e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Η Εκκλησία της Ρουμανίας ανακαλεί στην τάξη τους ταραξίες και στέλνει επιστολές σε Μόσχα και Αθήνα

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 


Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας, η οποία συνήλθε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ. Δανιήλ, η Ιερά Σύνοδος σημείωσε με λύπη την πρόσφατη εξέλιξη αρνητικών αντιδράσεων που σημειώνονται στη Ρουμανία με αφορμή την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη, 2016).

Σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου Ρουμανίας, αναφέρονται – μεταξύ άλλων – και τα εξής: 

Το Πατριαρχείο Ρουμανίας έχει τονίσει πολλές φορές το γεγονός ότι «η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος δεν διετύπωσε νέα δόγματα, αλλά διεκήρυξε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού», και προέτρεψε τους πάντες προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της ενότητας της Εκκλησίας, η οποία πρέπει να διατηρηθεί με κάθε τρόπο και ευθύνη των Ορθοδόξων Εκκλησιών. «Ωστόσο, οφείλουμε να παρατηρήσουμε», σημειώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρουμανίας, «με θλίψη στην ψυχή μας, το γεγονός ότι με φανατικό και επιβλαβή τρόπο, μερικοί άνθρωποι επαναστάτησαν, καθώς παραπλανήθηκαν ορισμένοι κληρικοί και πιστοί, δηλώνοντας ψευδώς ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος ανακήρυξε τον οικουμενισμό ως δόγμα της πίστης. Και κάποιοι κληρικοί, πιστεύοντας αυτό το ψέμα, αντικανονικώς διέκοψαν το μνημόσυνο του επισκόπου τους, διαταράσσοντας έτσι την ειρήνη και την ενότητα της Εκκλησίας με αυτήν την διχαστική στάση. 

Η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας τόνισε ότι ούτε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος ούτε κάποια άλλη Ορθόδοξη Σύνοδος έχει ανακηρύξει τον Οικουμενισμό ως δόγμα της πίστης, καθώς και καμία κανονική Ορθόδοξη Σύνοδος δεν έχει δηλώσει ποτέ ότι ο οικουμενισμός είναι «παναίρεση». Ως εκ τούτου, οι κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν από τους πολεμίους της Συνόδου στην Κρήτη είναι άδικες, ανεύθυνες και επιβλαβείς για την ενότητα της Εκκλησίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί ότι στο πλαίσιο του διαλόγου με τους άλλους χριστιανούς φέρνει ακριβώς τη μαρτυρία της Μίας Εκκλησίας του Χριστού, από την οποία αποκόπηκαν με την πάροδο του χρόνου. Φυσικά, κανένας ορθόδοξος χριστιανός δεν υποχρεούται ποτέ να μπει στην διαδικασία του διαλόγου ή να συνεργαστεί με άλλους χριστιανούς, αν αυτός ή αυτή φοβάται ότι θα χάσει την Ορθόδοξη πίστη. Ταυτόχρονα, είναι άδικο να θεωρούνται όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί οι οποίοι υπηρετούν τους θεολογικούς διαλόγους και τη συνεργασία σε πρακτικά θέματα στην κοινωνία με τους Χριστιανούς άλλων ομολογιών, ότι είναι προδότες της Ορθοδοξίας. 

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρουμανίας σημείωσε με έκπληξη την αντικανονική και επιθετική στάση ορισμένων θεολόγων και κληρικών (ιερείς και ιεράρχες) από δύο αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες, οι οποίοι πήγαν σε μητροπόλεις του Πατριαρχείο Ρουμανίας, προκειμένου να επικρίνουν την ιεραρχία της Ρουμανικής Εκκλησίας και να υποκινήσουν κάποιους κληρικούς και πιστούς να παρακούσουν τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ρουμανίας. Για το λόγο αυτό, η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας αποφάσισε να ενημερώσει τους Προκαθημένους των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών (του Πατριαρχείου Μόσχας και της Εκκλησίας της Ελλάδος) για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ιερείς και ιεράρχες τους, πραγματοποιούν αντικανονικές, επιθετικές και ταραχοποιές δραστηριότητες σε μητροπόλεις του Πατριαρχείου της Ρουμανίας, με στόχο την υποκίνηση σε ανυπακοή, εξέγερση και «αποτείχιση». 

Οι κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί που συμμετέχουν στις δράσεις της εξέγερσης και της δυσφήμησης της Συνόδου στην Κρήτη, θα κληθούν σε απολογία για την διατάραξη της ειρήνης και της ενότητας της Εκκλησίας. Με τον ίδιο τρόπο, πειθαρχικές διοικητικές και κανονικές κυρώσεις θα εφαρμοστούν προκειμένου να επανέλθουν στην τάξη κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί που επιμένουν στην κατάσταση της εξέγερσης και του διαχωρισμού. 

Η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρουμανίας τονίζει πως «αξίζει, επίσης, να σημειωθεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία, αν και διετύπωσε ορισμένες κρίσιμες παρατηρήσεις και πρότεινε μελλοντικές τροποποιήσεις σε ορισμένα έγγραφα της Συνόδου στην Κρήτη, αποφάσισε: "να διατηρήσει αδελφική, ευχαριστιακή, πνευματική , δογματική και κανονική κοινωνία με όλες τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες - τόσο με εκείνες που συμμετείχαν στην Σύνοδο της Κρήτης, όσο και με εκείνους που δεν συμμετέχουν».

Αναμένουμε, φυσικά, με μεγάλο ενδιαφέρον τις επιστολές του Πατριαρχείου Ρουμανίας προς Μόσχα και Αθήνα, για να δούμε ποιοι κληρικοί και ιεράρχες των δύο αυτών αυτοκεφάλων Εκκλησιών προχώρησαν σε αντικανονικές και καταδικαστέες πράξεις σε βάρος τόσο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ρουμανίας όσο και της καθόλου ενότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Δείτε ολόκληρη την σχετική ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ρουμανίας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: