e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Ως μέλη της ουράνιας πολιτείας καλούμαστε να γίνουμε αλιείς ανθρώπων

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Β΄ Ματθαίου 14ης Ιουνίου 2015
(Ματθ. δ΄ 18-23)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Μετά το βάπτισμά Του στον Ιορδάνη, ο Κύριος άρχισε το σωτηριώδες έργο Του. Ξεκινάει την δράση Του από την Καπερναούμ, την οικία του Πέτρου, όπου συνήθως διέμενε.

Κάποιοι μαθητές του Ιωάννη και ο Πέτρος ακολούθησαν τον Ιησού, χωρίς να έχουν κατανοήσει πλήρως την σπουδαιότητα των γεγονότων που εκτυλίσσονταν γύρω τους και την σημασία της αποστολής που θα ξεκινούσε γι’ αυτούς. Παρά την ψυχική όμως ανωριμότητά τους, ένιωσαν ότι κάτι μεγάλο συνέβαινε. Και γι’ αυτό δεν δίστασαν να αφήσουν τα δίχτυα και τα αλιευτικά πλοιάριά τους και να γίνουν αλιείς ανθρώπων, ακολουθώντας τον Ιησού. Έτσι, ελεύθερα, χωρίς εξαναγκασμούς και βία, αποφάσισαν να ακολουθήσουν το θέλημα του Θεού, να γίνουν τέκνα Θεού κατά χάριν, «ἐκλάμποντας ὡς ὁ Ἥλιος ἐν τῇ βασιλείᾳ πατρός αὐτῶν».

Πανευτυχής, λοιπόν, ο κάθε άνθρωπος, ο οποίος με την θέλησή του αποδέχεται το θείο κάλεσμα της Σωτηρίας και ζει σύμφωνα με αυτό! Όλοι εμείς, που πολιτογραφηθήκαμε, δια του Αγίου Βαπτίσματος, μέλη της Ουρανίου Πολιτείας, καλούμεθα να γίνουμε, με την σειρά μας, «αλιείς ανθρώπων». Είναι ύψιστη πράξη αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, όταν προσπαθήσουμε να τους αποσπάσουμε από την λάσπη της αμαρτίας και να τους οδηγήσουμε στην σωτηρία. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν η δική μας η ζωή είναι καθαρή και οι πράξεις μας απόλυτα αντίστοιχες με τα λόγια μας. Διαφορετικά, είμαστε υποκριτές και κάνουμε κακό, τόσο στους εαυτούς μας, όσο και στους άλλους.

Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να γίνουμε ήλιοι φωτεινοί της φιλανθρωπίας, της ηθικής και της δικαιοσύνης και ζωντανά παραδείγματα προς μίμησιν. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: