e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Κουρά νέου Μοναχού στη Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου εν Ζακύνθω. Έλαβε το όνομα "Δραγανίγος"


Απόψε, 4 Δεκεμβρίου 2019, μετά το πέρας του Εσπερινού του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγούμενό της, Αρχιμανδρίτη Διονύσιο, η Κουρά ενός νέου Μοναχού, του Δοκίμου Σταύρου Σουρή, καταγόμενου από τη Σάμο

Σημειωτέον ότι το όνομα που έλαβε κατά την Κουρά είναι "Δραγανίγος". Το όνομα αυτό είναι το κατά κόσμον όνομα του Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω και κατά καιρούς δίδεται σε Μοναχούς της εν λόγω Αυτοκρατορικής και Σταυροπηγιακής Μονής.

Ο νέος Μοναχός Δραγανίγος θα χειροτονηθεί Διάκονος μεθαύριο, 6.12.2019, από τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄, στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Νικολάου Μουζακίου Ζακύνθου.

Αρχιερατική Λειτουργία για την Αγία Βαρβάρα στο χωριό Πηγαδάκια Ζακύνθου


Πρωί Τετάρτης, 4ης Δεκεμβρίου 2019, στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ναό της Αγίας Βαρβάρας Πηγαδακίων Ζακύνθου, προεστώτος της Ευχαριστιακής Συνάξεως του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.
[Φωτογραφίες: Τάσης Κουρούμαλος]

Ο Γενικός Πρόξενος του Κουβέιτ στην Πόλη επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο


Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε την Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, ο Γενικός Πρόξενος του Κράτους του Κουβέιτ στην Πόλη, κύριος Mohammad F.M.F. Almohammad, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. 
O κ.Almohammad έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που άπτονται της διακονίας και των πρωτοβουλιών του Οικουμενικού Θρόνου, ιδιαιτέρως εκείνα του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου. 
Ο κ.Γενικός Πρόξενος ενημέρωσε τον Παναγιώτατο για την κοινωνική και θρησκευτική ζωή στο Κουβέιτ και είπε ότι θα χαρεί να τον δει να επισκέπτεται την χώρα του.
Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας | Οικουμενικό Πατριαρχείο


Ιερατικό Συλλείτουργο προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας στο Μπανάτο Ζακύνθου


Πρωί Τετάρτης, 4ης Δεκεμβρίου 2019, στον εορτάζοντα Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, όπου υπάρχει παλαιόθεν περίπυστη Εικόνα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, τιμώντας την πανεύφημη μνήμη Της, με Ιερατικό Συλλείτουργο, Αρτοκλασία και ευλογία Κολλύβων (δεητική προσφορά κ. Διονυσίου Κοντονή - Ζέπου), αναθυμούμενοι συνάμα την σωτηρία της νήσου Ζακύνθου από την θανατερή επιδημία της Βλογιάς, το 1628. 
     Με τον οικείο Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια συλλειτούργησε φιλαδέλφως ο π. Αντώνιος Καλόφωνος, Εφημέριος Μουζακίου.
     Την ομιλία της ημέρας έκανε ο Εφημέριος π. Παναγιώτης, το δε ψαλτήρι τίμησαν δεόντως -μάλιστα δε κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος- οι Ιεροψάλτες κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Σπυρίδων Σαρατσένος. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε σε Παράκληση στην Φυλακή της Αγίας Βαρβάρας εν Νικομηδεία


Επί τη εορτή της μνήμης της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας τελέστηκε, σήμερα, Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, Ιερά Παράκληση, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, στο κελί όπου φυλακίστηκε η Αγία, στη Νικομήδεια.

Ιερατικό Συλλείτουργο για την Αγία Βαρβάρα στην Ενορία Δράκα Ζακύνθου


Πρωί Τετάρτης, 4ης Δεκεμβρίου 2019, στο ενοριακό παρεκκλήσιο της Αγίας Βαρβάρας Δράκα Ζακύνθου, τιμώντας της Αγία Αθληφόρο Μάρτυρα. Τον οικείο Εφημέριο π. Ιωάννη Ρένεση πλαισίωσαν ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Κεφαλληνός και ο π. Νικόλαος Αβούρης.