e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Η Ομογένεια της Αμερικής υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα, χαμόγελα και ιαχές τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο [video + photos]


ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Του Χριστόδουλου Αθανασάτου 19 Ιουνίου, 2019 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο ιεράρχες, ιερείς και ποίμνιο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, κατά την άφιξή του, το απόγευμα της Τετάρτης, στο Διεθνές Αεροδρόμιο “Τζον Κένεντυ” στη Νέα Υόρκη. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο οποίος βγήκε στην αίθουσα αφίξεων χαμογελαστός και ευδιάθετος, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και την ιαχή “Άξιος” από τους παρευρισκομένους, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ατλάντας Αλέξιο και τους πατέρες Γεδεών, Ιωαννίκιο και Σπυρίδωνα, από την Ιερά Μονή Χάλκης.


[ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚ ΤΗΣ Ι. ΑΡΧΙΕΠΙΚΣΟΠΟΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ]

"I look forward not only to working with my fellow Bishops in the Episcopal Assembly, but also to getting to know and engage with all the Orthodox Christians of America – to know their hopes and their dreams."




Δηλώσεις νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου κατά την άφιξή του στην Αμερική
19 Ιουνίου 2019 | John F. Kennedy Airport, New York


Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Βοστώνης κ. Μεθόδιε,

Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι, Σεβάσμια Μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και Επίσκοποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής,

Εντιμότατε Γενικέ Πρόξενε της Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνε Κούτρα,

Προσφιλή μου Πνευματικά Τέκνα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής,

Δοξάζω τον Θεό –Πατέρα, Υιό και Άγιο Πνεύμα, και εξυμνώ την Παναγία Μητέρα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και όλους τους Αγίους, για την ασφαλή άφιξή μας σ’αυτή την Ιερά Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου, την οποία μου ενεπιστεύθη η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου μας και ο ίδιος ο Πατέρας όλων μας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Είμαι βαθειά ευγνώμων σε όλους όσοι ήρθατε να με υποδεχθείτε, καθώς πατώ στο ευγενές Αμερικανικό έδαφος πρώτη φορά ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Τα χαμόγελά σας, ο ενθουσιασμός σας, η αγάπη σας είναι εκφράσεις των ευλογιών του Θεού και τις αποδέχομαι, καθώς αγκαλιάζω ολόκληρο τον πιστό Λαό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ως προσφιλή πνευματικά τέκνα μου.

Έρχομαι σ’ αυτή την Αρχιεπισκοπή να γίνω υπηρέτης δικός σας και αληθινός υπηρέτης του Κυρίου. Έρχομαι να επωμισθώ τις ευθύνες αυτού του ιδιαιτέρως σημαντικού ρόλου και να τις μοιρασθώ μαζί σας, διότι γνωρίζω ότι είσθε άξιοι συνεργάτες εν Χριστώ. Θα συνεργασθούμε ανοικτά μεταξύ μας με καθαρότητα, ειλικρίνεια, σαφήνεια, λέγοντας την αλήθεια με αγάπη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του προσφιλούς λαού της Αρχιεπισκοπής στους θεσμούς της.  

Έρχομαι σ’ αυτή την Αρχιεπισκοπή για να υπηρετήσω και όχι να υπηρετηθώ, όπως και ο Κύριός μας ήλθε για να διακονήσει και όχι να διακονηθεί, και για να δώσει τη ζωή Του ως λύτρον για πολλούς (Ματθ. 20:28). Και όποιος από μας ηγείται πρέπει να είναι ο πρώτος που θα υπηρετεί πολλούς (Ματθ. 20:27). Σας υπόσχομαι, επίσης, ότι θα δώσω τη ζωή μου, την ισχύ μου και όλες μου τις δυνάμεις για τους υψηλούς στόχους αυτής της ευγενούς Επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Να κηρύττουμε το Ευαγγέλιο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού –στις εύκολες και δύσκολες εποχές.

Να μοιραζόμεθα την αγάπη του Θεού χωρίς επιφύλαξη και χωρίς όρια με όλους τους ανθρώπους.

Να αγκαλιάσουμε κάθε γωνιά της Αρχιεπισκοπής μας – κάθε νέο, κάθε ηλικιωμένο, κάθε γάμο, κάθε πόνο, κάθε έλλειψη, κάθε αμφιβολία. Και ειδικότερα θέλω να προσεγγίσω τους Ορθοδόξους Χριστιανούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουμε τόσες πολλές Ορθόδοξες κοινότητες που ζουν σε απομόνωση, μακριά η μία από την άλλη, αλλά είμεθα όλοι αδελφοί και αδελφές της ίδιας οικογενείας και μοιραζόμεθα το ίδιο Άγιο Σώμα, το Σώμα του Κυρίου, και το Άγιο Αίμα το οποίο λαμβάνουμε από το Άγιο Δισκοπότηρο εις ενότητα πίστεως και αγάπης. Δεν θα πρέπει να είμεθα κοντύτερα απ’ όλες τις απόψεις; Αδημονώ όχι μόνο να συνεργασθώ με τους αδελφούς Επισκόπους στην Επισκοπική Συνέλευση, αλλά επίσης να γνωρίσω και να έρθω σε επαφή με όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς στην Αμερική – να γνωρίσω τις ελπίδες και τα όνειρά τους.

Να μη νοιώσει κανείς αποκομμένος από το Ποτήριο της Πίστεως! Πρέπει να εργασθούμε μαζί για να κτίσουμε μια Αρχιεπισκοπή η οποία θα προτιμά την αριστεία από τη συνήθεια, τη δεκτικότητα από την απομόνωση και την αξιοπρέπεια από τη σκοπιμότητα.

Φθάνω στις ευλογημένες αυτές ακτές γεμάτος ελπίδα –όλοι εσείς είσθε οι «Ελπιδοφόροι» μου –οι φορείς της ελπίδος και της υψηλής προσμονής ότι αυτή η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα προοδεύσει από «δόξης εις δόξαν», όπως λέει ο Απόστολος, και όπως λέω κι εγώ – θα το επιτύχουμε μαζί. Εξάλλου, σ᾽ αυτό το ταξίδι θα μας συνοδεύουν οι ψυχές όλων των πρωτοπόρων πατέρων μας, που ήλθαν εδώ στο άγνωστο, μεγαλούργησαν και έχουμε τώρα τους τάφους τους να παίρνουμε δύναμη και ελπίδα ότι «Τοῦ Κυρίου ἡ γῆ καὶ τὸ πλήρωμα αὐτῆς, ἡ οἰκουμένη καὶ πάντες οἱ κατοικοῦντες ἐν αὐτῇ» (Ψαλμ. 23,1).

Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας και γι’ αυτή την υποδοχή. 


















Δεν υπάρχουν σχόλια: