e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Ας εκμεταλλευτούμε τη θεία Αγάπη

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
 της Κυριακής Ι΄ Ματθαίου 
 13 Αυγούστου 2017
(Ματθ. ιζ΄ 14- 23 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Μεγάλη η θλίψη και ο πόνος του ταλαίπωρου και δυστυχούς πατέρα, που έβλεπε τον γιο του να βασανίζεται από φοβερό σεληνιασμό. Πνεύμα πονηρό είχε καταλάβει τον άτυχο νέο και τον οδηγούσε σε πράξεις αυτοκαταστροφικές και αυτοκτονικές, χωρίς να έχει επαφή με το περιβάλλον και συναίσθηση του τι πράττει. Και όπως είναι φυσικό και ανθρώπινο, όταν υποφέρει το παιδί, υποφέρει τόσο ο γονιός, όσο και ολόκληρη η οικογένειά του.

Πόσο μάλλον, λοιπόν, λυπήθηκε και αισθάνθηκε στοργή για τον νέο αυτόν ο Θεάνθρωπος Ιησούς, ο υπέρτατος Πατέρας, διδάσκαλος και παιδαγωγός όλων των ανθρώπων. Πάντοτε ο Ιησούς χαρακτηριζόταν από την απέραντη αγάπη Του στα παιδιά. Ο ίδιος, εξάλλου, ευλόγησε την οικογένεια και τον γάμο ως θεσμό ουράνιο και ιερό. Πολλά παραδείγματα στο Ευαγγέλιο το αποδεικνύουν αυτό: η ευλογία των παιδιών, η ανάσταση της κόρης του Ιαείρου, του υιού της χήρας της Ναΐν κ.ο.κ.

Ο Κύριος θεωρούσε την αγνότητα και την αγαθότητα των μικρών παιδιών ως πρότυπο ζωής και για τους ενήλικες. Το άκακο παιδί δεν επιζητεί πρωτοκαθεδρία, δεν έχει αθέμιτες φιλοδοξίες, είναι αφελές και δείχνει εμπιστοσύνη ακόμη και σε ανθρώπους πονηρούς και γι’ αυτό ο Ιησούς τόνισε και τη μέγιστη ευθύνη των γονιών απέναντι στα παιδιά τους, ώστε με την κακή, άδικη και διεφθαρμένη συμπεριφορά τους να μην αποτελέσουν κακό παράδειγμα γι’ αυτά.

Πάνω απ’ όλα όμως πρέπει να τους μεταδίδουν πίστη στις αιώνιες ευαγγελικές αρχές. Πίστη, η οποία ακόμη κι αν είναι τόσο λίγη «ως κόκκος συνάπεως» μπορεί να επιτελέσει θαύματα και να μετακινήσει βουνά. Πίστη, την οποία δεν είχαν οι ακόμα ανώριμοι και νήπιοι πνευματικά μαθητές, οι οποίοι απόρησαν για την θαυματουργική θεραπεία του παιδιού από τον Ιησού.

Αναρίθμητες είναι οι ευεργεσίες του Θεού προς τους ανθρώπους. Αρκεί αυτοί να είναι σε θέση να τις εκτιμήσουν και να μην δείξουν αχαριστία. Γιατί τότε «φοβερόν το εμπεσείν εις χείρας Θεού ζώντος»! Ας εκμεταλλευτούμε, λοιπόν, (με την καλή έννοια), την θεία αγάπη και δια της Πίστεως, της Ελπίδος και της Αγάπης, ας πορευθούμε τον φωτεινό δρόμο, που θα μας οδηγήσει στην θέωση. Γένοιτο!

47η Παναγία της Ζακύνθου

Μια επιπλέον Σκοπιώτισσα (δηλαδή, η Παναγία εκ του βουνού Σκοπός της Ζακύνθου), η οποία απόκειται στον Ενοριακό Ναό της Αγίας Τριάδος Μέσω Γερακαρίου Ζακύνθου

Ο τύπος αυτός, της Δεομένης Θεοτόκου, με τα αναμμένα καντήλια ένθεν κακείθεν, είναι ιδιαίτερα αγαπημένος εντός και εκτός της Ζακύνθου, έχει πάντως την προέλευσή του από τον τόπο μας και τον βουνό Σκοπός.