e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Το πρότυπο του Αγίου Ιωάννου, Προδρόμου και Βαπτιστού

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

Η Σύναξις Ιωάννου του Προδρόμου, Κυριακή 7/1/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Σήμερα που η Αγία Εκκλησία μας εορτάζει με κάθε μεγαλοπρέπεια την σύναξη του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού, μια ημέρα μετά την μεγάλη δεσποτική  εορτή Θεοφανίων, ο ευαγγελιστής Ιωάννης εστιάζει στον ίδιο τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Ο Ιωάννης είναι το βιβλικό εκείνο πρόσωπο που τοποθετείται στο μεταίχμιο της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Στην Παλαιά Διαθήκη ο Ιωάννης θεωρείται Προφήτης, ενώ στη Καινή, Πρόδρομος του Κυρίου. Για τον ερχομό του σε αυτό τον κόσμο μίλησαν οι Προφήτες Ησαΐας και Μαλαχίας. Στην Καινή Διαθήκη βλέπουμε ότι και οι τέσσερις ευαγγελιστές αναφέρονται στο πρόσωπό του.

Ο Ιωάννης ήταν γιός του ιερέα και Προφήτη Ζαχαρία και της Ελισάβετ, η οποία συνδεόταν με συγγενικούς δεσμούς με την Παναγία. Αν και η Ελισάβετ ήταν στείρα, ο αρχάγγελος Γαβριήλ πληροφόρησε τον Ζαχαρία ότι η γυναίκα του θα γεννήσει ένα αγόρι και θα του δώσει το όνομα Ιωάννης. Ο Ιωάννης έως τα τριάντα του χρόνια έζησε ασκητικά στην έρημο της Ιουδαίας, με προσευχή και νηστεία, στοχεύοντας στην πνευματική ολοκλήρωση και την ουσιαστική συνάντηση με τον Θεό.

Ο ευαγγελιστής Ιωάννης σήμερα μάς παρουσιάζει ένα απόσπασμα από τους λόγους του Ιωάννη κοντά στον ποταμό Ιορδάνη, όπου εκεί κήρυττε τον άμεσο ερχομό του Κυρίου και βάπτιζε πλήθος ανθρώπων που πίστευαν στον νέο αυτό τρόπο ζωής που τους μετέφερε. Οι πάμπολλοι λόγοι του μπορούν να συνοψιστούν σε μια και μόνο φράση: «Μετανοείτε, ήγγικεν γαρ η βασιλεία των ουρανών». Το ασκητικό πνεύμα και παρουσιαστικό του, καθώς και οι πύρινοι λόγοι του γι’ Αυτόν που θα ερχόταν να λυτρώσει το ανθρώπινο γένος από την φθορά της αμαρτίας και του θανάτου, οδήγησε πολλούς ανθρώπους στον χριστιανικό τρόπο ζωής.

Η προσωπικότητα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστού, αποτελεί πρότυπο για κάθε χριστιανό. Ο ασκητικός βίος του, αλλά και το θάρρος του, που πηγάζει από την αληθινή πίστη στον Τριαδικό Θεό, μπορούν να γίνουν φωτεινοί  σηματοδότες στον δρόμο προς την κατά χάριν θέωση του ανθρώπου. Ας δεχτούμε το μήνυμα για μετάνοια που εκπέμπει προς όλους μας διά των αιώνων και ας κάνουμε τα πρώτα έστω βήματα προς την ουσιαστική επι-κοινωνία με τον Θεό, την ελπίδα του κόσμου! Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: