e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Μνήμη Οσίου Θωμά εν Μαλεώ στον τόπο ασκήσεώς του, το «μικρό Άγιον Όρος» του Μοριά

Την Κυριακή, 7 Ιουλίου 2024, η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης τίμησε τη μνήμη του Οσίου Θωμά εν Μαλεώ και πανηγύρισε με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, θρησκευτική κατάνυξη και παρουσία πλήθους προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή, η φερώνυμη Ιερά Ανδρώα Κοινοβιακή Μονή. Το Μοναστήρι θεμελιώθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο το 2000, την ημέρα της μνήμης του Οσίου, κοντά στον τόπο που ασκήτεψε πριν από δέκα περίπου αιώνες, στην περιοχή του ακρωτηρίου Μαλέα, γνωστή και ως «μικρό Άγιον Όρος».

Ειδικότερα, το απόγευμα της παραμονής, στον φερώνυμο Ι. Ναό στα Βελανίδια, τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Την κυριώνυμη ημέρα τελέστηκαν ο Όρθρος, η ευλόγηση των άρτων και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου, τον οποίο πλαισίωσαν ο εφημέριος της Ενορίας Βελανιδίων π. Κωνσταντίνος και ο 90χρονος, π. Δημήτριος Καλαγιάκος, ο οποίος ξεκίνησε πολύ νωρίς από την οικία του στην Μάνη για να παραβρεθεί στο εκκλησάκι το οποίο ανεγέρθηκε όταν ήταν εφημέριος Βελανιδίων και μάλιστα ο ίδιος συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτή την θεάρεστη προσπάθεια.

Στην μεστή νοημάτων ομιλία του, ο Βοηθός Επίσκοπος της τοπικής Εκκλησίας μετέφερε αρχικά την αρχιερατική ευχή και ευλογία του οικείου Ποιμενάρχη, ενώ στη συνέχεια μίλησε για τον τιμώμενο Όσιο, που αποτελεί τον προστάτη της περιοχής.

Μετά το πέρας της πανηγυρικής λατρευτικής σύναξης, προσφέρθηκαν γλυκίσματα στον προαύλιο χώρο του Ναού, από την Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων, αλλά και από διάφορους ακόμα εορτάζοντες και μη.

Φωτογραφίες: velanidia-baladis.blogspot.com
















Δεν υπάρχουν σχόλια: