e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Νέος, εν Χριστώ ανακαινισμένος, φωτεινός κόσμος

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή μετά τα Φώτα, 14/01/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Ο ιερός συγγραφέας παρουσιάζει την εγκατάσταση του Κυρίου στην πόλη της Καπερναούμ. Η Καπερναούμ ήταν μια πόλη χτισμένη στις όχθες της λίμνης Γεννησαρέτ, στα σύνορα των φυλών Ζαβουλών και Νεφθαλείμ. Το έδαφος της πόλης αυτής ήταν προσφορότερο για την διάδοση του Ευαγγελίου σε σχέση με τη Ναζαρέτ. Εκεί οι άνθρωποι ήταν περισσότερο έτοιμοι να γίνουν  μαθητές του Κυρίου. Γι’ αυτό και ο Ιησούς την κατέστησε κατεξοχήν κέντρο της ιεραποστολικής δραστηριότητάς Του.

Όπως μας πληροφορεί ο ευαγγελιστής Ματθαίος, η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία, αλλά μέρος του σχεδίου της Θείας Οικονομίας. Η επιλογή αυτή προαναγγέλθηκε αιώνες πριν από τον προφήτη Ησαΐα. Κατά τον προφήτη, ο Κύριος δεν είχε κατά το παρελθόν σχηματίσει καλή γνώμη για τις περιοχές εκείνες, καθώς εκεί βασίλευε το κράτος της αγνωσίας του Θεού, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει τόποι κατοικίας ειδωλολατρών. Εκεί όμως, σε αυτές τις σκοτεινές περιοχές, θα ανάτελλε το λαμπρό  Φως της Θεότητας.

Με τον όρο Φως, ο ιερός συγγραφέας προσπαθεί να αποδώσει τη φανέρωση του σαρκωμένου Λόγου στους ανθρώπους.  Το Φως της Δόξας του Θεού έρχεται στο φως της μέρας και ο χρόνος αρχίζει ξανά να κυλά υπέρ μας.  Η βασιλεία του Θεού, την οποία προανήγγειλαν οι Προφήτες και οι Δίκαιοι στην Παλαιά Διαθήκη, δεν είναι μια ουτοπία, αλλά ο νέος, εν Χριστώ ανακαινισμένος, φωτεινός κόσμος. Η βασιλεία του Θεού που φέρει μαζί του ο Κύριος, αποτελεί πλέον ένα γεγονός μείζονος σημασίας για την ζωή του ανθρώπου που χαρακτηρίζεται από την πίστη, την ελπίδα και τη αγάπη. Ο δρόμος προς την επικράτηση της βασιλείας του Θεού διέρχεται μες από τον προσωπικό, πνευματικό και σωματικό αγώνα μας. Απαραίτητη προϋπόθεση αυτού είναι η απέκδυση του παλαιού άνθρωπου και η ένδυση του νέου -  ανακαινισμένου εν Χριστώ.

Αγαπητοί μου, το Φως αυτό δεν ανέτειλε μόνο στη περιοχή της Καπερναούμ για τους ανθρώπους που ζούσαν στο σκοτάδι της αγνωσίας του Θεού. Ανατέλλει καθημερινά για όλους εμάς, που, δια της Εκκλησίας και του προσωπικού μας αγώνα, γινόμαστε κοινωνοί της χάριτος του Θεού. Μακάρι πάντοτε να αναδεικνυόμαστε φωτόμορφοι εκ της κοινωνίας του Φωτός του αληθινού! Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: