e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Αγγελία Αρχιερατικής Λειτουργίας στην Παναγούλα Μπανάτου (Κυριακή, 31.12.2017)


Ανακοινώνεται προς τους Ενορίτες και Φίλους του Μπανάτου ότι την ερχόμενη Κυριακή μετά την Γέννηση του Χριστού, 31 Δεκεμβρίου, ήτοι κατά την τελευταία ημέρα του 2017, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ θα προεξάρχει της Ευχαριστιακής Συνάξεως στην Ενορία μας και μάλιστα στον Ναό της Παναγούλας. 

Η υποδοχή του Σεβ. κ. Διονυσίου θα γίνει στις 8 το πρωί και ακολούθως, περί τις 9 π.μ., η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με επίκαιρη ομιλία από τον καλοσυνάτο πνευματικό Πατέρα του νησιού μας. 

Όσοι τιμώντες τόσο τον Επίσκοπο, όσο και την Ενορία μας, είσθε καλοδεχούμενοι!

Υποδοχή Λειψάνου του Αγίου Βασιλείου στον φερώνυμο Ναό της οδού Μετσόβου Αθηνών

Φωτογραφίες και ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαγεωργίου 
Την δεξιά χείρα του Αγίου Βασιλείου, που φυλάσσεται στην αίθουσα συνεδριάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, υποδέχθηκε το εσπέρας της 29ης Δεκεμβρίου 2017 ο ομώνυμος ιστορικός ναός του Αγίου, επί της οδού Μετσόβου στο κέντρο της Αθήνας.

Το ιερό σέβασμα μετέφερε ο Συνοδικός Γραμματέας Αρχιμανδρίτης π. Αθηναγόρας Σουπουρτζής και υποδέχθηκε στα προπύλαια του ναού ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης.

Κατόπιν το ιερό λείψανο τοποθετήθηκε σε τραπέζιο στον πρόναο όπου τελέστηκε δέηση. Ο Επίσκοπος Μεθώνης ανακοίνωσε στους πιστούς πως το ιερό σέβασμα του Μεγάλου αυτού Πατέρα της Εκκλησίας φυλάσσεται ευωδιάζον στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου, ενώ τόνισε την σωστική σημασία τον ιερών λειψάνων των Αγίων. Στον εσπερινό που ακολούθησε χοροστάτησε ο κ. Κλήμης, ενώ μίλησε προς τους πιστούς ο αρχιμανδρίτης π. Αθηναγόρας αναφερόμενος στο γεγονός της Πρωτοχρονιάς και πως η Εκκλησία δικαιολογεί τον κοσμικό τρόπο εορτής από τους ανθρώπους.

Όπως είπε «Σύμφωνα με την χριστιανική εξήγηση, η Εκκλησία αποδέχεται τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς ως χαρμόσυνου γεγονότος για δύο παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι ότι το πέρασμα του χρόνου φέρνει τον πιστό, πιο κοντά στον Κύριο, καθώς με τον θάνατο θα καταργηθεί η αινιγματική σχέση του ανθρώπου με τον Θεό και πλέον θα βλέπει τον Κύριο, πρόσωπο προς πρόσωπον. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι με την Πρωτοχρονιά επιβεβαιώνεται η αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο, ο οποίος παρατείνει για δεύτερη φορά την έλευσή Του, προκειμένου να ενταχθούν όλοι οι άνθρωποι στην Βασιλεία Του. Με άλλα λόγια η Πρωτοχρονιά ερμηνεύεται ως παράταση του χρόνου ζωής, που δίνει ο Θεός ώστε ο άνθρωπος να μετανοήσει, να αλλάξει τρόπο ζωής και να συντονιστεί με τον δικό Του ρυθμό, την αγάπη».

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «ο χρόνος μπορεί να είναι συνυφασμένος με την φθορά και τον θάνατο, όμως φαίνεται ότι για εμάς τους χριστιανούς αφήνει ανοιχτή την ελπίδα καθώς μπορεί μέσα στο χρόνο ο άνθρωπος μπορεί να μετανοήσει και να βρει τον Θεό. Και αυτό το δικαίωμα μας το δίνει η ενανθρώπηση του Κυρίου μας. Επίσης, μέσα στην προοπτική της κατανικήσεως της φθοράς και του θανάτου, δικαιολογείται και επιβάλλεται η τιμή των λειψάνων των Αγίων της Εκκλησίας. Η κοίμηση ων Αγίων δεν διακόπτει την σχέση του με τον Θεό. Τα λείψανά τους συνεχίζουν να είναι μέλη Χριστού και φορείς των ακτίστων ενεργειών του Θεού, αφού μέσα τους κατοίκησε η χάρις του Αγίου Πνεύματος».

Το ιερό σέβασμα του Αγίου Βασιλείου θα παραμείνει στο ναό μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2018.