e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Απλοϊκοί αγράμματοι ψαράδες οι διάδοχοι του Χριστού

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 30ής Νοεμβρίου 2014
(Ιω. α’, 35-52)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Απλοϊκούς αγράμματους ψαράδες και κοινούς ανθρώπους κάλεσε ο Ιησούς ως διαδόχους και συνεχιστές Του στο έργο της σωτηρίας. Αυτό δείχνει ότι δεν υπολόγιζε την κοινωνική θέση και τον πλούτο, αλλά μόνο την ανωτερότητα και καθαρότητα της ανθρώπινης ψυχής.
Η περικοπή αναφέρεται πρώτα στον Ιωάννη, ο οποίος αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Ιησού τον Αμνό του Θεού, που θα σώσει τον κόσμο από την προαιώνια παρακοή και αποστασία. Ο Ιωάννης φέρνει μαζί του -στο ενδιαίτημα του Ιησού- τον Ανδρέα και τον Σίμωνα, που ήταν αδέλφια. Ο Ανδρέας πιστεύει πρώτος στον μεσσιανικό ρόλο του Ιησού Χριστού και στην σωτήρια αποστολή Του. Ο Ιησούς προσφωνεί τον Σίμωνα: «Πέτρο», επειδή τον θεωρεί ως την πέτρα, πάνω στην οποία θα θεμελιωθεί η εκκλησία.
Η περικοπή αναφέρεται επίσης στον Φίλιππο και Ναθαναήλ, οι οποίοι επίσης ακολουθούν τον Ιησού. Ο Ναθαναήλ, υποκινημένος από τον Φίλιππο, θαυμάζει την Σοφία του Θεανθρώπου, ο Οποίος τον προετοιμάζει για μεγαλύτερα σημεία και θαύματα ανέκφραστα και ακατανόητα από τον αφώτιστο κοινό ανθρώπινο νου. Οι ουρανοί θα ανοίξουν και οι αγγελικές δυνάμεις θα δοξάζουν τον Θεό.
Ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας –αδελφός του Σίμωνα Πέτρου–, που η Εκκλησία μας τιμά σήμερα, είναι μια μεγάλη μορφή της Πίστεως. Δίδαξε με θέρμη τις θείες αλήθειες, μη φοβούμενος τους ισχυρούς και ασεβείς της γης. Και δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό, αλλά προστέθηκε στην ατέλειωτη αλυσίδα των Μαρτύρων της Πίστεως, δεχόμενος μαρτυρικό σταυρικό θάνατο σε σχήμα χι. Και μάλιστα θεώρησε ως υπέρτατη τιμή να θανατωθεί με τον τρόπο που θανατώθηκε ο διδάσκαλός του. Ζήτησε μάλιστα από τους δημίους του να σταυρωθεί με την κεφαλή προς τα κάτω ως δείγμα έσχατης ταπείνωσης και αυταπάρνησης.
Ατέλειωτες ήταν οι στρατιές των Μαρτύρων, που ακολούθησαν το παράδειγμα αυτό. Η Εκκλησία, από τα πρώτα χρόνια της ήδη, έχει βαφτεί στο αίμα των αθώων πιστών, που ομολόγησαν ηρωικά και αταλάντευτα την πίστη τους ενώπιον των δημίων, των ισχυρών και των ασεβών. Αυτοί αποτελούν παράδειγμα αγωνιστικότητας για όλους τους ανθρώπους και δείχνουν ότι τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο, όταν η πίστη μας είναι σταθερή και θερμή. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: