e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

«Το Φανάρι είναι τόπος διακονίας, διαλόγου, πνευματικού πολιτισμού, διαφυλάξεως και καλλιεργείας των πατρώων παραδόσεων»

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, κατά τον Μ. Εσπερινό για την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Δοξολογία για την Εθνική Εορτή της Ελλάδος στις Βρυξέλλες


Την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της Ελλάδος τίμησε η Ιερά Μητρόπολις Βελγίου το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024. Στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών τελέστηκε τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία με προεξάρχροντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου και Έξαρχο Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρα και συλλειτουργούς τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ και Τανάγρας κ. Απόστολο, καθώς και κληρικούς των ενοριών της πόλεως. 

Αρχιερατικό Τρισάγιο Κεκοιμημένων στο κεντρικό Κοιμητήριο Ζακύνθου


Σήμερα, Ψυχοσάββατο και ημέρα μνήμης του διά των κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου, 23 Μαρτίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ μετέβη στο Νότιο (κεντρικό) Κοιμητήριο της πόλης Ζακύνθου, όπου προέστη Επιμνημόσυνης Δέησης για την ανάπαυση των ψυχών όσων κοιμούνται εκεί τον αιώνιο ύπνο. Ας είναι αναπαυμένοι.

Πανήγυρις Ναού Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας στην Πόλη

Επί τη μνήμη του δια κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, τελέστηκε το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024, Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας στην Πόλη.

Λαμπρός ο εορτασμός της 203ης επετείου Απελευθέρωσης της Καλαμάτας

Πλήθος κόσμου από την Καλαμάτα κι άλλες περιοχές της Ελλάδας, παρακολούθησαν το απόγευμα του Σαββάτου, 23 Μαρτίου, τον λαμπρό εορτασμό της επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης από τον Οθωμανικό ζυγό, στις 23 Μαρτίου 1821. Με τη συμμετοχή του λαού και των επισήμων προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκαν πανηγυρικά η Δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και η αναπαράσταση της Απελευθέρωσης της Καλαμάτας.

Ο νέος Μητροπολίτης Μεξικού Ιάκωβος στην πρώτη συνέντευξη της αρχιερατείας του


Ο Μητροπολίτης Μεξικού Ιάκωβος επί του Αρχιερατικού Θρόνου την ημέρα της ενθρόνισης του στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας στην Πόλη του Μεξικού. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΞΙΚΟΥ

Του Θεοδώρου Καλμούκου στον "Εθνικό Κήρυκα"

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Μεξικού Ιάκωβος Ανδριόπουλος, ο οποίος ενθρονίσθηκε το Σάββατο 16 Μαρτίου στον Καθεδρικό Ναό της Tου Θεού Σοφίας στην Πόλη του Μεξικού, παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη της αρχιερατείας του στον «Εθνικό Κήρυκα», τον οποίον χαρακτήρισε «ιστορική εφημερίδα», που γνωρίζει παιδιόθεν, καθώς και οι οικείοι του. Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος είναι βλάστημα της Ομογένειας, γεννηθείς, ανατραφείς και σπουδάσας εδώ.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Φανάρι: Μητροπολίτης Λύστρων ο από πρ. Ντένβερ Ησαΐας - Μικρό και Μέγα Μήνυμα Μητροπολίτου Ιρλανδίας Ιακώβου

Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος συνέχισε καί σήμερον, 23ην Μαρτίου 2024, τάς ἐργασίας αὐτῆς, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, θεωρήσασα ἅπαντα τά ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένα θέματα, ἐφ᾿ ὧν καί ἐλήφθησαν αἱ προσήκουσαι ἀποφάσεις.

Κατ᾿ αὐτήν, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος:

Ο "τατουαζοφόρος" Ιησούς

ὑπό

Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

"θαρσεῖτε, ἐγώ εἰμι· μή φοβεῖσθε"

(Ματθ. 14, 27)

Ἀρκετά τά σήμερον σχεδόν παγκοσμίως “ἀδόμενα, βοώμενα, κραζόμενα, λεγόμενα” γραφόμενα καί ἀκουόμενα περί τῆς “δερματοστιξίας” (Τatoo), τῆς “διακοσμήσεως” δηλονότι καί οἰωνεῖ “μορφολογικῆς Σατανοποιήσεως” τῆς ἐπιδερμίδος ἀνθρώπου, καί δῆ συχνάκις Horror vacui - ειδῶς! Τοῦτο δέ γίνεται ἀσεβῶς ἐπί τοῦ σώματος τοῦ ὡραιοτέρου ὑπό τοῦ Θεοῦ πλασθέντος ὄντος - ὡσάν νά πρόκειται περί ζωγραφικοῦ πίνακος! - διά χρωμάτων κυρίως ὅμως διά ὀδυνηροῦ καί ἀνεξαλήπτου βελονισμοῦ.

Δια-σταυρούμενοι: Θεός και άνθρωποι στον Παγκόσμιο Νότο. Συνέντευξη με τον Μητροπολίτη Καμερούν [video]

Η Σοφία Χατζή στη νέα εκπομπή του Αντιφώνου "Δια-σταυρούμενοι" συζητά με τον  Σεβ. Μητροπολίτη Καμεροὺν κ. Γρηγόριο.

Στον ταλαιπωρημένο Νότο στο Καμερούν, οι πρώτοι χριστιανοί ζουν στην εποχή των Πράξεων των Αποστόλων. Στην οδοιπορία τους βοηθούν άνθρωποι που κινδυνεύουν από ελονοσία, παράδοξες νοοτροπίες και δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, όπως ο ιεράρχης Γρηγόριος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Αυστραλίας Μακάριος: «Προχωρούμε με ενότητα, γιατί αξίζει να παραδώσουμε ένα καλύτερο μέλλον στις νέες γενεές»

«Με αγάπη και ενότητα προχωρούμε για τη δόξα του Χριστού και του Γένους μας, γιατί αξίζει να παραδώσουμε ένα καλύτερο μέλλον στις νέες γενεές». Το ενωτικό αυτό μήνυμα του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, αποτέλεσε το επισφράγισμα της μεγαλειώδους επετειακής εκδηλώσεως, υπό τον τίτλο: «Προς τιμήν και μνήμην – 100 χρόνια Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας», η οποία φιλοξενήθηκε στην επίσημη αίθουσα του Δημαρχείου του Σύδνεϋ, το βράδυ της Παρασκευής, 22 Μαρτίου 2024.

Άγιος Νεομάρτυς Λουκάς ο εν Μυτιλήνη μαρτυρήσας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Στη μεγάλη χωρία των ενδόξων Νεομαρτύρων συγκαταλέγονται πολλά νέα παλληκάρια, τα οποία αψήφησαν τα νιάτα τους, ομολόγησαν την πίστη τους στο Χριστό και έχυσαν το αίμα τους για Εκείνον. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο άγιος Νεομάρτυς Λουκάς ο εν Μυτιλήνη μαρτυρήσας.