e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Νότια Μαδαγασκάρη: Εορτή Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ στη Μητρόπολη Τολιάρας

Η μνήμη του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ εορτάστηκε στην Ιερά Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης, στον Ιερό Ναό που είναι αφιερωμένος στον μεγάλο σύγχρονο Άγιο της Εκκλησίας μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στην πανήγυρι του μοναδικού εν Αυστραλία Ναού του Αγ. Παϊσίου

Τη χαρά και την ευλογία να εορτάσουν μαζί με τον Ποιμενάρχη τους τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου στον φερώνυμο Ιερό Ναό, ο οποίος βρίσκεται στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Βουνού Πέρθης, είχαν οι ελληνορθόδοξοι πιστοί της Δυτικής Αυστραλίας. Κατά το εορταστικό διήμερο, Τρίτη 11 και Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, στον μοναδικό εν Αυστραλία Ιερό Ναό που τιμάται επ’ ονόματι του μεγάλου σύγχρονου Αγίου της Εκκλησίας μας.

Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «Οι άγιοι δεν ήλθαν στην ζωή μας, για να ικανοποιήσουν το Εγώ μας»

Στην καρδιά της Δυτικής Φθιώτιδος, στην πόλη της Μακρακώμης, την πόλη την οποία ευλόγησε με το πέρασμα του ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ιερούργησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, λίγες ώρες μετά την άφιξή του από την Βασιλίδα των Πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, κομίζοντας στο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας της Φθιώτιδος την ευχή και ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. 

Συζητήσεις για την Οικογένεια {Α'}

Και μόνο η σύσταση υπουργείου για την οικογένεια και την δημογραφική πολιτική αποδεικνύει ότι ένας θεσμός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετωπιζόταν με αδιαφορία, καθώς δεν έχει να κάνει με την ατομικότητα και μόνο, με το ίδιον θέλημα, αλλά με την κοινότητα και την συλλογικότητα, έρχεται είτε εξ επιλογής είτε εξ ανάγκης στο προσκήνιο. Βεβαίως, η συζήτηση μέχρι τώρα είναι περιορισμένη είτε στο επίπεδο της οικονομίας είτε στο επίπεδο της ηθικής. Ο θεσμός όμως δεν μπορεί να ενισχυθεί απλώς με την παροχή επιδομάτων ούτε με την θέασή του στο πεδίο μιας ιερότητας, η οποία όμως έχει εκ των πραγμάτων εξακοντισθεί σε ένα κοινωνικό περιθώριο, ιδίως όσον αφορά στα πρότυπα που η κοινωνία παρουσιάζει ως αποδεκτά, αλλά και σε ό,τι αφορά στην διαδικασία μιας πλήρους απo-αυθεντοποίησης που θεσμοί όπως και το σχολείο και η Εκκλησία και η πολιτική βιώνουν με την σειρά τους.

Αγρυπνία στον Ναό Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου για τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη


Βράδυ 11ης προς 12η Ιουλίου 2023, οπότε τιμάται σεμνοπρεπώς η πανεύφημη μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου και Διορατικού, στον ιστορικό Ναό της Θείας Αναλήψεως και Αγίων Τεσσαράκοντα, στο κέντρο της πόλης της Ζακύνθου, πραγματοποιήθηκε κατανυκτική Αγρυπνία.

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Η αδιάκοπη ανάδειξη αγίων στο δισχιλιόχρονο διάβα της ιστορίας είναι το μόνιμο θαύμα στην Εκκλησία μας. Κάποιος μεγάλος ασκητής είχε πει πως όταν σταματήσουν να αναδεικνύονται άγιοι θα έρθει και το τέλος του κόσμου. Ο 20ός αιώνας ανάδειξε μια πλειάδα νεοφανών αγίων. Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης.