e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Καλωσόρισμα του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Ζακύνθου (και video)

από τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτη Καποδίστρια, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου

Σεβασμιότατε και αγαπητότατε Μητροπολίτη και Πατέρα της Ζακύνθου κ. Διονύσιε,

Καλώς έφθασες στο νησί των Αγίων και των Ποιητών! Καλώς όρισες στην «μητρική γη» Σου ως προεστός πλέον της Ευχαριστιακής Συνάξεως της τοπικής Εκκλησίας μας.

Απευθύνομαι σ’ Εσένα, εκπροσωπώντας μάλιστα τους Ιερείς της Μητροπόλεώς μας, χρησιμοποιώντας εσκεμμένα ενικό, για δύο συγκεκριμένους λόγους: Πρώτον, διότι ο ενικός είναι η γλώσσα της προσευχής και, δεύτερον, διότι είναι ο αγαπητικός τρόπος με τον οποίον απευθύνεται ο καθείς μας στον Πατέρα του. Εμείς όλοι, Κλήρος και Λαός, κατ’ αυτή την αγία και ιστορική ημέρα και ώρα, αποβλέπουμε στη χάρη Σου υπό τις δύο αυτές προοπτικές: Επιποθούμε αφενός μεν πρόσωπο προσευχητικής αναφοράς υπέρ των ψυχών μας, αφετέρου δε πρόσωπο πατρικής μέριμνας και παραμυθίας. Δόξα τω Θεώ, είναι πανθομολογούμενο πλέον ότι και ο νέος Επίσκοπός μας έχει πρόσωπο καθαρό και ήδη αισθανόμαστε αναπαυμένοι απαξάπαντες!

Διαδέχεται η Σεβασμιότητά Σου στην περιωπή της Ζακύνθου τον εν τη απλότητί του μεγαλοπρεπή Μητροπολίτη και Γέροντά μας κ. Χρυσόστομο τον Συνετό, του οποίου η προσφορά στην καθ’ όλου Εκκλησία θα εκτιμηθεί πολύ-πολύ μετά από αυτόν, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις μεγάλες και κορυφαίες προσωπικότητες. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, εκείνος διέθεσε στην εκκλησιαστική ζωή την «γλώσσα» του, τον μετά παρρησίας λόγο του, ο Διονύσιος διαθέτει το βλέμμα και την πραότητά του!!!

Αγαπητότατε Πατέρα των Ζακυνθίων,

Σε καιρούς αλλοπρόσαλλους και αυτιστικούς, σ’ ένα νησί, το οποίο διαιώνια ισορροπεί -ορθοδόξω τω τρόπω- μεταξύ Ανατολής και Δύσεως με πάσα έννοια, ευχόμαστε και προσευχόμαστε, σε κάθε στιγμή του ιστορικού χρόνου μας, το καθαρό και μειλίχιο πρόσωπό Σου, το διαυγές και νηπτικό βλέμμα Σου να εγκοσμιώνει «με λογισμό και μ’ όνειρο» τον ήλιο «οπού ξάφνου σκει πυκνά και μαύρα νέφη» (κατά τον ιερομόναχο της Ελληνικής Ποίησης Διονύσιο τον Σολωμό), χειραγωγώντας εντέλει όλους μας στην μνήμη των Εσχάτων!

Ως προεπισκόπηση όλων των ανωτέρω, παρακαλώ την πολυφίλητη Σεβασμιότητά Σου, να αποδεχθεί εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Ζακύνθου το σετ αυτό των σταυροεγκολπίων, μικρό δείγμα ειλικρινούς σεβασμού και καρδιακής αφοσίωσης των Παιδιών προς τον Πατέρα!!!


2 σχόλια:

Διονύσιος Β. Ποταμίτης (Σουμάκης) είπε...

Πάτερ, τὴν εὐχή!
Εὐχαριστοῦμε πολὺ γιὰ τὴν ἄψογη κάλυψη τῆς ἐνθρόνισης, ποὺ εἶναι τόσο σημαντική, γιὰ ὅλους ὅσους δὲν μπορέσαμε νὰ τὸν προϋπαντήσουμε στὴν Ἐπισκοπή του.

Σ'εὐχαριστοῦμε ἐπίσης ποὺ τοῦ μίλησες ἐκ μέρους τοῦ κλήρου μας, ἔτσι ὅπως μιλᾶνε οἱ Ὀρθόδοξοι λευίτες πρὸς τὸν Ἐπίσκοπό τους, νὺν καὶ πρώην, μὲ υἱκὴ ἀγάπη καὶ εἰλικρινὴ σεβασμό!

Καλὴ σοδιά, τοῦ εὐχόμαστε!

Ανώνυμος είπε...

Πάντα άξιος να είναι ο πολυαγαπημένος μας πνευματικός πάτέρας. Εμείς που ήρθαμε από την μητρόπολη Καισαριανής και φωνάξαμε μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας το "άξιος" έχουμε αυτή την χαρμολύπη στην καρδιά μας λύπη γιατί δεν θα τον έχουμε τόσο συχνά κοντά μας αλλά και χαρά γιατί του αξιζε που ανέβηκε στον επισκοπικό θρόνο και θα βοηθήσει και άλλες ψυχές όπως βοήθησε κι εμάς τόσα χρόνια.
Με απέραντη αγάπη και σεβασμό του ευχόμαστε
"ΑΞΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΞΙΟΣ"