e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Η εθνική επέτειος του 1821 στην πόλη της Ζακύνθου [photos-video]


Το επίκεντρο των λειτουργικών - επετειακών εκδηλώσεων στη Ζάκυνθο, για την 203η επέτειο της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, ήταν ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, όπου κατ' αρχήν έγινε η Αρχιερατική Λειτουργία για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και ακολούθως η Δοξολογία. Προέστη ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπόλιτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. 

Βανάτο Ζακύνθου: Η διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου

Πρωί 25ης Μαρτίου 2024, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, πραγματοποιήθηκε η Ευχαριστιακή Σύναξη της εορτής του Ευαγγελισμού της Παναγίας. κατ' αρχήν τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Εφημερίου, π. Παναγιώτου Καποδίστρια, επί παρουσία μαθητών και μαθητριών του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου της περιοχής. Έψαλαν οι κ.κ. Χρυσοβαλάντης και Σπυρίδων Δρογγίτης (πατέρας και γιος).

Ο Κιέβου Επιφάνιος για την εορτή του Ευαγγελισμού 2024 στη Μονή Vydubytskyi [photos]

Ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, 25 Μαρτίου 2024, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Μονής Κιέβου-Βιντουμπίτσκ Μιχαήλ.

Μελβούρνη: Πανήγυρις Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2024, ανήμερα της Θεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Μελβούρνης, ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο προάστιο East Melbourne. Με τον Επίσκοπο Σωζοπόλεως συλλειτούργησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Νικοπόλεως κ. Θεμιστοκλής, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ενώ πλαισιώθηκαν από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ι.Ναού, π. Αντώνιο Βανικιώτη, τον π. Δημήτριο Δρούγα και τον π. Γεώργιο El-Khoury, εκ της Αντιοχειανής εκκλησίας Αγίου Νικολάου East Melbourne.

Δεξίωση της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Άγκυρα για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Τουρκία διοργάνωσε δεξίωση στην Άγκυρα, στις 25 Μαρτίου 2024, με αφορμή την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος.

Ουτρέχτη Ολλανδίας: Εορτή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου 2024

Στην πανηγυρίζουσα Ενορία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ουτρέχτη (Ολλανδία) τέλεσε την Θεία Λειτουργία, την Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας συλλειτουργούντος με διαφόρους κληρικούς της Ολλανδίας.

Maputo Μοζαμβίκης: Εορτές Ορθοδοξίας 2024, Ευαγγελισμού και εθνικής επετείου Ελλάδας

25η Μαρτίου 2024. Εορτασμός της μεγάλης διπλής, θρησκευτικής και εθνικής εορτής. Γιορτή της Ορθοδοξίας, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στο Μαπούτο Μοζαμβίκης.

Lusaka Ζάμπιας: Εορτασμός εθνικής επετείου της Ελλάδας 25ης Μαρτίου


Από τον εορτασμό της εθνικής Παλιγγενεσίας της Ελλάδας, στην Lusaka της Ζάμπιας, στις 25 Μαρτίου 2024, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας κ. Ιωάννου.

Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχου στον Ναό του Ευαγγελισμού Βαφεοχωρίου

Ὁμιλία τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου κατά τήν χοροστασίαν εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Βαφεοχωρίου 
(25 Μαρτίου 2024)

Beira Μοζαμβίκης: Εορτή Ευαγγελισμού και Δοξολογία εθνικής Επετείου Ελλάδας

25 Μαρτίου 2024. Ευαγγελισμός της Θεοτόκου – Θεία Λειτουργία και Δοξολογία Εθνικής Επετείου στον Ιστορικό Ιερό Ναό, στη Μπέιρα της Μοζαμβίκης

Με την τιμή που αρμόζει στην σημερινή ημέρα πραγματοποιήθηκε η μεγάλη διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της 25ης Μαρτίου 1821 στην Μπέιρα της Μοζαμβίκης, παρουσία των ευλαβών χριστιανών και των μελών της Ελληνικής Στρατιωτικής Εκπαιδευτικής Αποστολής, που υπηρετούν στη Μοζαμβίκη, στην περιοχή Chimoio, συμμετέχοντας στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέρθη: Πανήγυρις του Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Τηn Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2024, επί τη θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, πανηγύρισε ο φερώνυμος ελληνορθόδοξος Ιερός Ναός της Πέρθης, στη Δυτική Αυστραλία.

Κυριακή Ορθοδοξίας 2024 στη Μητρόπολη Σμύρνης

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας, 24.3.2024, στην Ιερά Μητρόπολη Σμύρνης, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με τη συμμετοχή πυκνού εκκλησιάσματος, απαρτιζομένου εκ μελών του χριστεπωνύμου πληρώματός της και προσκυνητών εκ του εξωτερικού.

Αλεξάνδρεια Αιγύπτου: Η εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου

Την 25η Μαρτίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ παρέστη συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας. Ακολούθως, συμπαραστατούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο, Πτολεμαΐδος κ. Παντελεήμονα, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πηλουσίου κ. Νάρκισσο, Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας και Ταμιάθεως κ.Γερμανό, Προϊστάμενο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, προέστη της επισήμου Δοξολογίας για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου.

25η Μαρτίου στήν Ναύπακτο

Τήν Δευτέρα, 25η Μαρτίου 2024, ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος, προεξῆρχε τῶν ἑορταστικῶν ἐκδηλώσεων τῆς θεομητορικῆς καί ἐθνικῆς ἑορτῆς τοῦ Εὐαγγελισμοῦ στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Αμβέρσα Βελγίου: Η πανήγυρις του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Την ετήσια πανήγυρή της εόρτασε η ιστορική και μεγαλώνυμος ενορία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αμβέρσης την Κυριακή 24 και Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024.

Παρασημοφόρηση του Αν. Υπουργού Εσωτερικών της Ελλάδος από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Την Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2024, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος υποδέχθηκε στο Αρχιεπισκοπικό Γραφείο, στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Σύδνεϋ, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδος κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία.

Πανήγυρις Καθεδρικού Ναού Σύδνεϋ και 5ετές Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε η μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου στον φερώνυμο Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σύδνεϋ.

Βέροια: Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στον ιστορικό Παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου Βεροίας η Θεομητορική Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η Εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου.

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Θεοφιλέστατοι αδελφοί και αγαπητά μου παιδιά,

«Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τὸ κεφάλαιον καὶ τοῦ ἀπ’ αἰῶνος μυστηρίου ἡ φανέρωσις»

Ο Μητροπολίτης Βεροίας για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

«Τό ἀπ᾽ αἰῶνος μυστήριον, ἀνακαλύπτεται σήμερον, καί ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ, Υἱός ἀνθρώπου γίνεται, ἵνα τοῦ χείρονος μεταλαβών, μεταδῷ μοι τοῦ βελτίονος».

Τό μυστήριο τῆς ἀγάπης τοῦ Θεοῦ γιά τόν ἄνθρωπο, ὁ ὁποῖος μέ τήν παρακοή τῆς θείας ἐντολῆς ἐξέπεσε καί ἀπομακρύνθηκε ἀπό τόν Θεό, ἀποκαλύπτει ἡ σημερινή ἡμέρα. Τό σχέδιο τῆς θείας οἰκονομίας γιά τή σωτηρία τοῦ ἀνθρώπου, τό ὁποῖο ἐπί αἰῶνες παρέμενε ἄγνωστο μέχρι νά φθάσει τό πλήρωμα τοῦ χρόνου καί σέ αὐτούς ἀκόμη τούς ἁγίους ἀγγέλους, ἀποκαλύπτεται σήμερα στήν Παναγία Παρθένο διά τοῦ ἀρχαγγέλου Γαβριήλ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βαφεοχωρίου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τηn Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2024, εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ναό του Βαφεοχωρίου Βοσπόρου.

«Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον»

Θεολογικό σχόλιο στην εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι για την Εκκλησία μας κορυφαίος εορτολογικός σταθμός του ενιαυτού, διότι αποτελεί την απαρχή όλων των εορτών του εκκλησιαστικού έτους. Το ίδιο αποτελεί και απαρχή όλων των σωτηριωδών γεγονότων, τα οποία έγιναν για την απολύτρωση του ανθρωπίνου γένους. Την αγία αυτή ημέρα εορτάζουμε λαμπρώς την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού στην πάναγνη σάρκα της Αγίας Παρθένου, ώστε δι’ Αυτού να πραγματοποιηθεί το προαιώνιο σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.