e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

ΚΥΠΡΟΣ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ. Αφιέρωμα Τιμής και Μνήμης από το “Αληθώς”, 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή (1974-2024)

[…] Μένουμε μ’ ανοιχτές τις πληγές στο σταυρό του ορίζοντα. | Δεσπόζει το αίμα. Η Κύπρος καλεί. Στους | δρόμους του κόσμου αντηχεί η φωνή μας. | Ας μην αναπαύονται οι άνθρωποι. […]” 

(Από ποίημα του Μιχάλη Πασιαρδή)

Με την ευκαιρία της επετείου της αρχής του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων κατά των Βρετανών (οργάνωση ΕΟΚΑ – 1η Απριλίου 1955) και τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή των Τούρκων και την κατοχή της μισής Μεγαλονήσου (τον Ιούλιο του 1974), το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης Ενορίας Βανάτου “Αληθώς”, οργανώνει και παρουσιάζει μιαν αφιερωματική εκδήλωση, την Κυριακή Β΄ των Νηστειών, 31 Μαρτίου 2024, ώρα 8.30 το βράδυ, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, ως εξής:

α) Βιωματική ομιλία από τον κ. Βενιζέλο Χριστοδούλου, Κύπριο Εκπαιδευτικό, ο οποίος θα αναφερθεί, αφενός μεν στην ίδρυση και απελευθερωτική δράση της ΕΟΚΑ, αφετέρου δε, στο πώς ο ίδιος έζησε τα φρικτά γεγονότα της εισβολής των Τούρκων στη γενέτειρά του.

β) Ανάγνωση ποιημάτων, για τους διαχρονικούς αγώνες της Κύπρου, προερχόμενα από την κυπριακή Γραμματεία. Διαβάζει ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, Εκπαιδευτικός.

γ) Τραγούδια, που αφορούν στην μαρτυρική Κύπρο, “χρυσοπράσινο φύλλο στην άκρη του πέλαγου”, Εσταυρωμένη ακόμη, τα οποία θα αποδοθούν από τον καλλιτέχνη και ιεροψάλτη κ. Δημήτρη Κάνδηλα, συνοδευόμενον από “Το όνειρο του παιδιού”, την πολυφωνική Μικτή Χορωδία που διευθύνει.

Καλούνται οι φιλίστορες και φιλόμουσοι να παραστούν, ώστε από κοινού να μνημονεύσουμε τιμητικά τους Αγώνες της Κύπρου για την Ελευθερία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: