e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Από τους υποκριτές, ο αηδιαστικότερος και αποκρουστικότερος είναι αυτός με τη μάσκα της ευσέβειας

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Ι΄ Λουκά
10 Δεκεμβρίου 2017
(Λουκ. ιγ΄ 10-17)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Υποκριτές και συκοφάντες υπήρξαν οι Γραμματείς και Φαρισαίοι της εποχής του Κυρίου. Απολάμβαναν υψηλή κοινωνική θέση και πλούσιες οικονομικές απολαβές, συνεργαζόμενοι ανερυθρίαστα με τον Ρωμαίο κατακτητή της πατρίδας τους. Κενοί ψυχικά και τυπολάτρες άγονοι, δεν δίσταζαν, όποτε τους δινόταν η ευκαιρία, να παίζουν τον ρόλο του τέλειου και του τιμητή.

Δεν θέλησαν να βοηθήσουν την δυστυχισμένη γυναίκα της παραβολής, η οποία υπέφερε φυλακισμένη επί δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια, μέσα σε ένα σακάτικο και κυρτωμένο σώμα. Κι ενώ αδιαφόρησαν παντελώς γι’ αυτήν, όπως και για τους άλλους πάσχοντες συνανθρώπους τους, όταν τους έβλεπαν θεραπευμένους από τον Ιησού, ένιωθαν οργή, μίσος και φθόνο! Όχι μόνον αδυνατούσαν να πράξουν οι ίδιοι το καλό, αλλά τους στεναχωρούσε και τους δυσαρεστούσε, όταν έβλεπαν να το κάνουν οι άλλοι. Και εφευρίσκοντας ποικίλες προφάσεις και σοφιστείες, προσπαθούσαν να χύσουν το δηλητήριό τους και να θέσουν αξεπέραστα προσκόμματα.

Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποίησαν το πάντοτε γνωστό και συνηθισμένο επιχείρημα της πιστής τήρησης του Μωσαϊκού Νόμου. Επέκριναν σφοδρά τον Ιησού, επειδή θεράπευσε τη γυναίκα αυτή ημέρα Σάββατο, η οποία ήταν ημέρα ιερή και αργία για τους Εβραίους.

Δυστυχώς και σήμερα ακόμα συναντούμε πάρα πολλούς μιμητές του ασεβούς Αρχισυνάγωγου και γενικά των πονηρών Φαρισαίων. Και το πιο αποκαρδιωτικό και λυπηρό είναι ότι τους συναντάμε κυρίως ανάμεσα στους φαινομενικά ευσεβείς και θρησκευόμενους ανθρώπους.

Μεταξύ των υποκριτών, ο πιο αηδιαστικός και αποκρουστικός τύπος είναι αυτός που φορά τη μάσκα της ευσέβειας και της παράδοσης. Πολλές φορές, έχοντας συναίσθηση ενδόμυχα ότι είναι ψεύτικος, νιώθει μίσος και φθόνο κατά του αληθινά και πραγματικά ευσεβή, προσπαθώντας να τον συκοφαντήσει και να τον υπονομεύσει. Για παράδειγμα, ο ασεβής Αρχισυνάγωγος αυτοπροβαλλόταν και θεωρούσε τον εαυτό του ανώτερο από τον Ιησού. Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι δυστυχώς πάντα θα μας περιστοιχίζουν, είναι τυπολάτρες, διεφθαρμένοι, φαύλοι, φιλοχρήματοι, ανήθικοι, ασεβείς, άδικοι, υποκριτές και συκοφάντες. Αρνούνται να μετανοήσουν, διακατεχόμενοι από ψυχική πώρωση.  

Ας φροντίσουμε να μην τους μιμηθούμε, ώστε να μην στερηθούμε τη θέωση. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: