e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ανοικτή επιστολή προς τον Πατριάρχη Ειρηναίο και την Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας


Μια συγκλονιστική ανοικτή επιστολή απέστειλε το "Κέντρο Θρησκευτικής Ασφάλειας" της Ουκρανίας προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίο και την Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ως γνωστόν, η Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας έχει πάρει αρνητική θέση στο ζήτημα της χορηγήσεως αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, με μια απόφαση η οποία είναι γεμάτη από ανιστόρητες αναφορές, αβάσιμα κανονικά επιχειρήματα και προκλητική λήθη της δικής της Ιστορίας, η οποία, ως προς την απόκτηση της Αυτοκεφαλίας, είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτήν της Ουκρανίας.

Οι Σέρβοι Ιεράρχες, υποχρεωμένοι και δεσμευμένοι προς τη Μόσχα, αφού τους συνέδραμε ώστε να κτίσουν τον μεγαλύτερο Καθεδρικό Ναό στα Βαλκάνια, στο Βελιγράδι, αλλά και γενικά στηρίζει οικονομικά την Εκκλησία τους, αθετούν την τάξη και την παράδοση της Εκκλησίας, ασεβούν προς τους Ιερούς Κανόνες και τον Θεσμό του Πρώτου, αναπαράγοντας ως φερέφωνα τα ευτελή επιχειρήματα της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ο Dmytro Horyevoy και η Tetyana Derkatch, εκ μέρους του Κέντρου Θρησκευτικής Ασφάλειας, που διαχειρίζεται το διαδικτυακό πρόγραμμα Cerkvarium, κατέγραψαν μια σειρά από καίρια και σκληρά, αλλά απολύτως αληθινά, ερωτήματα προς τον Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Εκκλησίας, διαμαρτυρόμενοι για την άδικη και αφιλάδελφη στάση τους απέναντι στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ιδιαίτερα η αποκάλυψή τους για την περίπτωση του αείμνηστου Μητροπολίτη Νέας Γρατσανίτσης Ειρηναίου Κοβάσεβιτς, ο οποίος έγινε δεκτός στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία χωρίς αναχειροτονία, ενώ είχε χειροτονηθεί Επίσκοπος από δύο Επισκόπους της τότε μη αναγνωρισμένης Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας στη διασπορά, καταδεικνύει την υποκρισία των Σέρβων όταν απευθύνονται με αναίδεια προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την ανίερη φράση: "μια φορά σχισματικός, για πάντα σχισματικός"!!! Και οι ίδιοι λοιπόν στο παρελθόν είχαν δεχθεί τη χειροτονία Επισκόπου που είχε τελεστεί από σχισματικούς, εφόσον αυτός επέστρεψε στην κανονική Εκκλησία. Και σήμερα παριστάνουν, για λογαριασμό της Μοσχοβίας, τους τιμητές και τους δήθεν ακραιφνείς τηρητές των Κανόνων!!! Για την περίπτωση του Μητροπολίτη Ειρηναίου Κοβάσεβιτς μπορείτε να διαβάσετε στους εξής συνδέσμους: 1. http://orthodoxcanada.ca/Metropolitan_Irinej_(Kovacevic) και 2. http://orthodoxcanada.ca/Bishop_Dionisije_(Milivojevic). Επίσης, συνοπτικά, στην Προσωπική ιστοσελίδα του Μάρκου Μάρκου και στην ενότητα "ΕΤΟΣ 1999 - Κοιμηθέντες Αρχιερείς" (http://users.sch.gr/markmarkou/1999/koim1999.htm), αναφέρεται για τον Κοβάσεβιτς: "Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Γρατσανίτσης κυρός Ειρηναίος. (+ 02-02-1999). (Πατριαρχείο Σερβίας). Ο κατά κόσμον Μίλαν Κοβάσεβιτς γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1914 στην περιοχή του Μιλάνοβατς στη Σερβία. Σπούδασε Φιλοσοφία και Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Βλαδιμήρου στις Η.Π.Α. Το 1953 εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος. Στις 7 Δεκεμβρίου 1963 χειροτονήθηκε Επίσκοπος στην αποσχισθείσα από το Πατριαρχείο Σερβίας Μητρόπολη Νέας Γρατσανίτσης με έδρα το Γκρέισλεϊκ του Ιλλινόις. Τη χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ζιτόμιρ Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιεπίσκοπο π. Σικάγου Γεννάδιο (και οι δύο της Ουκρανικής Εκκλησίας της Διασποράς). Το 1978 εξελέγη Μητροπολίτης της Μητροπόλεως αυτής. Στις 15 Φεβρουαρίου 1992 η Μητρόπολη Νέας Γρατσανίτσης με όλες τις Επισκοπές της επέστρεψε στο Πατριαρχείο Σερβίας και ο Μητροπολίτης Ειρηναίος αναγνωρίσθηκε ως ο Μητροπολίτης αυτής. Εκοιμήθη στις 2 Φεβρουαρίου 1999".

Συνιστούμε έντονα τόσο την ανάγνωση όσο και την διάδοση αυτής της επιστολής, η οποία αποτελεί σημαντική πηγή στον εν εξελίξει παγκόσμιο διάλογο στην Ορθοδοξία που θα κρίνει το παρόν και το μέλλον της, με αφορμή το Ουκρανικό Ζήτημα.

Η επιστολή αυτή μπορεί να βρεθεί στους παρακάτω συνδέσμους:
3. Η ελληνική μετάφραση εδώ: https://cerkvarium.org/en/dokumenty/church/2019-07-25-09-28-46




Δεν υπάρχουν σχόλια: