e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

2η φωτοθήκη από την ενθρόνιση του Μητροπολίτου Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννου, του Ζακυνθίου

Έλαβε χώρα χθες 21η Φεβρουαρίου ε.έ., με την σεπτή ευλογία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, η τελετή Ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννου, στον Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου, στην πρωτεύουσα της Ζάμπια Λουσάκα.
Στην τελετή ενθρόνισης παρευρέθησαν ο εκπρόσωπος τoυ Αλεξανδρινού Προκαθημένου Σεβ. Μητροπολίτης Ναϊρόμπι κ. Μακάριος, ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνός και οι Σεβ. Αρχιερείς Μουάνζα κ. Ιερώνυμος, Κατάνγκα κ. Μελέτιος, Μπουρούντι και Ρουάντα κ. Ιννοκέντιος και Κισούμου και Δυτικής Κένυας κ. Αθανάσιος.
Στην τελετή ενθρόνισης παρέστη ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ζάμπιας κ. Kenneth Kaunda, ο οποίος θεωρείται ως ο πατέρας της Αφρικανικής Δημοκρατίας.
Τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ζάμπια κ. Edward Lyungu, εκπροσώπησε η Υπουργός Ανάπτυξης κ. Emerine Kabanshi, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, η οποία μετέφερε θερμότατο μήνυμα του Εξοχοτάτου Προέδρου της Δημοκρατίας της Ζάμπιας, προς τον νεοενθρονιζόμενο Μητροπολίτη.
Εκ μέρους της Μητέρας Πατρίδας παρευρέθησαν ο βουλευτής Αχαΐας κ. Νικόλαος Νικολόπουλος και η κ. Νάγια Μήλιου, Γενική διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Γουρδούπης, Διευθυντής των Στρατιωτικών Ιερέων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Αρχιμ. Δανιήλ Μπιάζης.
Μετά την ανάγνωση των Εγκύκλιων γραμμάτων του Μακ. Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου Β΄, επακολούθησαν οι ομιλίες όλων των επισήμων προσκεκλημένων, της κας Υπουργού, εκπροσώπων της Ελλάδος, Πρέσβεων και διαπιστευμένων Διπλωματών και εκπροσώπου του Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στην συνέχεια, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννης, εκφώνησε τον Ενθρονιστήριο λόγο του, στον οποίο τόνισε εν συντομία τα εξής:
«Καλούμαι από τον Θεό να σταθώ άξιος του θεσμού που εκπροσωπώ, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, ο οποίος θεσμός έχει παρουσία και ιστορική συνέχεια είκοσι και πλέον αιώνων στον Αφρικανικό χώρο… Σας διαβεβαιώνω, ότι βρίσκομαι εδώ ως διάκονος όλων σας. Για να αφουγκραστώ τις αγωνίες σας, τους αγώνες σας, τις πτώσεις και τις αναστάσεις σας, τους πόνους και τα όνειρά σας. Βρίσκομαι εδώ, για να σας κομίσω το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελίου του Χριστού και να σας οδηγήσω σε οδό σωτηρίας. Αυτό θα γίνει πραγματικότητα αν, πρώτα από όλα, καλλιεργήσουμε όλοι μαζί “την ενότητα της πίστεως”, αλλά και την ενότητα μεταξύ μας “εν τω συνδέσμω της ειρήνης”. Αυτήν την ενότητα εκφράζει ο Επίσκοπος και την μεταφέρει στα μέλη της Eκκλησίας για τα οποία υπάρχει ο Επίσκοπος». Τόνισε ότι «όλοι βρισκόμαστε κάτω από τον ίδιο ουρανό, υπό την σκέπη της Εκκλησίας του Χριστού και του Πατριαρχείου μας. Έχουμε δε και κοινό πολιτισμό, τον ένδοξο Ελληνικό πολιτισμό μας, που ξεκίνησε από την μεγάλη πόλη της Αλεξάνδρειας από τον στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρο, καθιστώντας την μοναδικό κέντρο στον τότε γνωστό κόσμο, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Συνεπώς, ο κάθε ορθόδοξος χριστιανός, ο κάθε ένας από εμάς, σε αυτήν την όμορφη και φιλόξενη χώρα της Ζάμπιας, γίνεται φορέας αυτού του πολιτισμού. Και αυτόν τον πολιτισμό, πρέπει πάση θυσία να κρατήσουμε ζωντανό. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, το μέλλον και την συνέχεια αυτής της χώρας».
Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανάγκη εντατικοποίησης της ιεραποστολικής προσπάθειας και να δοθεί έμφαση στην σπορά και διάδοση του Ευαγγελικού λόγου. «Είναι εντολή του Αρχηγού της πίστεώς μας Κυρίου μας Ιησού Χριστού να μαθητεύσουμε «εις πάντα τα έθνη», γνωρίζοντας το σωτήριο Όνομά Του στα πέρατα της οικουμένης. Η ιεραποστολή είναι καθήκον κάθε βαπτισμένου χριστιανού, πόσο μάλλον του Επισκόπου. Γι’ αυτό θα δοθεί έντονος αγώνας για την διάδοση της Ορθόδοξης πίστης, με σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο και την προσωπική ελευθερία όλων».
Περαίνοντας τον λόγο του, είπε «ευχαριστώ με αμέτρητη ευγνωμοσύνη πρώτα από όλα τον Θεό της αγάπης για την πολλαπλή Του πρόνοια και άπειρη συγκατάβαση στην ταπεινότητά μου.
Ευγνωμονώ από καρδιάς την Α.Θ.Μ., τον Άγγελο της Ορθοδοξίας στην Αφρική μας, τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη μας κ.κ. Θεόδωρο, για την πατρική του αγάπη και την εμπιστοσύνη της διαποίμανσης αυτής της σπουδαίας Μητροπόλεως, καθώς και την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου».
Μετά την τελετή επακολούθησε το επίσημο γεύμα που παρατέθηκε στην αίθουσα δεξιώσεων της Ελληνικής Κοινότητας Λουσάκας, προς τιμή του νέου Μητροπολίτου.
  

Το video της απονομής οφικίου στον Σταμάτιο Κίσσα [Φανάρι, 21.2.2016]