e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

ΥΠΕΞ για Τουρκία: Παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού


Σε ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων προέβησαν το πρωί του Σαββάτου τα ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ελλάδας.


Με μια σκληρή, σύντομη αλλά ουσιαστική ανακοίνωση, το ελληνικό ΥΠΕΞ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

«Η διεθνής κοινότητα του 21ού αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας. Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν», τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ, καυτηρίασε τις ελληνικές αντιδράσεις για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος αλλά και για τη χθεσινή ισλαμική προσευχή στο ναό.

«Η Ελλάδα για ακόμη μία φορά έδειξε την αντίθεσή της στο Ισλάμ. Καταδικάζουμε τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου. Θα πρέπει να δουν τι έπαθαν στο Αιγαίο όσοι δεν έδωσαν σημασία στη σημαία μας», είπε μεταξύ άλλων το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου, από το οποίο δεν ξυπνά εδώ 567 χρόνια», αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι. Χαρακτηρίζει την Ελλάδα κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης και κατηγορεί τη χώρα μας πως τάσσεται κατά του Ισλάμ.

Στην ανακοίνωση, γίνεται αναφορά σε περιστατικό καψίματος τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη, με τον Ακσόι να λέει ότι αυτά τα ρατσιστικά κεφάλια δεν έχουν πάρει μάθημα από την ιστορία και ας θυμηθούν τι έπαθαν στο Αιγαίο όσοι δεν έδειξαν σεβασμό στην τουρκική σημαία» σημείωνε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Πώς θα λειτουργεί η Αγία Σοφία

Με εντολή του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, η Αγία Σοφία θα παραμένει 24 ώρες ανοιχτή σταθερά και συνέχεια. Η ισλαμική προσευχή θα γίνεται κανονικά πέντε φορές την ημέρα.

Εν τω μεταξύ την ώρα της ισλαμικής προσευχής στην Αγία Σοφία, στελέχη της αντιπολίτευσης, επισκέφθηκαν το μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ, στην Άγκυρα, καθώς σαν χθες, το 1924, υπογράφηκε η συνθήκη της Λωζάνης.

Ωστόσο, βρήκαν το σπίτι του Κεμάλ... κλειστό, λόγω απολύμανσης, όπως ισχυρίστηκαν οι εργαζόμενοι εκεί.

Αυτό ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των κεμαλιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: