e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Φανερωμένη Βανάτου: Εσπερινή θεία Λειτουργία για τον Όσιο Ιάκωβο τον "Με συγχωρείτε"


Εσπέρας 22ας Νοεμβρίου 2023, ημέρα μνήμης του Οσίου Ιακώβου του εν Ευβοία, του επονομαζομένου "Με Συγχωρείτε", στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, για βραδινή Θεία Λειτουργία. 

Ροβιές Εύβοιας: Κατανυκτική πανήγυρις Αγίου Ιακώβου στη Μονή Οσίου Δαυίδ


Με αισθήματα χαράς και ιεράς συγκινήσεως πραγματοποιήθηκε, κατά το διήμερο 21 και 22 Νοεμβρίου 2023, στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ του Γέροντος στις Ροβιές της Βορείου Ευβοίας, ο εορτασμός της ιεράς μνήμης του Οσίου και Θεοφόρου Ιακώβου (Τσαλίκη) του νέου Ασκητού, ο οποίος διετέλεσε Κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και συγκεκριμένα Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυίδ.

Παιχνίδι, αυτό το ξεχασμένο


«Ό,τι χρειάζεται η ψυχή του παιδιού είναι το φως του ήλιου, τα παιχνίδια, το καλό παράδειγμα, λίγη αγάπη» (Ντοστογιέφσκι).

Στη Νάπολη της Ιταλίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Στη Νάπολη της Ιταλίας βρίσκεται από σήμερα το πρωί (Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023) ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος θα τιμηθεί σε ειδική τελετή με τον τίτλο του Επιτίμου διδάκτορος από την Ποντιφική Σχολή Νοτίου Ιταλίας. Θα ομιλήσει, επίσης, στην έναρξη του Συνεδρίου με θέμα “Η Λειτουργία σημείον της πορείας ενότητος εις την συνοδικήν Εκκλησίαν”. 

Αυστραλίας Μακάριος προς νέο Διάκονο: «Να σαρκώνεις συνεχώς στις καρδιές των ανθρώπων τον Χριστό»

«Να σαρκώνεις συνεχώς στις καρδιές των ανθρώπων τον Χριστό», παρότρυνε πατρικά ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος τον νέο Διάκονο της τοπικής Εκκλησίας, π. Δημήτριο Δρούγα, ο οποίος ανέβηκε στο πρώτο σκαλοπάτι της ιερωσύνης την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023, ανήμερα της Θεομητορικής εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Αναχώρηση του Οικουμενικού Πατριάρχου για την Ιταλία

Σήμερα, Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023, το πρωί, ανεχώρησε για την Νεάπολη της Ιταλίας η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προκειμένου να τιμηθη εκεί σε ειδική τελετή με τον τίτλο του Επιτίμου διδάκτορος από την Ποντιφική Σχολή Νοτίου Ιταλίας.Θα ομιλήση, επίσης, στην έναρξη του Συνεδρίου με θέμα “Η λειτουργία σημείον της πορείας ενότητος εις την συνοδικήν Εκκλησίαν”.

“ΑΝΑΡΧΟΣ ΑΡΧΗ ΛΑΜΒΑΝΕΙ”. Χριστούγεννα στις μουσικές του κόσμου στο “Αληθώς” (10.12.23, 19:00)

 

Κάλαντα και τραγούδια από την Ελλάδα και διάφορες χώρες για το κοσμοχαρμόσυνο γεγονός της Θείας Γέννας θα παρουσιασθούν από το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης “Αληθώς”, της Ενορίας Βανάτου, στις 10 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 7 το βράδυ, εντός του Ναού της Παναγούλας, ως συνήθως.

Ο Όσιος Ιάκωβος (Τσαλίκης), ο εν Ευβοία


Στις 22 Νοεμβρίου εκάστου έτους, η Εκκλησία μας τιμάει τη μνήμη του Οσίου Ιακώβου (Τσαλίκη), του Θεοφόρου, καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία.

Εσπερινή Θεία Λειτουργία για τον Όσιο Ιάκωβο τον εν Ευβοία (Φανερωμένη Βανάτου, 22.11.23, 5 μμ)


Ενημερώνουμε τους αγαπητούς Ενορίτες και Φίλους του Βανάτου ότι στις 22 Νοεμβρίου 2023, ημέρα μνήμης του Οσίου Ιακώβου (του "με Συγχωρείτε" ή Τσαλίκη) του εν Ευβοία, στον πανηγυρίζοντα τα Εισόδια της Θεοτόκου Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, θα τελεσθεί Εσπερινή Θεία Λειτουργία, από ώρα 5 έως 6.15 μ.μ., ούτως ώστε να μπορέσουν να εκκλησιασθούν οι επιθυμούντες εργαζόμενοι.

Στον Ναό ιστορήθηκε προ ολίγων ετών κι έχει ήδη εκτεθεί σε προσκύνημα, εκφραστικό Εικόνισμα του Οσίου Πατρός, ενώ θα γίνει και Αρτοκλασία.

Όσοι φιλάγιοι, προσέλθετε! 

Άγιος Άνθιμος Μητροπολίτης Αθηνών και Ευρίπου, ο νέος Ομολογητής

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η Φραγκοκρατία (1204-1489) είναι μια σκοτεινή και συνάμα τραγική εποχή για την Εκκλησία και το Γένος μας. Οι βάρβαροι Φράγκοι, αιρετικοί χριστιανοί, παρακινούμενοι και χρηματοδοτούμενοι από τον παπισμό, ο οποίος είχε μεταλλαχτεί σε εγκόσμιο οργανισμό, στράφηκαν στην Ορθόδοξη Ανατολή και με τις γνωστές σταυροφορίες, ιδιαίτερα την Δ΄ Σταυροφορία (1204), κατέλυσαν με απίστευτη βία το βυζαντινό κράτος. Έργο τους ήταν, με διωγμούς, να επιβάλλουν την παπική εξουσία και τις δυτικές κακοδοξίες στους ορθοδόξους πιστούς. Την εποχή αυτή αναδείχτηκαν αρκετοί άγιοι ομολογητές, οι οποίοι αντέδρασαν στην παπική βία και έδωσαν τη ζωή τους για την Ορθόδοξη Πίστη. Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Άνθιμος Μητροπολίτης Αθηνών και Ευρίπου, ο ομολογητής.