολογικής Σχολής της Κεντρικής Ιταλίας στη Φλωρεντία.

Ιερατική Σύναξη Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας | Annual Clergy Synaxis, 2023

Την Τρίτη, 2 Μαΐου 2023, η Ετήσια Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα Wood Green στο Βόρειο Λονδίνο. Συμμετείχαν κληρικοί από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για να συζητήσουν σημαντικά θέματα των Κοινοτήτων τους και γενικά για την πρόοδο της Ι. Αρχιεπισκοπής.