e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Γιορτάστηκε η Παναγία η Βλαχέραινα στο Μπανάτο Ζακύνθου. Ανάρπαστος ο παραδοσιακός "κουμπόστος"


Πρωί Τετάρτης, 2 Ιουλίου 2020, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Παναγίας της Βλαχέραινας (της οικογενείας Τιμοθέου και Νίκης Παράσχη), εδώ στο Μπανάτο, αναμιμνησκόμενοι ευλαβώς το ιστορικό γεγονός των Καταθεσίων της Τιμίας Εσθήτος της Θεομήτορος στον εν τη Κωνσταντινουπόλει περιάκουστο Ναό των Βλαχερνών. Φέτος μάλιστα ο εν λόγω Ναός συμπληρώνει 35ετία από τα Εγκαίνιά του

Λειτούργησε ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος ομίλησε κατάλληλα προς τους πολυπληθείς προσκυνητές, ενώ έψαλε Χορός, αποτελούμενος από διάφορους ιεροψάλτες άλλων Ενοριών, υπό τον κ. Δημήτριο Κάνδηλα.

Στο τέλος της Ευχαριστιακής Συνάξεως έγινε Κτητορική Μνημόνευση των Τιμοθέου και Νίκης, συμπεριλαμβανομένης επιμνημοσύνου αναφοράς στους επίσης κεκοιμημένους: α) Παντελεήμονα Αρχιερέα τον Μπεζενίτη, τον από Ζακύνθου και Αττικής Μητροπολίτη, επί τη συμπληρώσει 6ετίας από την εκδημία του και β) Παναγιώτη Ιερέα τον Σπουργίτη, Εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού Ζακύνθου και Επίτιμο Ενορίτη Μπανάτου, επί τη συμπληρώσει 5ετίας από την εκδημία του.  

Μετά την πανηγυρική θεία Λειτουργία, στον ευσκιόφυλλο αυλόγυρο του Ναού, προσφέρθηκαν πλούσια κεράσματα, κυρίως δε ο παραδοσιακός "κουμπόστος", ο οποίος έγινε -ως συνήθως- ανάρπαστος!

Πολλά "εύγε" ανήκουν τόσο στα Αδέλφια Παράσχη με τις Οικογένειές του για την τήρηση όσων πνευματικών παρακαταθηκών κληρονόμησαν, όσο και στην Οικογένεια Παύλου και Γεωργίας Δρογγίτη για την παρασκευή και διάθεση 300 "κουμπόστων" και άλλων προσφορών τους στην εορτή μας!
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

































































ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ ΚΛΗΡΙΚΟΙ
Ο μακαριστός Μητροπολίτης από Ζακύνθου και Αττικής Παντελεήμων Μπεζενίτης, κατά την ημέρα των Εγκαινίων του Ναού της Βλαχέραινας Μπανάτου, 3.11.1985.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΜΠΕΖΕΝΙΤΗΣ (+2014)
*     *     *
ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΟΥΡΓΙΤΗΣ (+2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: